ATENTIONARE – Norul vulcanic din Islanda se indreapta spre Maramures, iar APM a intrat in alerta

Foto vulcan eruptieNorul de cenusa provocat de eruptia unui vulcan in Islanda se indreapta spre nord-vestul Romaniei, iar potrivit anunturilor facute de meteorologi acesta ar putea afecta si Maramuresul in noaptea de vineri spre sambata, in jurul orei 3. O atentionare a fost transmisa deja autoritatilor, care au primit sarcina sa monitorizeze indicatorii de mediu. Norul vulcanic a perturbat inca de joi, 15 aprilie, traficul aerian al mai multor tari din Europa, determinand inchiderea spatiilor aeriene din Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Suedia, Olanda, Polonia, Cehia, precum si a altor state, fapt ce a creat haos pe aeroporturi, inclusiv in Romania, mai multe zboruri fiind anulate.

Conform estimarilor Administratiei Nationale de Meteorologie, norul de cenusa produs de eruptia vulcanica nu va afecta direct Romania, dar se va apropia de nord-vestul tarii in cursul zilei de maine, 17 aprilie, a declarat Viorel Iancu, seful Agentiei de Protectie a Mediului Maramures. Acesta a mai spus ca incepand de maine, se va face monitorizarea aerului, rezultatul probelor urmand sa fie comunicat la nivel central, din doua in doua ore.

In afara de inspectorii APM Maramures, au intrat in alerta si colegii lor din Bihor, Satu Mare si Suceava, care au primit dispozitii sa monitorizeze permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie.

“Aceasta monirorizare se va face in cursul zilei de sambata si duminica. Raportarea se va face din 2 in 2 ore la minister, urmand ca in functie de rezultatele care vor apare daca va fi cazul, Doamne fereste sa se ia masurile care se impun”, a spus Viorel Iancu. 
El a mai declarat ca norul de cenusa ar putea afecta traficul aerian, dar ar putea influenta negativ si alti factori de mediu. Directorul APM crede insa ca in Maramures nu vor exista probleme cauzate de norul de cenusa.

“Este practic un praf care poate afectat atat zborurile avioanelor, cat si alti factori de mediu. A mai fost atunci problema cu sulf de la ucraineni. Si atunci am spus ca datorita directiilor de vant nu vom fi afectati. Sper ca nici de data aceasta nu vom avea probleme. Oricum APM Maramures este non-stop in priza si se fac monitorizarile, determinarile in laborator recoltarea filtrelor din 2 in 2 ore si efectuarea analizelor”, a adaugat Viorel Iancu.

Acesta a facut astfel referire la incidentul semnat in iulie 2007, cand autoritatile din Romania au intrat in alerta din cauza norului toxic din Ucraina, semnalat in urma exploziei unui marfar care transporta fosfor galben, o substanta extrem de toxica. De altfel, Iancu spune ca acesta a si fost ultimul incident de amploare produs la nivel international care a pus pe jar autoritatile din Romania.

Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, a declarat ca ”in cazul in care va fi primita o atentionare prin care se va preciza ca norul de cenusa vine in judet, se va lua decizia inchiderii Aeroportului Baia Mare”. 

Eruptia subterana, care a inceput miercuri dimineata, a unui vulcan din varful ghetarului Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a provocat inundatii importante din cauza topirii rapide a ghetii, dar si evacuarea a circa 800 de persoane. Un vulcan din aceeasi zona a inceput sa erupa luna trecuta, oferind un spectacol grandios, dar de aceasta data pericolul este mult mai mare.

"Aceasta eruptie este mult mai puternica. Dureaza de peste 24 de ore si este o eruptie exploziva", a subliniat un specialist. Coloane imense de cenusa s-au ridicat din vulcanul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a carui eruptie ar putea sa se dureze mai multe saptamani sau chiar luni, potrivit unui specialist islandez.



Sursa: Maramuresul Online
















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, vineri, 16 aprilie 2010


Leave a Reply