Citeste povestea ceterasului din Maramures
Vasile Godja s-a nascut "intr-un loc plin de viata, cu oameni veseli , si mereu pregatiti de petrecere si voie buna, unde dealurile, casele si peisajul din jur iti dau starea de bucurie continua". Asa descriu el in cateva cuvinte localitatea in care s-a nascut numita Oncesti Maramures.
Am venit pe lume la data de 22 aprilie in anul 1991 intr-o familie iubitoare de folclor si traditii, care mi-a dat posibilitatea de a avea cea mai frumoasa copilarie. La varsta de 9 ani am descoperit o jucarie ce avea ca mai tarziu sa fie obiectul meu de lucru si sursa mea de castig. Niste prieteni de familie mi-au daruit o vioara fara corzi, fara calus , dar pentu mine era o minune asa ca l-am rugat pe tatal meu sa o duca la reparat, astfel ca dupa aceea am auzit primele sunete adevarate ale jucariei mele.
A invatat sa cante la o vioara stricata, primita cadou de la niste prieteni de familie!
Mama mea a fost cea care a decoperit talentul meu asa ca fara sa mai piarda timpul m-a dus la un ceteras din localitatea vecina care mi-a confirmat atributele muzicale si mi-a rcomandat un profesor . Mai departe am urmat cursurile de vioara de la Clubul copiilor si elevilor din Sighetul Marmatiei unde l-am avut profesor pe domnul Marian Babuti timp de 4 ani , acolo am fost inscris de catre profesorul meu si la ansamblul de dansuri populare al scolii, unde am invatat sa dansez, iar mai tarziu am facut parte din orchestra ansamblului Mugurelul din Sighetul Marmatiei. De asemenea la varsta de 13 ani alaturi de colegul si dobasul meu Ioan Tiplea am organizat un mic ansamblu de dansuri populare in comuna mea natala cu care am participat la mai multe evenimente artistice din localitate.
La 14 ani a primit cadou prima sa vioara!
Norocos de felul meu, la 14 ani am cunoscut o doamna de origine germana care m-a indragit de cum m-a vazut, deoarece a vazut ca iubesc foarte mult muzica , intamplarea a facut ca aceasta doamna sa aiba meseria de lutier , astfel ca mi-a daruit o vioara adevarata care mi-a purtat noroc mereu si a fost alaturi de mine pe tot parcursul liceului dar si in diverse turnee pe care le-am sustinut in tara sI in strainatate.
Tot la 14 ani am dat admitere la Liceul de Arta din Baia Mare la clasa de vioara a profesorului Marius Lenghel. In aceasta perioada am participat la mai multe concursuri unde am luat numeroase premii:
2005 – Festivalul “Pe fir de balada” Targu Jiu – premiul I
2006 – Festivalul “Asa-I jocul pe la noi” Arad – trofeul
2007 – Festivalul “ Maria Lataretu”- premiul III
2007 – Festivalul “Maria Tanase” – premiul II
De aemenea vioara mi-a dat posibilitatea de a vizita mai multe tari precum Cipru, China unde am fost alaturi de interpretul Grigore Lese , Austria, Belgia s.a. In anul 2009 am intrat la Academia Gheorge Dima din Cluj Napoca la sectia pedagogie muzicala unde voi absolvi in acest an. Felul mai diferit de a canta la vioara l-am adoptat intamplator, in urma unui pariu , prietenii mei nu credeau ca as putea sa cant cu vioara pe umar, asa ca le-am aratat ca pot, dupa care mi-au venit tot felul de idei , asa am ajuns sa cant fara parul de la arcus, sau cu vioara la spate sau pe umarul altei personae.
Familia mea :
Am crescut alaturi de parintii mei , Godja Ioan si Godja Ileana intr-o casa frumoasa cu gradina, tatal meu are varsta de 52 de ani si lucreaza ca agricultor iar mama are 46 de ani si este casnica dar se ocupa si de creearea costumelor populare, bineinteles si costumele mele de scena sunt facute tot de ea. Bunicii din partea tatalui meu sunt pensionari, mosul meu(bunicul) are varsta de 82 de ani iar moasa (bunica ) are 74 de ani , iar bunicii din partea mamei nu mai traiesc.
In timpul liber imi place sa ma vad cu prietenii , dar avand in vedere ca majoritatea sunt tot din domeniul musical avem toate sansele sa petrecem tot studiind.
Sursa: ProTv.ro