Crăciun la gura sobei... ÎN MARAMUREŞ
Cei care tânjesc după sărbători de iarnă petrecute într-un sat tihnit, la gura sobei, ar trebui să se gândească la "Ţara Maramureşului". Oamenii locului au ştiut să nu se înstrăineze de tradiţii, păstrate din timpurile de demult.

Viaţa la ţară în Maramureş este orânduită în mare parte după muncile câmpului şi după marile sărbători creştine. Mijlocul lunii noiembrie, Lăsatul Secului marchează începutul pregătirilor pentru Crăciun, sărbătoarea cea mai frumoasă de peste an, când văile Maramureşului răsună de glasurile colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului.
Sărbătorile creştine, ţinute cu sfinţenie, prin post şi rugăciune, se împletesc aici cu ritualuri şi credinţe populare, cu obiceiuri din moşi, strămoşi care fascinează pe oricine.

În fiecare an turişti din ţară şi din străinătate vin să-şi petreacă aici sărbătorile de iarnă într-un cadru de poveste, atraşi de frumuseţea locurilor, de ospitalitatea gazdelor şi nu în ultimul rând de bucatele delicioase şi horinca puse pe masă după 40 de zile de post.

"Considerăm că tradiţia în Maramureş e la ea acasă, că obiceiurile de Crăciun sunt respectate şi nu o formalitate. Toţi coconii din Maramureş umblă şi colindă gazdele dintr-un cap în altul al satului.E un obicei al autorităţilor maramureşene de a promova tradiţiile şi Crăciunul", spune Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş citat de publicaţia Express de Călăraşi.

Pentru promovarea zonei ca destinaţie turistică pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, ministerul Turismului a lansat programul ,,Crăciun în Maramureş". Astfel, turiştii cazaţi la pensiuni sau în casele maramureşenilor vor putea participa la tot soiul de evenimente specifice sărbătorilor de iarnă: tăierea porcului, pregătirea cârnaţilor, coacerea colacilor, slujba de la biserică din dimineaţa de Crăciun, colindul.

Pentru Crăciun, un pachet cu patru nopţi de cazare la o pensiune de trei margarete, cu două mese pe zi costă 780 de lei de persoană.

Preţul include şi masa festivă din seara de Crăciun. Pentru Revelion, pachetul cu demipensiune şi cinci nopţi de cazare costă 980 de RON de persoană.

Sarbatori fericite !!!

Sursa:Maramuresul Online


Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply