Construcţia unui grătar
Vă prezint paşii cei mai importanţi în construcţia unui grătar. Cât costă un asemenea grătar? În jur de 1850 de lei. Poate ieşi mai scump, dacă plătiţi şi manopera, sau poate ieşi mai ieftin, dacă aveţi unele materiale, iar treaba o veţi face Dvs!
1. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să studiaţi cu mare atenţia schema grătarului. Veţi vedea atât cum va arăta grătarul, cât şi toate dimensiunile importante ale acestuia. În funcţie de dimensiuni veţi şti în care zonă din curte îl veţi putea plasa! Ca idee, e vorba de o suprafaţă de 10 mp.
2. Construiţi fundaţia. Dacă solul este în pantă, săpaţi până obţineţi o zonă plată. În cazul în care pământul este de proastă calitate, puneţi un strat de pietriş, pentru stabilizarea solului. Apoi turnaţi fundaţia. Stratul de beton trebuie să aibă în jur de 8 cm grosime.
3. După ce betonul fundaţiei s-a uscat, începeţi să zidiţi grătarul. Baza lui este din bolţari de ciment (se găsesc aproape în orice depozit de materiale). Observaţi că la intersecţia celor două segmente ale grătarului avem o zonă plină. Acolo va fi construită plita.
4. Faceţi cofrajul, utilizând mereu echerul şi bolobocul. Lăsaţi gol pentru plită şi construiţi din cărămidă, cu atenţie la respectarea dimensiunilor, baza celor două grătare. Armaţi cu plasă de Buzău, apoi turnaţi beton în cofraj.
5. Placaţi plinta cu piatră. Începeţi din partea dreaptă a grătarului. Potriviţi pietrele în aşa fel, încât rosturile să nu fie prea mari. După cca 5 ore umpleţi rosturile cu un amestec de ciment şi nisip fin. După alte trei sau patru ore ştergeţi cu un burete fin.
6. Construiţi cupola grătarului (atenţie, adezivul folosit la cupolă este un amestec de pământ argilos cu nisip fin!). Apoi, construiţi pereţii grătarului şi coşul acestuia. Nu uitaţi să lăsaţi loc pentru uşa metalică a cuptorului fără foc (încălzit doar de fum!).
7. Placaţi cupola, pereţii grătarului şi partea externă a plintei. Cum? Îndindeţi un strat de 1-2 mm pe suprafaţa ce urmează a fi placată, şi alţi 4-5 mm pe fiecare piatră în parte. După ce lipiţi piatra, ştergeţi adezivul în exces, folosind un burete înmuiat în apă.
8. Finisaţi cu mortar alb, cumpărat din comerţ, toate părţile placate, inclusiv coşurile de fum. Nu puneţi mortar în exces, s-ar putea scurge din rosturi. Dacă grătarul e în plin soare, acoperiţi-l cu o prelată până se usucă, ultravioletele nu fac bine la... mortar!
Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul Online