Romanii cer demisia lui Traian ...
La Guvern nu este soare,
Bulevardu-i plin de fum...
Totul pare calm acum,
Dar se-aude vuiet mare,
Peste drum.
Peste 500 de persoane s-au adunat şi astăzi în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a-l susţine pe fondatorul SMURD, Raed Arafat, pentru a protesta faţă de Legea Sănătăţii, PD-L, Traian Băsescu şi, în general, faţă de toţi politicienii - „o apă şi-un pământ". Manifestaţiile s-au extins în mai multe oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureş sau Deva.
UPDATE 19.40 O femeie care participa la manifestaţiile din Piaţa Universităţii a leşinat şi a fost extrasă din mulţime. În acest moment îi sunt acordate îngrijiri medicale. De asemenea, o maşină a pătruns în rândul protestatarilor aflaţi la Universitate, avansând în masa compactă a protestatarilor. Pe autoturism era fixată fotografia şefului statului, deasupra căreia stătea scris "Wanted" (n.r. - căutat). Şoferul a fost oprit de Poliţia Rutieră. Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI, a infirmat zvonul potrivit căruia ministrul Traian Igaş a convocat şefii de arme. Potrivit acestuia, situaţia nu este una excepţională, iar numărul jandarmilor nu va fi suplimentat.
UPDATE 19.30 Persoanele care au ajuns, în urmă cu o jumătate de oră, la Cotroceni se întorc în Piaţa Universităţii. Oamenii au stat, timp de 15 minute, la Cotroceni, timp în care unul dintre ei a aruncat o petardă către forţele de ordine. În acest moment, circulaţia a fost reluată dintre Universitate înspre Piaţa Romană, însă protestatarii forţează cordonul creat de jandarmi, încercând să blocheze din nou bulevardul Gheorghe Magheru.
UPDATE 19.00 Primii protestatari din Piaţa Universităţii au ajuns la Cotroceni. Oamenii scandează "Jos Băsescu!" şi "Demisia!". Bulevardul a fost blocat, iar forţele speciale ale Jandarmeriei sunt pregătite să intervină în cazul în care manifestaţiile devin violente. În acest moment, în zonă sunt câteva sute de persoane, însă mulţimea de protestatari se măreşte. Cei care au rămas la Universitate continuă să ocupe bulevardul. Peste 2.000 de persoane se află, în prezent, în stradă.
UPDATE 18.45 „Le recomandăm bucureştenilor să evite centrul Capitalei în această seară şi să apeleze la rute ocolitoare. În acest moment, toate echipejele de poliţie rutieră sunt comasate în zona Universităţii pentru a preîntâmpina alte probleme. Situaţia este una deosebită", a explicat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere pentru România TV. Circulaţia rutieră va fi blocată şi în zona Cotroceni, unde jandarmii fac pregătiri pentru a-i întâmpina pe manifestanţi.
UPDATE 18.30 Sute de persoane care manifestau în Piaţa Universităţii se îndreaptă spre Cotroceni, unde jandarmii au început deja să monteze garduri despărţitoare pentru a-i izola pe protestatari. Persoanele care au rămas la Universitate continuă să blocheze bulevardul. Traficul rutier este blocat dinspre Piaţa Romană spre Universitate.
UPDATE 18.15: Protestatarii aflaţi în Piaţa Universităţii din Capitală au blocat circulaţie pe bulevardul Gheorghe Mageru, după ce s-au îmbrâncit cu jandarmii care asigură ordinea publică. Deşi a început paşnic, manifestaţia a degenerat în violenţe, forţele de ordine fiind dominate de protestatari. Echipajele de Jandarmerie au fost însă suplimentate, venind şi echipaje de la Poliţia Rutieră.
Revoluţionari, studenţi, pensionari, motociclişti, copii care n-au absolvit încă gimnaziul, chiar şi câţiva membri ai organizaţiei „Noua Dreaptă" s-au solidarizat astăzi pentru a cere demisia preşedintelui României Traian Băsescu. Deşi mitingul a început, paşnic, cu mesaje de susţinere a lui Raed Arafat, acţiunea s-a transformat cu rapiditate într-o manifestaţie antiguvernamentală.
„Demisia, demisia" s-a strigat, cu elan revoluţionar şi mult entuziasm, iar protestatarii, mulţumiţi că pot reînvia conştiinţa civică între români, au decretat: „Traian Băsescu trebuie judecat pentru subminarea economiei naţionale, genocid şi trădare" - un verdict ce nu le este străin românilor care-şi amintesc concluziile Tribunalului Militar Excepţional de la Târgovişte din urmă cu 22 de ani.
„Du-te Băsescu după Ceauşescu", „Au murit eroi, nu pentru voi!", „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!" ori „Aţi greşit când ne-aţi umilit", au strigat protestatarii, însă n-a lipsit nici celebrul „Ieşi afară, javră ordinară". Pe pancarte mai ingenioase erau agitate mesaje precum „România, raiul hoţilo, iadul locuitorilor", „Să ne trezim, ca să nu murim", „Jos corsarul" sau chiar texte ample, precum „Jos nenorociţii care ne fură şi noi murim de foame cu o pensie de 500 de lei". „Să se strige ca să se reinventeze Piaţa Universităţii, să fie mereu aici, în fiecare zi să facem un forum până pică ăştia", spunea, nemulţumit, unul dintre manifestanţi.
„Pentru voi, pentru această generaţie, pentru istorie, de asta protestăm! Nu se mai poate, toate păturile sociale sunt afectate. Eu n-am luptat în '89 să pun lacăt la gură noii generaţii! Nu am luptat să mă conducă oameni cu patru clase. Sunt aici oameni cu două facultăţi, care au ieşit în stradă, care nu mai suportă", ne-a explicat Walter Simions, unul dintre manifestanţi.
La protest a fost adusă şi chitara cantautorului Cristi Paţurcă, autorul „cântecelor golanilor" intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990. De asemenea, protestatarii au adus şi caricaturi ale şefului statului sau imagini care-l prezintă în zeghe ori cu cătuşe.
Deşi iniţial au vrut să mute manifestaţia în faţa Palatului Parlamentului, protestatarii au hotărât să rămână în Piaţa Universităţii din Capitală, ameninţând că nu vor încheia protestele până când Traian Băsescu nu va renunţa la fotoliul de la Cotroceni.
Sursa: Adevarul.ro