Argument sa iubesti Maramuresul




Asezare. Relief


  • in extremitatea nord- vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina; altitudinile variaza intre 200m in zonele joase si 2300m in zona montana (ce ocupa 43% din teritoriu) si care ofera o vasta panorama asupra intinsei depresiuni maramuresene.

Cai de acces
  • aeroport la Baia Mare; 
  • pe sosea - Baia Mare se afla la circa 600 km de Bucuresti (pe E60 de la Bucuresti - Cluj Napoca, apoi pe E571 spre Dej si DJ1C; 
  • daca ati vizitat zona turistica Bucovina si porniti spre Maramures, va invitam sa urmati E571 pana la Iacobeni de unde, la dreapta, parcurgeti drumul modernizat ce insoteste partial granita de nord a Romaniei peste Pasul Prislop, prin Borsa-Viseul de Sus-Sighetul Marmatiei spre Baia Mare, principalul oras al zonei.

Clima
  • temperat- continental, cu diferentieri in functie de diversitatea formelor de relief; conditiile climatice favorabile permit vizitarea zonei in tot timpul anului, statiunea turistica Borsa fiind renumita pentru practicarea sporturilor de iarna.

Populatie
  • peste 600.000 de locuitori (Baia Mare- resedinta a judetului Maramures- aproximativ 150.000 de locuitori), pe o suprafata de peste 6.200 km2 (2,6% din teritoriul Romaniei) - al 17-lea judet, ca marime, din Romania.

Principalele localitati
Baia Mare - resedinta judetului Maramures inca din 1329 sub numele de Orasul Raului Doamnelor, situat la poalele Muntilor Gutai, pe malurile raului Sasar; oras cu traditie miniara si metalurgica, Baia Mare este, de asemenea, detinatorul unor intense activitati cultural- stiintifice.
Borsa - statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la confluienta raului Viseu cu paraul Fantana, la poalele Muntilor Rodnei; aici se trateaza cu succes bolile pulmonare, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor, ginecologice, ale tubului digestiv, anemie, afectiuni ale glandelor endocrine; statiune a sporturilor de iarna ; pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, zapada se mentine pana in timpul verii, uneori persistand chiar de la un an la altul; acest fapt creaza conditii propice practicarii schiului- statiunea dispune de cinci partii de schi de dificultate medie si usoara, dotate cu telescaun si teleschi pe traseul Borsa- Poiana Stiol ; tot aici exista si o trambulina naturala, unica in Europa. Borsa reprezinta o statiune renumita pentru sporturile de iarna, aici practicandu- se schiul inca din ultimele decenii ale secolului al XIX- lea.
Sighetul Marmatiei - localitate cu o puternica rezonanta in memoria romanilor prin inchisoarea unde si- au gasit sfarsitul oameni politici, personalitati culturale si religioase ale tarii, victime ale regimului totalitar instaurat in Romania in martie 1945.
Sapanta - localitate celebra atat prin Cimitirul Vesel de aici cat si prin palariile barbatesti numite clop, atat de cautate de catre turisti.
Viseul de Sus - la confluienta Viseului cu Vaser; locul de pornire in unul dintre cele mai atractive trasee in Muntii Maramuresului - pe Valea Vaserului, plimbarea facandu- se intr-un tren de epoca, cu aburi (numit mocanita). Initial apartinand Viseului de Mijloc (atestat documentar la 1363), Viseul de Sus este atestat ca asezare separata in 1549 sub numele de Intre rauri sau Viseu Nou.
Ocna Sugatag - 20 km de Sighetul Marmatiei, statiune balneoclimaterica destinata tratarii bolilor reumatismale, ale sistemului nervos periferic, ginecologic, respirator.
Moisei - ca si Borsa, facea parte in 1353 din posesiunile lui Bogdan Voievod; aici puteti vizita monumentul sculptorului Vuda Geza- ridicat in memoria victimelor celui de- al doilea razboi mondial, constituit din 12 coloane asezate in cerc (simbolizand cultul Soarelui, al luminii).


Atractii turistice 
Muzeul Maramuresului - Sighetul Marmatiei, unde puteti admira elemente ale portului popular si de arhitectura populara, masti populare, icoane, etc.
Muzeul Mineralogic Baia Mare - in casa Iancu de Hunedoara (cladire din secolul al XV- lea), unde puteti admira impresionante flori de mina.
Muzeul Judetean Baia Mare - adapostit in cladirea Monetariei (1734-1738), cu exponate apartinand regiunii nord-transilvane.
Bastionul Macelarilor Baia Mare, construit in 1347; se spune ca de aici s-a tras glontul ce l-a ucis pe vestitul haiduc Pintea Viteazul.
Bisericile din lemn, unice in lume, raspandite in fiecare sat maramuresan, constituie expresia cea mai vie a maiestriei artistice a oamenilor locului. La Surdesti se afla biserica de lemn cu cel mai inalt turn (54m inaltime). Cea mai veche biserica de lemn din lume ridicata in 1364 se gaseste in satul Ieud, suferind de-a lungul timpului numeroase restaurari; in podul acesteia s-a descoperit cea mai veche carte in limba romana- Codicele de la Ieud. Cea mai inalta constructie de lemn din Europa este biserica manastirii de maici din Barsana, a carei turla se inalta la 62m.
Cimitirul Vesel Sapanta (18 km de Sighetul Marmatiei), un adevarat muzeu in aer liber; ideea mesterului popular Stan Patras de a eterniza, prin texte pline de umor ipostaze din viata locuitorilor va va deconecta cu siguranta.

