Putem imbogati reteta de sarmale, adaugand in compozitie: stafide, nuca sau diferite legume.
Faza zilei - Gaina violata de un caine (Video)
1
Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul Online
Sursa: Maramuresul Online
In deplina lor sinceritate, taranii de pe Valea Izei, din Sieu si Rozavlea, spun adevaruri pe care altii se cam codesc sa le spuna. Ca vorbesc despre viata, despre politica, despre pensii sau despre coruptie, nu se tem sa-si spuna opiniile direct, fara ocolisuri, asa cum simt ei. Multi dintre ei, vaduviti de un trai decent, cu pensii de mizerie, nu par sa mai spere in legi respectate, in normalitate in viata politica si cred cu tarie ca “mai bine o fo pa vremea lui Ceusescu”...
Taranii din Sieu si Rozavlea sunt satui de politicieni, de coruptie, de “aranjamente”, de legi ce nu sunt respectate. Adunati „la sfat” ca-n “poiana lui Iocan”, ei dau solutii, analizeaza, concluzioneaza...
"Tate-s rele-n tara asta, numa' pa rau mere. Nu-s buni nici politicienii, amu' gandesti c-ar mai baga tineretul.. Io zic ca-i de bine, ce, tot batranii? Ca si-n PDSR-eu tat batrani is! Amu... mie mi-i bine, ca-s pensionar, cu sotia, copiii-s dusi prin alte parti, da' la altii ii dezastru", spune Gheorghe Belea, 62 de ani, din Rozavlea, care considera cadirectia in care merge tara e una total gresita, din cauza datoriilor.
Altii considera ca, in primul rand, nu sunt respectate legile. "Dupa mine coruptia asta ar trebui s-o stopeze. Se fac atatea nelegiuiri si toate-s numa pa baza de aranjamente...Te duci in spital - aranjamente, oriunde meri tot asa. Astea-s problemele cele mai mari din Romania. Coruptia... in rest bine-ar fi cum e. Nu-i normalitate nici in viata politica. Trebe' date niste legi aspre, corecte si respectate.Sunt legi si nu se respecta, ar trebui in primul rand respectate", e de parere Ioan Popan, 59 de ani, tot din Rozavlea.
Pe ulita in Sieu, trei femei se indreapta spre o inmormintare. In opinci, straie populare. Au si ele opinia lor. "Ii buna lumea...in foc s-o ia! Ii mai rau amu. Cum de ce? Noua ne da un pic de ajutor social, ia, de doua luni nu s-o dat deloc," spune Ioana Rosca, 76 de ani.
O completeaza Ileana Vancea, 78 ani: "Si pensii si tat felu'...O zis c-or mai da 500, unde-s banii? Mai bine-o fo' pa vremea lui Ceausescu! Nu, atunci cine n-o muncit n-o mancat.Amu...bataile la copii is oprite, armata-i scoasa, apoi ce bine sa fie? Si sa fac bagabonti copiii, cum cresc?" completeaza Ioana Rosca. Ambele, ba si cu alte doua in fundal, "anonimele", refuza sa vorbeasca politica."D'apoi cine stie politica? Nu umblam noi cu politica...nu stim a scrie nici numele. Noi stim sa merem la biserica si sa vinim, sa mancam ce-avem si salut!"
Concluzia lor vine urgent:"Nu suntem multamite de viata, cu ce sa fim? Ca n-avem bani, pensie, salar. Nu ne trebe' noua atatea, da' macar de mancat. Io n-am nimica, numa gainucale. Asa ca-i bine pantru cine-i bine, pantru o sama de oameni, aia au si bani destui" spun femeile.
Si tot in Sieu, Gheorghe Dunca, 78 de ani, ne spune ce-l doare si ce se va intampla cu agricultura."In orice caz, merge din rau in mai rau pentru pensionari. Nu-s ajutati. De vina is aceia de sus ce fac legile. Io am 41 de ani de servici si am 7 milioane, sotia 5 milioane si-i bolnava de diabet. Cum putem trai? Am crezut ca cu noua conducere a mere mai bine, da-i din rau in mai rau si poate a fi si mai rau.Ce sa faca Guvernul? Sa reduca de la parlamentari, sa n-aiba o suta si ceva de milioane, sa dea si la cel ce are doua milioane. Mie mi s-o retinut din salar in fiecare luna, vreme de 41 de ani.Am platit banii astia..."
