NU sti ce e Romania,daca nu ai fost in Maramures !



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Maramuresul este una din cele mai frumoase zone din tara. O spune o turista infocata, care a vazut aproape toata patria. Cu totii stim unde se afla acolo unde se agata harta-n cui. Dar ce are atat de special Maramuresul de este atat de laudat? Multi il considera sufletul satului tipic romanesc. Si au dreptate. Toate asezarile sale sunt pitoresti, are dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice. Acest tinut pare sa concentreze esenta vietii la tara. Am simtit ca m-am intors in timp, ca sunt martora unor vremuri si a unei vieti mai simple.

De ce e Maramuresul special?
Viata in Maramures are o aura de mister. Am strabatut pasurile montane, am coborat in vaile insufletite, unde traditiile rurale se dezvaluie in fata lor ca un muzeu ce a prins viata, un peisaj ce este pe placul si celui mai capricios calator.

- Vezi galerie FOTO cu frumusetile Maramuresului

Putine obiceiuri s-au schimbat de-a lungul secolelor ce au trecut. Poate doar oamenii mai pleaca din tara sa faca un ban, insa se intorc in aceleasi sate, unde isi construiesc case frumoase pe tipicul stramosesc.
Mestesugurile si traditiile sunt transmise din generatie in generatie.

Maramuresenii isi pun portul popular in zilele de sarbatoare. Imbracamintea tesuta manual este inca purtata cu mandrie. Biserica este in continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe altii si chiar si strainii sunt salutati pe ulite.

Vestigii si traditii pe care nu le gasesti altundeva in tara
Maramuresul are ceva doar al lui: vechile biserici din lemn, vestitele porti sculptate, casele batranesti impodobite cu cerge, talgere, stergare si cimitirul vesel de la Sapanta.

Emblema acestor meleaguri ramane biserica de lemn. In fiecare satuc exista cel putin una, daca nu chiar doua. Unele rezista de sute de ani, bine ingrijite de oamenii din zona, altele (ca manastirea Barsana) sunt noi, insa construite pe acelasi tipic. Au reminiscente ale stilului gotic si sunt pictate pe interior de mesteri populari.

Poarta traditionala maramuresana este alt element care nu poate sa nu iti sara in ochi. Aceste arcuri de triumf, inalte de pana la 4 metri, sunt decorate cu rozete solare, cercuri cu cruce inscrisa, vartejuri sau arborele vietii.

Alaturi de frumusetile naturii si farmecul arhitecturii si al traditiilor populare, Maramuresul ofera amatorilor de turism si posibilitatea unei calatorii cu Mocanita - trenul local care circula pe calea ferata cu ecartament ingust. La ora 7:00 dimineata, de luni pana vineri, Mocanita porneste de la Viseu de Jos si traverseaza, in drumul ei catre destinatia finala, paduri si vai din muntii Maramuresului.

Pasagerii pot sa observe cum locomotiva care tracteaza trenul este alimentata cu lemne si cu apa. Dupa sosirea la destinatie urmeaza o pauza pentru incarcarea materialului lemnos, timp in care turistii pot sa faca o scurta drumetie in padure si sa serveasca masa in natura. Mocanita se indreapta apoi, la vale, inapoi catre Viseu.

Pe drumul de intoarcere calatorii pot sa auda fluierul locomotivei prin care mecanicul transmite semnale, pentru franarului trenului. Uneori Mocanita opreste pe traseu pentru a prelua un pasager care nu a ajuns la statie, inainte de ora plecarii, sau pentru a da posibilitatea calatorilor sa culeaga ciuperci.

Construit intre anii 1930 si 1933 traseul Mocanitei are o lungime de 56 de kilometri si leaga localitatile Viseu de Sus (altitudine 600 metri) si Comanu (altitudine 1100 metri).

Mocanita, singurul mijloc de transport mecanizat intre Visu si Comanu, este un tren mixt compus din vagoane pentru transportul calatorilor si din vagoane/ platforme pentru transportul materialului lemnos.

Odata ajunsa in Sapanta, am simtit ca vreau sa mor acolo. Nu vreau sa fiu patetica, dar imi place filosofia mortii pe care am regasit-o in Cimitirul Vesel. Pe aici, moartea e un inceput, nu un sfarsit. Cei ramasi in viata intampina moartea mai degraba cu bucurie decat cu intristare. Crucile cimitirulu reprezinta flash-uri din viata defunctului, cuprinzand in cateva versuri satirice o viata de om.

Mai sunt cateva elemente pe care nu le poti vedea decat aici. De exemplu, oameni gospodari, maramuresenii isi fac acoperisuri de lemn la capitele de fan, pentru a le feri de vant si ploaie. In plus, iarba este cosita si uscata pentru vite in dispozitive speciale, care stau intinse pe camp.

In plus, in multe curti poti vedea copaci desfrunziti, "ornati" cu oale colorate. Acest obicei ciudat semnifica faptul ca in casa respectiva exista o fata de maritat. Cu cat e mai bogat copacul in oale si ulcele, cu atat fata are dota mai mare.




Informatii pentru turisti
Daca doriti sa popositi in aceasta zona, la tot pasul sunt pensiuni amenajate conform traditiilor. In periplul de doua saptamani prin Maramures, am stat la mai multe astfel de pensiuni. Peste tot am fost primiti cu multa caldura, mancare traditionala si vestita palinca de prune. Hoteluri sunt doar cateva in orasele mari. De acelasi confort, dar in plus si de gustul Maramuresului te poti bucura in oricare pensiune.

O pagina de istorie
Maramuresenii se mandresc ca sunt aici de 2.000 de ani. Se mandresc ca romanii si-au oprit invazia la hotarul "tarii" lor si au ramas "daci liberi". Nu au fost clintiti nici de vitregiile ulterioare: turci, tatari, austro-ungari, rusi. Comunistii nu au "indraznit" sa le ia pamanturile la colectivizare, asa incat fiecare stie care e terenul sau si nu exista dispute.










Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply