Iasi : Politisti fara permis amendeaza pe soferi
● Peste 200 de agenti ai Politiei Comunitare, pusi sa traga soferii ieseni pe dreapta si sa le aplice amenzi pentru ilegalitatile comise in trafic, nu au carnet de sofer ● Acestia nu au condus in viata lor o masina si habar nu au care sunt adevaratele reguli care se aplica pe soselele iesene ● Noua Ordonanta a Ministerului Internelor i-a luat pe nepregatite pe politistii comunitari, obligati sa vegheze la respectarea legislatiei rutiere
De rasul curcilor: din cei 350 agenti de la Comunitara, pusi sa traga pe dreapta soferii ieseni si sa le aplice amenzi pentru ilegalitatile comise in trafic, 200 nu au carnet de sofer. Acestia nu au condus in viata lor o masina si habar nu au care sunt adevaratele reguli care se aplica pe soselele iesene. Codul Rutier este un lucru absolut strain pentru comunitarii pusi sa sanctioneze soferii pentru abaterile din trafic. "Avem 350 de functionari publici si restul este personal de paza. Din cei 350 de agenti care desfasoara activitati, doar jumatate detin permis de conducere. Nu a fost un criteriu la angajare detinerea permisului de conducere, drept pentru care ceilalti, aproape 200 de agenti, nu au fost interesati sau poate nu au dorit sa obtina carnetul de sofer", a declarat Alexandru Hordila, seful Politiei Comunitare. Noua Ordonanta a Ministerului Internelor i-a luat pe nepregatite pe politistii comunitari care nu stiu cu ce se mananca Codul Rutier. Acestia vor fi scosi in strada sa previna si sa combata ilegalitatiile din trafic, desi habar nu au de legislatie rutiera. Desi pare de necrezut, politistii comunitari vor trage pe dreapta soferii, ii vor sanctiona pe cei prinsi pe picior gresit, in ciuda faptului ca nu stiu ce prevede legea. "Vor fi atributii noi pe linie rutiera. Vom putea opri in trafic, vom putea dirija traficul si vom putea da sanctiuni pe Codul rutier. Daca pana acum sesizam Politia Rutiera atunci cand constatam abateri in trafic, noua lege ne ofera instrumentul necesar pentru a actiona in consecinta. Astfel, politistii vor putea sa aplice sanctiuni contraventionale celor care se abat de normele Codului Rutier. Paleta noastra de atributii se va extinde simtitor", a declarat Alexandru Hordila, seful Politiei Comunitare.
Incompetenti
Desi nu au competente in domeniu si nici pregatirea necesara pentru a-si face datoria in acest sens, politistii comunitari vor veghea la respectarea legislatiei rutiere. Pentru a-si apara angajatii, reprezentantii Politiei Comunitare sustin ca, probabil, agentii care nu cunosc legislatia rutiera si nu au carnet de sofer vor fi instruiti. "In functie de bugetul de care dispunem, acei agenti care nu au cunostinte in domeniu vor fi instruiti. Probabil, vor urma niste cursuri pe o perioada de trei luni, dupa care vor actiona in strada. Nu am stabilit deocamdata. Ar mai fi o solutie, ca cei care nu au permis de conducere sa nu aiba atributii pe linie de rutiera", a mai adaugat Alexandru Hordila. Politistii Comunitari vor fi insarcinati cu atributii pe linie de circulatie rutiera, dupa ce ministrul Dan Nica a dispus infiintarea Politiei Locale. Astfel, Politia Comunitara va fi transformata in Politia Locala, care va avea atributii mai numeroase. Cu alte cuvinte, pe langa politistii de la Rutiera, in urmatoarea perioada, pe strazile din Iasi vor aparea si alti politisti, agentii de la Comunitara, care vor trage pe dreapta soferii. Daca pana in prezent acestia doar participau la fluidizarea traficului, in urmatoarea perioada politistii comunitari vor urmari respectarea legislatiei rutiere si vor ridica masini. Noua decizie nu i-a speriat pe agentii comunitari, ba dimpotriva, acestia s-au aratat incantati. "Vom avea mai multe atributii si o mai mare raza de competenta. Nu ne sperie, chiar este un beneficiu pentru noi, astfel ne vom putea face treaba mai bine", a explicat Hordila.
Pusi la zid
Decizia nu este privita cu ochi buni, insa, de conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi. "Nu vreau sa comentez. Astept regulamentul de aplicare a noii decizii si cu siguranta lucrurile se vor clarifica. Politia Comunitara a fost intotdeauna o forta suplimentara care si-a dovedit utilitatea la supravegherea parcurilor, dar si la fluidizarea traficului, atunci cand a fost necesar. Conform acestei masuri, Politia Locala va avea competente largite", a declarat comisarul Liviu Zanfirescu, seful IPJ Iasi. Noua masura a starnit si indignarea soferilor ieseni. "Mai mare nebunie ca asta nu am auzit. Nu stiu la ce se gandesc ei. Cum pot scoate in trafic niste burtosi care nu au idee de Codul Rutier? Nu poate fi acceptat asa ceva. Cum se poate ca unul care nu are permis si nu se confrunta cu traficul din oras sa aplice legea?", a declarat, extrem de nemultumit, Andrei Sava, taximetrist.