"Cu agricultura ii cam cu cantec. Daca generatia asta mergem de-aici si nu vin cei plecati dincolo...a fi bai. Daca nu vin ei, batrinii greu or mai duce-o. Aici la Sieu inainte se facea si malaiu peste tot. Amu', numa 30% daca-i cultivat. S-a termina si cu agricultura, ca nu-i cine...fetele noastre is doamne, nu stiu sa praseasca..."incheie septuagenarul din Sieu.
Uneori, politicienilor ar trebui sa li se spuna asemenea adevaruri in fata, pentru a se trezi din letargia scaunelor pufoase in care s-au asezat, departe de lumea reala, fie ea pe Valea Izei.
Sursa: Maramuresul Online
Pe lista cu programele si proiectele de investitii in turism care vor primi bani in acest an de la bugetul de stat, aprobata la jumatatea lunii februarie de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, se numara constructia unui complex balnear si de agrement la Snagov, reabilitarea garii regale Sinaia si dezvoltarea infrastructurii de agrement pe Lacul Morii din Bucuresti. Suma totala ce va fi alocata este de 40 de milioane de euro.
Proiecte din patru subprograme nationale de investitii in turism. In judetul Covasna se va investi in modernizarea bazei de tratament din localitatea Hatuica, in amenajarea unei cai ferate inguste si in reabilitarea unor bai traditionale. Si in Harghita vor fi modernizate si reabilitate baile traditionale din mai multe localitati. Totodata, in Borsec va fi construit un centru balneoclimateric multifunctional. Se va investi, de asemenea, in ecologizarea statiunii Lacul Rosu si in amenajarea infrastructurii pentru turism. Tot in Harghita, in localitatea Praid, va fi construit un complex balnear, iar in localitatea Remetea se va investi intr-un centru balneoclimateric. In Suceava vor fi executate cateva obiective mari, printre care reabilitarea Cazinoului Bailor din statiunea Vatra Dornei si amenajarea unor zone de schi. In Valcea se vor face mai ales investitii in infrastructura de agrement si turistica a statiunilor existente.
Proiectele se incadreaza in cele patru subprograme nationale de investitii in turism, respectiv "Schi in Romania", "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta", "Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice" si "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor turistice de pe litoralul Marii Negre". Sumele de la bugetul de stat se aloca in completarea surselor proprii ale autoritatilor publice locale. Autoritatile publice locale sunt cele care organizeaza achizitiile publice necesare derularii investitiilor si raspund de utilizarea sumelor primite pentru implementarea respectivelor proiecte.
Sursa: Maramuresul Online
Conform unui studiu întreprins de doi cercetători români şi unul englez, publicat în “Carpathian Journal of Earth and Environmental Sciences”, din cauza intervenţiilor umane întreprinse ilegal asupra Tăului Ştiol din Munţii Rodnei, acesta şi-a modificat nu doar forma, ci şi dimensiunile şi caracteristicile sedimentare şi ecologice. Reamintim că autorităţile locale din Borşa au construit aici, în septembrie-octombrie 2002, un baraj, deşi lacul se află într-o zonă de rezervaţie naturală.