Drumetii, trasee
Daca sunteti amatori de plimbari montane, va recomandam cateva trasee turistice:
Traseul turistic ce se desfasoara in lungul Vaii Vaserului - afluient al Viseului, ce strabate, pe o distanta de 40 km Maramuresul. Traseul se desfasoara intre Viseul de Sus-Valea Vaserului-Comanu (43,5km), Valea Vaserului fiind insotita de o cale ferata construita in 1933. Imbarcati in mini vagoane, veti parcurge, timp de 4-5 ore traseul, adesea involburat si stancos al vaii, fiecare halta fiind, de fapt, si puncte de plecare spre culmile Muntilor Maramuresului.
Baia Borsa - Gura Baii - Vf. Toroiaoga- Baia Boesa (7-9 ore, traseu nemarcat).
In Muntii Rodnei va recomandam traseele:
Complex turistic Borsa - Valea Fantana - Cascada Cailor (cu o cadere de apa de 40 m) - Poiana Stiol (punct de belvedere, cu largi perspective catre Muntii Maramuresului) - Saua Prislop - hanul Prislop (4-5 ore, traseu marcat cu triunghi rosu; nu se recomanda pe timp de iarna).
Gara Borsa - Vf. Gruietilor - Statia Meteorologica Iezer (5 ore, traseu marcat cu triunghi rosu; nu se recomanda pe timp de iarna).
Orasul Borsa - statia Meteorologica Iezer - lacul iezer - Vf. Pietrosul (2303m) - Vf. Rebra (2225m) - Vf. Buhaiescu Mare (2119m) - (5 ore, traseu marcat cu banda albastra, nerecomandat pe timp de iarna); urmand acest traseu, atingeti cel mai inalt varf al Carpatilor Orientali - Vf. Pietrosul Rodnei si lacul glaciar Iezer, intersectand culmea alpina a Muntilor Rodnei (traseu marcat cu banda rosie, ce se desfasoara, de la vest la est, cu o lungime de 70km); traseul se continua, odata cu traversarea acestei culmi, pana la Sangiorz-Bai, traversand, astfel, de la nord la sud, masivul (in circa 12 ore, traseu nerecomandat pe timpul iernii).
Alt traseu care atinge iar culmea alpina porneste din statiunea turistica Borsa spre Poiana Stiol - Saua Gargalau (3-4 ore, traseu marcat cu banda albastra, nerecomandat iarna).
Pasul Prislop (1416m - de unde puteti admira culmea principala a Muntilor Rodnei) - Preluca Titarilor - Complexul turistic Borsa (2-3 ore, traseu marcat cu banda galbena); prin pasul Prislop se face trecerea dinspre Moldova (Bucovina) spre Maramures - pe aici a trecut Dragos Voda pentru a intemeia statul feudal Moldova; in Preluca Tatarilor puteti admira monumentul ce aminteste de eroica lupta a borsenilor cu hoadrele tatare, in 1717.
Saua Gargalau - Vf. Galatului-Vf. Buhaiescu Mare - Pas. Setref (826m) (traseu de 14-16 ore, marcat cu banda rosie, ce strabate jumatatea vestica a crestei principale a Muntilor Rodnei); pasul Setref constituie punct de belvedere, oferind privelisti incantatoare asupra Tarii Maramuresului.
Datorita numarului redus de cabane, Muntii Rodnei au fost mult timp slab frecventati de catre turisti.Trebuie sa stiti faptul ca traseele de creasta se constituie intr- o grea incercare pentru orice drumet, in special pe timp de iarna, cand pericolul avalanselor este mare. Daca va avantati in cucerirea acestor munti, ar fi de preferat sa fiti insotiti de ghizi experimentati care cunosc bine zona; datorita faptului ca au inaltimi de peste 1500 m, instabilitatea elementelor climatice (temperatura, precipitatii, vanturi) si diferentele de temperatura intre zi si noapte va pot crea probleme serioase.
Baia Mare constituie un important punct de plecare spre trasee turistice in Muntii Gutai. Va recomandam traseele:
Baia Mare - Dealul Florilor - Vf. Piatra Soimului - lacul Bodi - Baia Mare, traseu marcat cu banda albastra;
Complexul turistic Izvoarele - Valea Vlasnescu - Saua Iezuri - Vf. Ieud - traseu marcat cu triunghi albastru.



Sursa: Maramuresul Online



Clip intro - MARAMURESUL TURISTIC from ionutturda on Vimeo.




Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply