REZERVATIA NATURALA PIETROSUL MARE- RODNA



Rezervatia stiintifica Pietrosu Mare categoria a I-a IUCN, s-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III - a zone protejate, prevazuta la pozitia 2563. Rezervatia este situata in apropierea localitatilor Borsa si Moisei avand suprafata de 3300 ha si face parte din categoria a I-a, rezervatie stiintifica.

Responsabilitatea administrarii revine Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, aflata in structura Regiei Nationale a Padurilor - ROMSILVA, in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Scopul administrarii rezervatiei este cel de conservare a habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, diversitatii biologice si se mai urmareste dezvoltarea durabila a zonei.

Rezervatia naturala Pietrosu Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Muntii Rodnei: circurile glaciare Buhaescu (cel mai mare din Muntii Rodnei), Zanoaga Iezerului, Zanoaga Mare, Zanoaga Mica, Rebra, Gropi, avand in portiunea bazala morene si caderi de apa pe pragurile de stanca lustruite de ghetari. Cea mai mare parte a rezervatiei este ocupata de roci cristaline metamorfice din Panza de Rodna (Precambrian superior).

Formatiunea de Voslobeni este constituita din micasisturi cu nivele de paragnaise, cuartite si amfibolite, cu nivele de dolomite si calcare cristaline (Turnu Rosu, Piatra Alba). Tipul si subtipul de sol predominant este brun feriiluvial tipic, intalnindu-se si solurile brun eumezobazic si brun acid. in rezervatie sunt prezente mai multe lacuri glaciare:

Iezerul Pietrosului, cu o suprafata de 3450 mp, cu adancimea maxima de 2,10 m si lungimea de 84m;
Buhaescu I, avand suprafata de 700 mp, adancime maxima de 1, 80 m si lungimea de 84 m;
Buhaesu II, cu suprafata de 1700 mp, adancime maxima de 5, 20 m si lungimea de 55 m;
Buhaescu III, cu suprafata de 700 mp, adancime maxima de 0,35 m si lungimea de 45 m;
Buhaescu IV, cu suprafata de 1100 mp, adancime maxima de 0,30 m si lungimea de 68 m;



Leave a Reply