O acţiune cu efecte dezastruoase asupra lacului
Studiul, întreprins de Marcel Mîndrescu, Ionuţ A. Cristea (Universitatea din Suceava) şi Simon M. Hutchinson (Universitatea din Salford), care se întinde pe 11 de pagini, este realizat comparativ, pornind de la realităţile ante- şi post- momentul octombrie 2002. Unul dintre micile lacuri glaciare din Masivul Rodnei, Tăul Ştiol este situat într-unul dintre cele mai mari circuri glaciare din Carpaţii româneşti, fiind poziţionat la o altitudine nu foarte ridicată şi în apropierea unor zone de atracţie turistică. Prin urmare, tăul constituia una dintre cele mai vizitate locaţii din acea zonă. În toamna anului 2002, asupra lacului s-au făcut intervenţii ilegale, inclusiv prin construirea unui drum de acces. Construirea, tot atunci, a unui baraj a crescut în mod artificial nivelul apei lacului, prin urmare nu doar conturul original al lacului a fost modificat, ci s-au modificat inclusiv dimensiunea şi caracteristicile sedimentare. Cele mai mari modificări le-au avut volumul şi suprafaţa apei. Prin urmare, lacul, la început de dimensiuni relativ mici şi avînd forma unei lacrimi, a devenit un iaz cu o formă necaracteristică, indusă de către om, şi cu o distribuţie haotică a punctelor de adîncime. De asemenea, în perioada octombrie 2002 - iulie 2006, pe fundul lacului s-a acumulat un strat sedimentar gros de circa 25 mm, aşadar media de depunere a sedimentelor este de 6 mm/an (crescînd de 18 ori faţă de perioada pre-dig). Construcţia barajului a modificat şi a extins reţeaua de drenaj din bazinul lacului, fapt care, cumulat cu eroziunea crescută produsă de nivelul ridicat al apei, conduce la o rată ridicată a depunerii de sedimente pe fundul lacului.
Primăria Borşa dorea să se construiască vile în rezervaţia biosferei
După cum “Graiul Maramureşului” a relatat la vremea respectivă, în Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei, autorităţile din Borşa au intrat, la propriu, cu buldozerele pentru a încerca, spuneau ele, o renaştere a turismului montan. Primăria localităţii (primar, la vremea aceea, era Gavrilă Grec, iar viceprimar, Remus Şteţco) a trasat un drum de munte din Poiana Ştiol pînă la Iezerul Bistriţei Aurii, lac pe care intenţiona să îl amenajeze, pentru a-i mări suprafaţa de trei ori. Planurile măreţe ale Primăriei Borşa prevedeau, de asemenea, amenajarea unui lac de agrement în Căldarea Izvorul Cailor şi vinderea a 33 de parcele a cîte 250 mp în zona Prislop, pentru realizarea unor construcţii. Bineînţeles, întreaga intervenţie umană, un adevărat dezastru pentru zona respectivă, s-a realizat ilegal, în lipsa unui proiect şi a avizelor necesare. Reacţia iubitorilor naturii la acţiunile descrise a fost promptă, dar în final întreaga “afacere” a fost înmormîntată de Justiţia română.
Autor: Anca GOJA
Sursa: Graiul Maramuresului
Sursa: Maramuresul Online
Avocatii si judecatorii, desi sunt adevarati experti in legislatie, nu sunt la fel de buni in ceea priveste respectarea codului rutier, clasandu-se in fruntea topului celor mai periculosi conducatori auto, alcatuit in functie de profesia exercitata. Un studiu a relevat faptul ca 44% din totalul avocatilor intervievati au recunoscut ca au suferit sau au provocat acccidente rutiere.
Precipitatiile cazute pe parcursul zilei de sambata, 20 februarie, si a noptii trecute au contribuit la cresterea nivelului raului Iza, astfel incat la statia hidrometrica Sacel a fost depasita cota de atentie in dimineata de azi, 21 februarie, cu 10 cm. Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat ca in conditiile date s-a transmis o avertizare de cod galben primarilor din localitatile riverane raului Iza.
Suntem pe o plaja dintr-o tara foarte calduroasa (nu in Brazilia, ca acolo nu avem loc de Radu Mazare, si nici in Dubai, ca acolo dam de Mircea Dolha, Mircea Man si altii de-ai nostri). Pe o insula pustie, dar cu conditii de viata normala, sunt doua persoane. Una este in fotografie si cealalta s-a dus sa mai aduca un cocktail. Fiecare dintre noi isi poate imagina care dintre cele doua persoane este el (ea)...
Sursa: Maramuresul Online
În 18 februarie 2010, s-a încheiat Campionatul de Schi al Ministerului Administraţiei şi Internelor, etapa finală. Maramureşul a fost pentru a doua oară gazda acestei competiţii care anul acesta a ajuns la a XXI – a ediţie.
Trupul neinsufletit al unui barbat in varsta de 55 de ani, din Salistea de Sus, a fost gasit in seara de 17 februarie 2010 in mijlocul drumului. Politistii nu exclud ipoteza ca acesta sa fi fost victima unui accident rutier.