Familia Man, tun de 20 de miliarde de lei din constructii pentru handicapati



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



INVESTIGATIE. Mega tun de un milion euro. „Punga” Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures a devenit principala tentatie a afaceristilor judetului. Printre cei infruptati din banul public s-au aflat si extrem de apropiatii presedintelui tuturor. Fratele presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Maramures, Mircea Man, a beneficiat de o jumatate de milion de euro, pentru o lucrare pe care nu o poate realiza singur.

Desi are doar „o mana de angajati”, firmei condusa de Liviu Man i-a fost atribuita o importanta lucrare la Sighetu Marmatiei, desi nu a indeplinit criteriile elementare ale castigarii licitatiei. Insa fratele presedintelui CJ Maramures a obtinut lucrarea si un cec in alb pentru lucrari suplimentare. Presedintele tuturor este multumit. Poate sa arunce la gunoi memoriile depuse pe tema licitatiilor trucate de la DGASPC. Traseul dirijarii banilor publici, in acest caz, ne arata inca o data cat de mult conteaza culoarea politica a celor implicati.

Istoria „micului” smen mare. Lucrarile de reparatii si reabilitare la Centrul de Recuperare si Reabilitare Persoane cu Handicap Sighetu Marmatiei, imobil care gazduieste in jur de 100 de persoane, au inceput in 2006, in urma unei licitatii organizate de DGASPC. Devizul estimativ al acestei lucrari a fost de aproximativ 35 miliarde lei vechi, bani proveniti din contributii ale CJ Maramures si Ministerul Muncii.

Inca de la inceput, reabilitarea a fost o veritabila afacere pentru „finantistii” Directiei. Acest lucru este dovedit de faptul ca procedura urmata in cazul lucrarilor respective nu a respectat prevederile legale. Conform legislatiei, imobilul trebuia mai intai reevaluat, iar valoarea acestuia, inregistrata in contabilitate. Aceasta operatiune era necesara, in vederea stabilirii cu exactitate a eficientei unei investitii de un milion de euro la acea cladire. Ori acest lucru nu s-a facut. Pur si simplu, unul dintre angajatii Directiei, pe nume Mihail Oroz, tehnician constructor, a intocmit un deviz martor, in care s-a estimat ca valoarea intregii reparatii se va ridica la aproximativ 35 miliarde lei vechi.

Primul bazat. La scurt timp s-a organizat si licitatia, castigata de SC Omega SRL, firma viceprimarului liberal din Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes. Cu toate ca trebuia finalizata in cateva luni, lucrarea inceputa in 2006 nu s-a definitivat nici dupa doi ani. Una dintre principalele cauze ar fi aceea ca banii veneau cu o oarecare greutate de la bugetul statului, iar pe de alta parte, responsabilii Directiei nu au manifestat un interes legat de executarea lucrarilor. Abia in ultima parte a anului 2007, conducerea institutiei a cerut Serviciului Achizitii Publice din cadrul DGASPC analizarea modului in care sunt respectate conditiile contractului incheiat cu SC Omega SRL. Din raspunsul intocmit de Marius Valean, sef serviciu, dupa consultarea cu juristii institutiei, reiese ca lucrurile sunt in ordine, iar contractul poate fi derulat in continuare. „Opiniem (n.red., limba romana nu e la indemana tuturor) continuarea lucrarilor cu acelasi furnizor”, a precizat Valean, intr-o nota interna adresata conducerii.

Renuntarea la bazat. In prima jumatate a anului trecut, insa, DGASPC a continuat seria masurilor in afara cadrului legal, reziliind contractul cu societatea liberalului. Fara a tine cont de recomandarile propriilor juristi. Motivele reale lipsesc din actele institutiei, insa se spune ca totul s-a facut la presiunile venite pe filiera PD-L. Dupa cum s-au desfasurat lucrurile, ulterior, aceste vorbe au acoperire. Dupa renuntarea la contract, Directia s-a grabit sa organizeze o noua licitatie. Ocazie cu care a omis sa evalueze stadiul de atunci al lucrarilor. Practic, nu a interesat pe nimeni cat si ce a lucrat firma lui Nemes, care a incasat de la stat peste 13 miliarde lei vechi. Cea de-a doua licitatie a fost castigata de SC AMB 3000, care a venit cu cea mai buna oferta financiara.

Al doilea bazat. A fost momentul in care a parut in scena Liviu Man, fratele lui Mircea Man, presedintele tuturor. Firma sa, GETMAR, a depus contestatie vizavi de licitatia organizata, considerandu-se depunctata pe nedrept la capitolul calitate a lucrarilor. Reprezentantii Directiei au analizat contestatia GETMAR, fata de care au conchis ca ea nu este sustinuta cu argumente reale si s-au adresat Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor. „Solicitam respingerea cererii contestatoarei, cu privire la depunctarea la programul calitatii, ca fiind nefondata”, se precizeaza in actul respectiv. Cu toate acestea, un nou paradox. In a doua jumatate a anului 2008, Directia a organizat o noua licitatie.

A fost momentul plecarii directorului Cornelica Ilea si inlocuirea sa la conducerea Directiei. Incaputa pe maini portocalii, institutia cu cel mai mare buget din judet trebuia sa aduca ceva bani si in buzunarul familiei Man. Astfel ca fratele presedintelui tuturor nu a scapat momentul si a participat la a treia strigare. Daca nici acum, atunci cand? Si a fost sa fie pentru Liviu Man, firma sa, GETMAR, adjudecandu-si licitatia. Asa cum va imaginati deja, totul a fost un joc de culise, dovedit de actele pe care le detinem. In primul rand, dupa cum se precizeaza in caietul de sarcini, singurul criteriu de evaluare a ofertelor este pretul cel mai mic. Punct. In afara acestuia, nu exista discutii. Iar in cazul de fata, cea mai mica oferta financiara i-a apartinut firmei AMB 3000, cu 14,8 miliarde lei vechi. Pe locul secund, s-a clasat SC GETMAR SRL, cu 16,3 miliarde lei vechi.

