Grupul Scolar Borsa a fost catalogat de IPJ unitate de invatamant cu risc criminogen
Identificarea tipului de risc s-a facut in functie de situatia infractionala, numarul apelurilor primite la 112, sesizarile parintilor, profesorilor sau elevilor.
Recent a avut loc sedinta Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) din cadrul Consiliului Judetean Maramures. Primul punct al ordinii de zi a fost analiza evolutiei privind evolutia infractionalitatii in unitatile de invatamant si in afara acestora.
Comisarul sef Ioan Isac, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, a afirmat ca pentru imbunatatirea climatului de siguranta din unitatile de invatamant preuniversitar, pentru prevenirea si combaterea delicventei juvenile, a consumului si traficului de droguri in randul elevilor, s-au efectuat mai multe activitati. Unitatile de invatamant au fost analizate in vederea identificarii tipurilor de risc, in functie de situatia infractionala precedenta, numarul apelurilor primite la 112, sesizarile parintilor, profesorilor, elevilor, etc. “In urma acestor analize a fost identificat Grupul Scolar Borsa cu risc criminogen si a necesitat masuri speciale de protectie: prezenta politistilor de proximitate zilnic, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor la sosirea si plecarea de la scoala, etc. In urma aplicarii acestor masuri unitatea a fost scoasa din categoria unitatilor cu risc criminogen fiind monitorizata in continuare”, a spus Isac. El a adaugat ca au fost desemnati politisti de proximitate in fiecare scoala si s-a acordat sprijin de specialitate pentru asigurarea pazei si identificarea unor solutii eficiente de organizare a controlului accesului in aceste unitati.
S-au inregistrat cinci violuri
In urma verificarilor facute la unitatile de invatamant din judet s-a constatat ca exista tendinta de a se renunta la paza cu agenti in schimbul instalarii de sisteme de alarmare moderne sau de supravegere video. Isac a mai spus ca Serviciul Judetean de Combatere a Criminalitatii Organizate Maramures a realizat doua instruiri cu agentii de siguranta publica din cadrul Politiei Municpiului Baia Mare cu privire la prevenirea si combaterea traficului stradal de droguri . Au fost realizate 446 de actiuni pentru prevenirea si combaterea delicventei juvenile. Lor li se adauga 260 de razii menite sa descurajeze absenteismul, in care s-au descoperit peste 500 de elevi care lipseau de la cursuri. N-au scapat din vizorul organelor de ordine unitatile economice din imediata apropiere a unitatilor de invatamant. Astfel, au fost sanctionati 26 de comercianti care au vandut bauturi alcoolice elevilor. Totodata, s-au efectuat aproape 300 de verificari privind modul de asigurare cu paza si sisteme tehnice de supraveghere a unitatilor scolare de pe raza de competenta.
In semestrul I 2009-2010 au fost inregistrate sase infractiuni in incinta unitatilor de invatamant, precum vatamari corporale si furturi. Din totalul de 23 de fapte sesizate in afara unitatilor de invatamant in care au fost implicati elevi ca autori sau victime, s-au inregistrat cinci violuri, opt furturi si mai multe vatamari si loviri. Violurile au fost savarsite de persoane care nu au legatura cu scoala, iar victime au fost trei eleve de scoala generala si doua de liceu.
Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul Online