Padurile Borsei, eterna disputa

© "Maramuresul Online"

© 2009



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





* Padurile Borsei, sau ce mai ramas din ele, sunt in continuare subiect de disputa. O delegatie a Composesoratului Borsa a fost in audienta la subprefectul Dorin Buda pentru a vedea cand va fi pusa in aplicare sentinta definitiva si executorie. Borsenii au fost sprijiniti de senatorul Gheorghe Mihai Barlea.



De ani de zile se disputa cele 17.000 de hectare ale borsenilor constituiti in Composesoratul Borsa. Povestea e arhicunoscuta. Cei din Composesorat au gasit acte ale celor care au avut in proprietate paduri.
S-au facut dosare de filiatie si au fost depuse cereri Comisiilor de fond funciar de la nivel local si judetean. S-a ajuns in instanta si cei de la Composesorat au castigat procesul. Sentinta e definitiva si executorie. De atunci au trecut ceva ani. In Borsa au mai aparut alte Composesorate care revendica aceleasi suprafete de padure cu cei de la Composesoratul Borsa. A iesit o bulibaseala din care unii castiga miliarde. Incet, padurile Borsei cad sub drujbele mafiei lemnului. La instalarea noii conduceri administrative in judet, borsenii au venit sa ceara sprijin. Subprefectul Buda a fost in zona, a verificat acte si asteapta sa vina din concediu prefectul Sandu Pocol. Sub aspect juridic lucrurile par a fi limpezi, dar ca in orice poveste cu lemn frumos si bun de exploatat apare si lupul rau. In cazul de fata el este Darius Dobra, de la Directia Silvica Maramures. Omul care s-a ocupat de multi ani de punerile in posesii ale celor care isi cer averea inapoi. Sa mai spunem ca Dobra este exponentul Ocoalelor Silvice locale, cele care opun o rezistenta dura la retrocedari. Silvicii raman fara obiectul muncii daca se vor da padurile inapoi. Asa ca se taie intr-o veselie, sau, altfel spus, se fura ca in codru. Cine si de ce, intrebari retorice!

La subprefectul Buda, senatorul Barlea a avut o interventie aproape dura. O atitudine care nu prea il caracterizeaza pe senator. Fost prefect al judetului, Barlea cunoaste mecanismele pe care le are administratia in astfel de cazuri. „Prefectul cunoaste situatia de la Borsa, i-am dat toate datele, acte si concluziile mele. A ramas sa vina din concediu si vom merge acolo sau vom avea o intalnire cu administratia de acolo. Eu am informat administratia prezidentiala, corpul de control al primului ministru. Toate actele dosarului Composesoratul Borsa le-a dat tuturor institutiilor statului. Vom rezolva problema. La stadiul acesta ne aflam”, a spus subprefectul Dorin Buda.
Senatorul Barlea a declarat ca doreste sa se rezolve odata pentru totdeauna aceasta problema. „Stiu cum merg treburile pe scaunele acestea. Stiu cum lucreaza comisiile locale de fond funciar. Dau in dorul lelii, pe aceleasi numere topo, suprafete de padure sau teren. Primarii au venit si au plecat, dar aceste retrocedari aiurea au ramas. Dar in cazul hotararilor judecatoresti definitive (ca in cazul Composesoratului Borsa) nu se mai poate pune problema de a lungi la nesfarsit aplicarea unei sentinte definitive. Cei care aveau de comentat la solutie au avut termen legal pentru a depune probe legale opozabile petentilor. Nu au facut-o, este treaba lor. Nu inteleg de ce nu se pune in aplicare sentinta. Este o infractiune penala! De aceea am redactat un memoriu pe care il voi depune prefectului si primarilor din localitatile respective prin care atrag atentia foarte serios ca legea trebuie respectata. Nu se mai poate!”, a spus Barlea.
A urmat o discutie din care s-a inteles putin. Fiecare dorea sa explice, sa arate ce se intampla de fapt.
„Noi am venit din nou. Vrem ce este al nostru si pentru dreptate vom merge pana unde este nevoie”, a spus Matei Mihali, presedintele Composesoratului. Senatorul Barlea a insistat pe ideea de a se pune sentinta in aplicare imediat.
„Indiferent de ce spune Ocolul Silvic de acolo, trebuie respectata legea. Daca nu s-au gasit decat 3000 de hectare de padure, sa fie date acestea, iar restul pe masura ce se identifica alte suprafete”, a spus Barlea. Buda a afirmat ca pe langa suprafetele de padure pe care le are Borsa si care pot fi puse in posesie, circa 6000 de hectare, potrivit legii, se cauta alte suprafete in localitatile invecinate. Din declaratiile lui Buda, ar fi in zona Viseu circa 20.000 de hectare de padure libere. De acolo s-ar putea da Composesoratului pana la cele 17.000 de hectare castigate in instanta.
„Am facut adrese la Primariile din Borsa, Viseu, la Ocoalele Silvice de acolo, dar nu am primit nici un raspuns cu suprafetele disponibile. Problema este si acolo”, a spus Buda. Dupa ce prefectul Pocol va reveni din concediu, la Borsa sau la Baia Mare vor fi chemati primarii si cei de la Ocoalele Silvice pentru a se termina cu povestea Composesoratului Borsa. Acestia spera sa mai gaseasca doi-trei copaci prin padurile rase de mafia „aurului verde”.



Inspectorul Dobra
O problema a retrocedarilor din Maramures a fost prezenta lui Darius Dobra in comisia de atribuire din partea Directiei Silvice. Inspector silvic, Dobra a fost de ani de zile acuzat ca imparte dupa criterii greu de inteles. Subprefectul Buda a discutat cu el si i-a cerut sa nu mai faca parte din celebra Comisie, pentru a se elimina suspiciunile. „A spus ca este de acord. Chiar s-a bucurat ca a scapat de aceasta sarcina. Am crezut ca am lamurit aceasta situatie care ar fi fost in folosul tuturor. Acum cateva zile am primit o adresa din partea Directie Silvice cu cei care fac parte din Comisia de atribuire. Pe lista, Darius Dobra. Au spus ca nu au ce face, ca mai vine Dobra pana revine domnul Petrovan. Un exemplu de cum se inteleg lucrurile si de ce nu se pot pune in aplicare sentinte definitive. Eu cred ca saptamana viitoare vom rezolva aceasta problema”, a mai spus Buda.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, marți, 18 august 2009


Leave a Reply