Revolta expertilor. Oricat de frate ar fi fost cu presedintele tuturor, Liviu Man nu putea castiga licitatia. Pentru simplul motiv ca nu a avut cea mai mica oferta. In plus, el nu s-a incadrat nici in ceilalti parametri ceruti in caietul de sarcini. Aceasta reiese dintr-un referat de specialitate intocmit de un expert independent, pe nume Ioan Sabau. Acesta precizeaza ca societatea GETMAR este lipsita de experienta in domeniul constructiilor, avand in vedere ca practica astfel de lucrari, doar de cateva luni.

De asemenea, alti trei experti i-au analizat oferta lui Liviu Man si au conchis ca aceasta era una suprarealista, in conditiile in care dispunea de un personal mult sub cerinte. In raportul de expertiza intocmit de cei trei ingineri, se precizeaza faptul ca GETMAR nu poate realiza lucrarea respectiva in intervalul propus, respectiv, de doua luni. In fapt, Liviu Man s-a prezentat la licitatie cu 3 dulgheri, 6 zidari, 2 fierari betonisti, 3 electricieni si 4 instalatori. Cu o astfel de echipa el s-a gandit sa execute lucrari de un milion de euro. La inventar i-au lipsit posturile de zugrav, lacatus, ipsosar, mozaicar si tamplar.

Un aspect important este si acela al parteneriatului dintre GETMAR si alte firme. Liviu Man s-a asociat cu EURAS SRL Satu Mare si a subcontractat lucrari cu NAGELIN SRL Baia Mare si EL-FLUX SRL Baia Mare. Cu toate ca legea precizeaza ca pot exista subcontractari de lucrari, actele respective trebuie depuse inainte de inceperea licitatiei. Totusi, abia dupa adjudecarea licitatiei de catre GETMAR, societatea a instiintat Directia de faptul ca are contracte incheiate cu terte firme pentru realizarea lucrarilor.

Raport de suplimentare. Contractul de 19,4 miliarde lei vechi trebuia finalizat in martie 2009. Insa termenul a trecut de mult timp, iar lucrarea este departe de a se fi incheiat. Pana in luna ianuarie a acestui an, GETMAR a realizat lucrari in valoare de un miliard lei vechi. In acest ritm, fratele presedintelui tuturor nu va finaliza Centrul de la Sighet mai repede de sfarsitul anului viitor, desi in oferta depusa se lauda ca va reabilita imobilul in doua luni. Cu toate acestea, acelasi expert al Directiei, Marius Valean, a semnat un raport catre conducerea Directiei, solicitand suplimentarea lucrarilor.

Argumentul lui Valean este absolult ridicol si face parte din acele acte pe care nu le poti semna in deplinatatea facultatilor mintale, decat atunci cand nu te intereseaza consecintele. Seful Serviciului Achizitii cere echiparea cladirii cu obiecte sanitare specifice persoanelor cu handicap. Ori o astfel de echipare este una standard pentru Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap. E ca si cum ai construi un hotel, dupa care ai cere suplimentarea cheltuielilor cu achizitionarea de candelabre, usi si ferestre. Si totul cu „negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare”, asa cum chiar Valean precizeaza in actul respectiv.

O alta latura importanta a afacerii Man la DGASPC Maramures este cea legata de Mihail Oroz, cel care, a intocmit devizul initial. Fostul tehnician al Directiei s-a pensionat. Ciudat, tocmai inainte ca GETMAR sa preia lucrarea. Astfel, el s-a transformat in omul de casa al lui Livu Man, care l-a angajat pe primul ca diriginte de santier. Din procesul-verbal de negociere (avem o copie si dupa acesta), reiese ca Oroz va primi 3,5% din valoarea situatiilor de lucrari. Asta ar insemna mai bine de o jumatate de miliard lei vechi peste cat ar fi castigat daca ar fi ramas angajat al Directiei, cu un salariu de 11 milioane lei. Dar, in afacerile familiei Man toata lumea trebuie sa traiasca. Si cu atat mai mult cei care fac favoruri.

Ilegalitatile. In concluzie, afacerea reabilitarii Centrului de la Sighet a fost una profitabila atat pentru liberali, cat si pentru democrat-liberali. Cu totii au supt din ugerul banilor. Aproximativ un milion de euro numai bun de tocat. Iar cand s-a dovedit a fi neindestulator, s-a apelat la suplimentari de lucrari. Toate acestea nu s-ar fi putut realiza fara aportul conducerii economice a Directiei. Maria Griguta, directorul economic, si-a pus semnatura pe actele importante ale institutiei. Nu a contat ca s-a reziliat contractul initial fara argumente juridice, nici faptul ca ultima licitatie s-a atribuit nejustificat sau ca s-au incalcat toate procedurile legale. Maria Griguta a semnat tot ce a prins.

Ilegalitatile comise cu licitatiile organizate sunt mai mult decat evidente, chiar si pentru nespecialisti. In legatura cu licitatia de la Sighet, Mircea Man, presedintele tuturor, a fost instiintat neoficial, printr-o anonima expediata de cativa angajati ai Directiei. Evident, nu a luat nicio masura, fiind vorba de GETMAR-ul fratelui Liviu. Pe aceasta cale, sesizam Directia Nationala Anticoruptie, sa intreprinda cercetarile care se impun fata de licitatia Centrului de la Sighet.












Lasa un comentariu pentru acest articol

In by Moroșanul, luni, 8 iunie 2009


Leave a Reply