Crăciun în Maramureş 2010

Muzeul Satului din Baia Mare va găzdui marţi, 21 decembrie, începând cu ora 12, sărbătoarea Crăciun în Maramureş, aflată la a doua ediţie. Organizatorii (Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, MaramureşInfoTurism, Centrul Creaţiei Populare Maramureş, primării din judeţ) îşi doresc să le ofere băimărenilor şi oaspeţilor acestora decorurile şi personajele unor sărbători de iarnă autentice, ferite de comercialul cotidian.

          Întocmai ca anul trecut, uliţele şi gospodăriile Muzeului Satului vor fi animate de alaiuri de colindători, gospodari care pregătesc bunătăţi în ceaune şi meşteri cu produse tradiţionale de Crăciun. Ţinând cont că evenimentul se petrece la o zi după Ignat, piesa de rezistenţă va fi “pomana porcului”, mai bine zis a porcilor, căci vor fi mai mulţi “sacrificaţi” în cadrul tradiţionalului ritual. Se spune că atunci când se taie porcul, e bine să se dea pomană o strachină plină de făină, aşa că nu va lipsi nici mămăliga. Vinul fiert, bucatele şi colindele nu îi vor lăsa pe invitaţi să simtă frigul de afară.

 De la Ignat până la Bobotează, în Maramureş au loc un noian de obiceiuri de iarnă iar evenimentul de la Muzeul Satului marchează începutul acestora. Atât turiştii, cât şi localnicii care vor să afle cum îşi pot petrece zilele libere, sunt invitaţi să viziteze pagina web concepută tocmai pentru acest prilej (www.craciuninmaramures.ro) şi mai ales, să se bucure de ce le va oferi Maramureşul în toate aceste zile.

          Să aveţi zile frumoase Cu noroc şi pace-n casă Şi belşug mare pe masă: La anu şi La mulţi ani!
Sursa: Maramuresul Online
Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply