Plăcintă ca-n Maramureş

Un kilogram de făină, trei linguri sănătoase de smântână, 300 de mililitri de lapte dulce, un cubuleţ de drojdie desfăcută-n lapte, patru linguri de zahăr, un ou, puţină sare, zahăr vanilat (puteţi să-l obţineţi pe cale naturală, păstrând o păstaie de vanilie în borcanul în care ţineţi zahărul), puţin ulei, coaja de la o lămâie.
placinta_ca_la_mama_001.jpg
Se amestecă toate, apoi se frământă.
placinta_ca_la_mama_002.jpg

Şi se frământă. Şi se frământă. Apoi se mai frământă puţin. După ce a ajuns aluatul fin ca fundul unui copil de trei luni (am văzut prea mulţi bebeluşi în ultima vreme), se acoperă cu un ştergar curat şi se lasă la dospit cam o oră.
placinta_ca_la_mama_003.jpg
Între timp, se spală mărarul şi ceapa verde şi se toacă mărunt.
placinta_ca_la_mama_005.jpg

Ceapa şi o parte din mărar se freacă bine îmbreună cu un bruş de brânză ţaparâşă, zisă şi de oaie, zisă şi frământată (e un caş măcinat fin şi frământat cu sare, lăsat la maturat)
placinta_ca_la_mama_006.jpg
Mărarul rămas (fără ceapă) se amestecă bine de tot cu o bucată sănătoasă de urdă proaspătă şi dulce.
placinta_ca_la_mama_007.jpg

După ce a crescut aluatul (cam de trei ori cât era), se rup bucăţele mici din el, se întind uşor iar pe fiecare bucată de aluat se aşează câte o lingură de umplutură, brânză cu ierburi în cazul nostru.
placinta_ca_la_mama_009.jpg
Se împătură binişor plăcinta…
placinta_ca_la_mama_011.jpg
…se mai trece peste ea cu sucitorul de câteva ori, să se întindă/subţieze…
placinta_ca_la_mama_012.jpg
…apoi se prăjeşte plăcinta (cu neamurile ei cu tot) în ulei încins.
placinta_ca_la_mama_013.jpg
No, apoi dacă nu mânci aşe ceva, şi bolunzăşti. Apoi mai bine mânci, no bine?
placinta_ca_la_mama_015.jpg


Sursa: Maramuresul Online


Maramuresul OnlineMaramuresul Online




Leave a Reply