Hayssam, arestat in Siria
Cazul lui Omar Hayssam, inculpat in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, revine din nou in atentia opiniei publice. O scrisoare primita, astazi, de avocatul lui Hayssam, Ion Cazacu, de la tatal sirianului, arata ca acesta este arestat in Siria de aproximativ un an si ca autoritatile siriene au tinut secret aceasta informatie.Avocatul a adus la cunostinta continutul scrisorii magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti. Aici se judeca dosarul privind fuga lui Hayssam din tara. Ion Cazacu a cerut judecatorilor sa faca verificari prin intermediul Ministerului Justitiei si cel al Externelor, pentru a confirma daca Hayssam chiar se afla in detentie. Potrivit informatiilor aparute anul trecut, Parchetul General din Siria a inceput actiunea penala impotriva lui Omar Hayssam si a altor cateva persoane dupa ce omul de afaceri si-a recuperat o parte din averea din Romania cedata in perioada scandalului rapirii jurnalistilor catre doctorul Mohamad Yassin.Hayssam a fost vazut ultima oara de soferul acestuia pe 22 iunie 2006, dupa ultima sedita de judecata a Curtii de Apel Bucuresti, cand l-a dus pe Hayssam la sediul uneia dintre firmele acestuia si apoi la casa din Strada Navodari.
Curtea de Apel a decis, in 19 iulie 2006, reincarcerarea omului de afaceri romano-sirian pe motiv ca tergiverseaza actul de justitie si ca se sustrage judecatii, dupa ce acesta nu se mai prezenta la proces. De atunci autoritatile il cauta dar nu dau de urma lui.El fusese eliberat din arest in 26 aprilie 2006, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti. Instanta a revocat, atunci, masura arestarii preventive si a inlocuit-o cu interdictia de a parasi tara.Decizia eliberarii a venit dupa ce aparatorii sai au cerut, in repetate randuri, ca Hayssam sa fie pus in libertate pentru ca sufera de cancer la colon, iar in luna ianuarie a fost supus unei interventii chirurgicale. El fusese internat, de mai multe ori, la Institutul Oncologic din Bucuresti.Omar Hayssam si complicele sau Mohamad Munaf sunt acuzati de fapte de terorism in dosarul rapirii jurnalsitilor romani in Irak si au fost trimisi in judecata in octombrie 2005.
Anchetatorii au stabilit ca cei doi sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in martie 2005 in Irak, pe cei trei jurnalisti romani, Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci.