Memoriu de activitate - Gavrilita Mihali

Se spune ca un popor care isi ingroapa traditia, isi uita datina,portul si cantecul este sortit pieririi. Se mai spune ca mandria este un pacat…dar am pacatui daca am spune ca ca sub soare nu exista un loc mai binecuvantat decat Maramuresul? Ca aici s-au nascut veritabilii ambasadori ai cantecului national si ai culturii nationale, ca oamenii si locurile pastreaza inca amprenta strabunilor ?Nu. In mod sigur nu.
Gavrilita Mihali se incadreaza in categoria celor inzestrati cu har de la Mana care a scris tot. Familia Mihali a fost binecuvantata cu multi copii, viata nu li s-a depanat in zadar, iar astazi, dintr-o casa cu 10 copii ,
 toti au atins performante artistice remarcabile. Titiana, Gavrilita, Mariuca, Dumnitruc, Aleodor, Dorel, Matei , Sava ,Valerica, si Violeta, interpreti de exceptie care si-au transformat numele in renume, fiind colaboratori ai TVR ( realizator Ioan Filip si Maria Banu Gheorghe Palcu, Marioara Murarescu) Antena 1( Duminica in familie la Mihaela Radulescu, Antena 2 Mihaela Tatu emisiunea Celebrii sau nu si HoraTV) , Etno Tv, Favorit ( La Izvorul dorului, realizator Radu Potoran) Htv Borsa ( ‚Cantec si Dor – registru sonor din repertoriul Gavrilita si Titiana Mihali); realizator Ghita Olteanu , Transilvania Tv. Din frageda pruncie s-a indeletnicit cu insrumentele muzicale, sub privirea blajina , alteori ferma a tatalui sau, Gavrila Mihali, cel prin care s-a nascut o legenda vie a Maramuresului : Titiana si Fratii Mihali.
Primul dascal, cel care a insamantat in sufletele copiilor aceiasi dragoste pentru cantec si arta, a fost Gavrila Mihali.

Mentorii care au pus bazele spiritului creationist, au ramas vii si nestersi in memoria lui Gavrilita Mihali. Prima calauza in fascinantul univers al picturii a fost mama lui Maria Mihali ,
care prin maiestria grafica, cromatica utilizate in cusutul pieptarelor traditionale borsenesti, era vestita in intreg tinultul dintre Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului. Simtul artistic preluat de la ea, il va ajuta ani mai tarziu , in contextul colaborarii cu artisti plastici consacrati sa devina ceea ce este : un pictor cu o dezvoltata senzitivitate artistica. Talentul nativ de exceptie s-a manifestat de la o varsta frageda, primele picturi impodobind Altarul Bisericii Ortodoxe din Juresti , judetul Timis . Creatia artistica a ramas o marturie a talentului si maestriei pictorului, dainuind decenii de-a randul in spiritualitatea comunitatii satesti.
Publicatia judeteana „ Pentru Socialism „ 25 X 1980 avea sa reliefeze ecourile pozitive ale creatiilor artistice prin gandurile redactorului Ion Zubascu :
‚ O consistenta participare realizeaza Gavrilita Mihali , 10 lucrari- desene in creion , efigii in ghips si bronz ale lui Eminescu , Ciprian Porumbescu si tatuca ( Gavrila Mihali ) alaturi de portretele mamei , ale surorii sale Titiana Mihali , un autoportret , el mai expune un omagiu adus unuia dintre cei mai inzestrati artisti populari ai acestor tinuturi : Artistul Stetco Dumitru Codau. . Dealtfel intreaga expozitie poate fi socotita implicit un omagiu adus tuturor anonimilor Maramuresului care au facut din acest colt de tara , un unicat artistic in toata lumea.”
Dintre cei care si-au pus amprenta asupra formarii si instruirii lui, cel mai pregnant a fost prof. Sosneac Ludovic., membru al Artistilor Plastici din Romania. Incadrat in categoria Artelor Sacre, si-a pus amprenta asupra ucenicilor sai, insuflandu-le aceias pasiune pentru arta, cultura si spiritualitate. In creatiile artistice ale Maestrului Gavrilita se regasesc transpuse printr-o sensibilitate artistica deosebita, elemente specific ale patrimoniului cultural Prof. SOSNEAC LUDOVIC. Limbajul artistic s-a manifestat si in muzica. Concursurile si examinarile la care au asistat nume consacrate ale muzicii romanesti precum MAESRTUL LIVIU BORLAN (dirijor, compozitor si orchestrant), MAESTRU Radu Voinescu( DIRIJOR ORCHESTRA RADIO TELEVIZIUNII ROMANE, DIRIJOR ANSAMBLU ‚DOINA ARMATEI’ ) MAESTRUL GEORGE VANCU ( dirijor al Ansamblului Profesionist din cadrul Televiziunii Romane, PARASCHIV OPREA COMPOZITOR, ORCHESTRANT dirijor si acompaniator) i-au adus cel mai inalt grad in sectorul cultural : ARTIST LIBER PROFESIONIST , ATESTAT TIP A , GRADUL I SOLIST ACORDEON .
Diplomele acordate de-a lungul carierei artistice ( Cantarea Romaniei – faza nationala locul I, Diploome de Onoare eliberate de consilii judetene , Diplome de Excelenta acordate de Ministerul Culturii din Romania) au construit profilul artistic al unei personalitati culturale apreciate de publicul spectator si de catre criticii de arta.
Gavrilita Mihali,membru al Asociatiei Oamenilor de Arta din Institutiile Teatrale si Muzicale din Romania anul 1975 prin carnetul emis sub numarul 7510 din luna ianuarie ,condusa de presedinte DINA COCEA , a reusit sub indrumarea consacratului compozitor roman Liviu Borlan , sa uimeasca diferitele nationalitati de spectatori prin darul de care doar Dumnezeu s-a ingrijit sa nu-l mai repete la alti artisti: MUZICA. Si-a creat un repertoriu unic si irepetabil, cultivand impreuna cu ceilalti artisti ai familiei Mihali mitul muzicii in familie. ‘Fratele Titianei Mihali’ nadajduieste la ziua cand autoritatile culturale vor initia si in Romania Festivalul de Muzica Populara “ TITIANA MIHALI’ . Ma refer la Romania fiindca in SUA , in statul Merland in AGESTON , in luna mai 1998, 1999 au avut loc doua editii ale FESTIVALULUI FOLCLORIC ROMANESC TITIANA MIHALI’ . Sa fi aprins cantecul privigetorii maramuresene , regina cantecului maramuresan, asa cum a descris-o Marioara Murarescu, etnograf, realizator tvr, doruri mai profunde in inimile altor natii decat cea in care s-a nascut si a carei credinta, datina si port le-a purtat?
Institutiile de invatamant cu profil artistic , talentul nativ, capacitatea unica si irepetabila a artistului de a percepe emotii sau lucruri invizibile pentru altii, au dat nastere unui artist-pictor de o mare finete creativa. Peste mari sau peste oceane , intr-un capat de lume sau in celalalt – nedespartit de acordeon si talent- a castigat pretuirea celor care l-au auzit macar o data manifestandu-se pe scena, alaturi de surioara lui Titiana Mihali adunau trofee si premii la cele mai prestigioase festivaluri nationale si internationale de folclor.
In Franta, Belgia,Olanda, Germania , Elvetia sau Anglia, in SUA ( Virginia, Marland, Washington, New York sau Carolina) salile deveneau neincapatoare pentru iubitorii de cultura . La concertele lui Gavrilita Mihali_ adevarate oaze de spiritualitate romaneasca _ deseori publicul spectator era condus intr-o lume arhaica unde datina , cantecul si dorul isi gaseau poteca spre suflet, au sensibilizat inimi impietrite si au smuls spinii din inima celor instraintati.

Gavrilita Mihali a implementat pentru prima data in istoria interpretilor recunoscuti si certificati profesional ,in sfera muzicii internationale instrumentul care l-a consacrat - ACORDEONUL- reusind in acelas timp sa abordeze melosul maramuresan printr-o adaptare inedita a instrumentului muzical in repertoriul national sau international. Specificul zonei era reprezentat prin cetera ( vioara) si doba insa prin talent, ingeniozitate farmecul cantecelor maramuresene a fost pus in valoare primtr-un nou instrument ACORDEONUL .

Marturie a talentului , a dragostei unui frate pentru sora lui este Casa Vesniciei, capela pictata de fratele Gavrilita, de unde borsenii isi vor putea redescoperi radacinile atunci cand vor auzi glasul tainic al dorului stramosesc. Cine suntem noi? Ce este Maramuresul? Ne va fi suficient un popas in cantecul Titianei Mihali sau al Fratilor Mihali si ne vom aminti deodata ca sub soare…nu exista un neam mai binecuvantat decat maramuresenii.
Un popas la casa Vesniciei , privind portretul tainic al Titianei si asteptand prin maiestria cu care a fost pictat sa dea drumul la vocea impecabila , ne va convinge sa credem ca a fi mandru de neamul tau, de cultura ta nu este un pacat ci mai degraba o manifestare fireasca a celui ce s-a nascut pe meleaguri binecuvantate de Dumnezeu si Ceruri.
Informatiile biografice sunt confirmate de inregistrari din Videoteca de Aur a Televiziunii Romane, Cotidiane judetene, nationale si internationale, Spectacole artistice si omagiale mediatizate in tara si peste hotare.
Ghita Olteanu, realizator Tv
Personalitatile culturale nationale, si-au exprimat gandurile aprecierile si emotiile vis a vis de activitatea artistica a Maestrului Gavrilita Mihali. ‘Gavrilita este un as al acordeonului. Putini, foarte putini acordeonistidin tara se pot ridica la nivelul lui Gavrilita. Atunci cand canta la acordeon , Gavrilita se afla intr-o alta lume , sufletul sau se contopeste cu intrumentul, care in mainile sale prinde viata, are suflet,scoate sunete atat de frumoase incat te cucereste total cand il asculti’
Compozitor Liviu Borlan ( MAESTRU MUZICAL, fost dirijor al ANSAMBLULUI PROFESIONIST MARAMURESUL Baia Mare
Acolo ,in centrul localitatii Borsa , bunul ei fratior Gavrilita Mihali , care a iubit-o ca frate mai presus de orice , talentat muzician acordeonist si artist pictor de o mare valoare artistica i-a pictat o impunatoare capela, o adevarata opera de arta _ CASA VESNICIEI. Cei care vor admira portretul atat de frumos realizat , pictat de Gavrilita vor fi profund impresionati , asteptand parca in orice moment ca Titiana sa dea drumul la vocea impecabila si sa stoarca de la privitori siroaie de lacrimi. Nu pot sa nu afirm consemnandu-i talentul ca omul artist desavarsit, ca Gavrilita este un pictor de valoare si multe din picturile sale impodobesc numeroase case , nu numai din tara sau Europa , dar si de peste Ocean, in America.
“ Este o mandrie pentru noi , cei din Borsa ca avem oameni atat de talentati de bunul Dumnezeu si cu harul muzicii dar si cu cel al artelor , al picturii. E greu de redat in cuvinte , oricat ai vrea , talentul unor asemenea artisti ..Felicitari din toata inima , Gavrilita draga! „ “ Gavrilita _ acordeonist de talia lui Marcel Budala, a reusit sa imortalizeze cantecul meleagurilor borsene „


Prof. Dr. etnograf Nicoara Timis Director al Casei de Creatie Baia Mare
Gavrilita s-a straduit din rasputeri ca buna lui surioara TITIENUCA , sa fie adusa din intinsa campie a Baraganului aici la Borsa , in mijlocul localitatii , aproape de locul unde a venit pe lume. Si bunui ei frati au inaltat spre nemurire un loc de veci intr-o frumoasa si impunatoare capela , I-a pictat asa de bine chipul Titienei incat daca stai locului si o privesti lung, ai impresia ca este vie , iti zambeste si e gata , gata sa-si slobozeasca glasul ei cristalin , frumos…si misterios , imbratisand cu privirea ei plina de zambet toata intinderea pana departe pe Pietrosu si mai incolo , toata intinderea pamantului nostru romanesc…
Prof. Dr. etnograf Nicoara Timis
Director al Casei de Creatie Baia Mare
Dupa cum se vede intr-un cadru pios tabloul sau este strajuit de icoanele Mantuitorului si a Maicii Domnului realizate de catre Gavrilita Mihali, un artist desavarsit.Se mai pot vedea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril care starjuiesc deoparte si de alta acest mausoleu , sfinti nu alesi intamplator ; Sfantul Arhanghel Mihail fiind patronul si protectorul familiei Mihali.
Pr. Andreica Gavrlia

Mihali Oniga Monica
Chipul Titianei de pe capela zambeste ,si asta pentru ca in fiecare linie si culoare pusa acolo s-a investit multa dragoste , munca si sacrificiu. De ce ? Pentru ca un frate sa poata face un dar unei surori de ziua ei. Daca Dumnezeu, in bunatatea lui, va ingadui Titianei ca, de acolo , din vesnicie sa priveasca in jos, atunci ea va fi foarte multumita si mandra de ziua ei”

Prof. Mihali Oniga Monica


Sursa: Maramuresul Online


Leave a Reply