Dosarele X de Maramures

Locuitorii unui sat din Maramures au ajuns sa se teama de un copil de 10 ani. De fiecare data cand baiatul intra intr-o incapere, din tavan incepe sa ploua.


In casa muta lucrurile cu puterea mintii si tot ce-i din sticla se sparge in jurul sau.


Satenii isi fac cruce de fiecare data cand copilul le iese in cale.


De cateva zile, in casa unde locuieste baiatul se intampla tot felul de lucruri ciudate. Pernele si televizorul ajung in mijlocul incaperilor fara ca el sa le atinga, jura bunica si tatal copilului. Ca si cum n-ar fi de ajuns, de indata ce baiatul intra in vreo camera, de pe tavan incepe sa se scurga apa, desi afara e soare si cer senin.


Localnicii din Rona de Jos n-au nicio explicatie, desi au vazut cu ochii lor ce poate face copilul.
(  Ionuţ şi Alexandra Precup  )
Satenii cred ca la mijloc ar putea fi un blestem si sunt gata sa se roage cu totii ca baiatul sa scape de sub povara acestuia. Mama lui e in strainatate la lucru, dar a aflat ce se intampla cu fiul ei si urmeaza sa vina cat poate de repede acasa.







 Fot casa baiatului - Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro Foto baiat - Rona de Jos, Mramures (c) eMaramures.ro
 Foto Ioan Precup - tatal baiatului, Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro Foto casa posedata - vesela, Rona de Jos (c) eMaramures.ro
 Foto caz poltergeist - Maramures, Rona de Jos (c) eMaramures.ro Foto Sandra Precup - sora baiatului - caz poltergeist Rona de Jos, Maramures
 Foto copil Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro Foto copil posedat Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro
 Foto caz paranormal - Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro Foto vecini copil posedat Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro
 Foto vecin - copil posedat, Rona de Jos, Maramures Foto camera copil posedat, Rona de Jos, Maramures (c) eMaramures.ro
Descarca  VIDEO


Fiori reci pe sira spinarii, teama, ezitari sunt cateva dintre trairile care ii incearca pe toti cei care trec pragul casei unei familii din Rona de Jos, al carei copil de numai 10 ani spune ca il viziteaza diavolul. Doar cei curajosi mai indraznesc sa le deschida poarta. Comunitatea vuieste insa de cateva zile. Imediat ce s-a aflat ca pruncul lui Precup il vede pe dracul numai despre asta se vorbeste. Oamenii stau pe ulita si incearca sa isi explice cum s-a putut intampla ca baiatul cu parul balai si pistrui pe fata sa fie posedat. Stie toata lumea din Rona de Jos ca in casa lui Precup zboara lingurile, farfuriile si paharele prin casa, din senin picura apa din tavan si usile se trantesc singure. De aici si frica vecinilor, care isi fac cruce de fiecare data cand trec pe langa poarta familiei, dar si a tatalui si surorilor copilului, care nu il mai lasa singur acasa dupa ce in mai multe randuri si-au gasit lucrurile ravasite, vesela sparta si tacamurile imprastiate prin toata bucataria. Au crezut intai ca a fost o joaca, apoi baiatul le-a spus ca vede un om mare si negru cu doua coarne cand e singur intre patru pereti. 

Caz socant la Rona de Jos, unde un copil de numai zece ani vede o umbra ciudata, cu doua coarne, care are coada, picioarele mari, haine negre si un bici in mana. Nimeni nu mai doreste sa il aiba in preajma pe baietel, chiar daca privirea ii este inocenta si trupul firav. Tatal lui este ingrozit, surorile sale au ajuns sa se fereasca de el, iar mangaierea mamei nu o poate primi, pentru ca aceasta a plecat la munca in strainatate.

Nu stie ce i se intampla, iar despre aratarea neagra care ii intra in casa prin geamuri ori pereti vorbeste aproape firesc, de parca i-ar fi un insotitor in clipele de singuratate. ”Ma tem un pic”, a recunoscut sincer copilasul . Nu acelasi lucru il spun barbati in toata firea din Rona de Jos, care nu s-au ferit sa declare ca li s-a facut pielea de gaina cand au auzit povestile despre diavolul vazut de ”a lui Precup”. Femeile au ajuns sa ocoleasca locul, iar unele s-au dus la popa pentru ajutor.

Povesti de groaza cu ”omul negru” 
Totul a inceput brusc. Baiatul a povestit ca "umbra" si-a facut aparitia in a treia zi de Rusalii, iar de atunci il tot urmareste. Apare si dispare. De cele mai multe ori a vazut-o cand era singur acasa sau cu surorile sale. La inceput doar i s-a aratat in fata ochilor. Si-a intrebat surorile daca vad si ele acelasi lucru, iar apoi le-a spus ca mai este un suflet in casa. ”In camera asta l-am vazut. Am stat si numai l-am vazut”, a spus baiatul, iar cand a fost intrebat daca e urat doar a dat afirmativ din cap.

”E o umbra. Are doua coarne… Nu zice nimic, numa’ sta pe colt. O vad de cand o mers tati sa lucre la Pavel. Sta si numai se uita la mine, iar cand umblu prin casa le imboarda toate dupa mine.” 
Obiectele familiei au inceput sa zboare singure prin casa 
Cosmarul familiei s-a amplificat dupa cateva zile. Intr-o zi a inceput sa picure apa din tavan chiar daca afara era senin. Au fost ploi multe in ultima perioada in Maramures, dar membrii familiei au spus ca pana acum nu au mai avut infiltratii. Casa e veche insa, iar asta ar putea fi o explicatie pentru apa care cade din tavan. 

De neinteles este altceva. Copilul a povestit ca recent creatura a inceput sa arunce prin casa cu farfuriile, oalele si paharele aflate in bucatarie. Cioburi s-au facut mai multe pahare si o farfurie, iar surorile si tatal sau si-au gasit rasturnate in mai multe randuri lingurile, furculitele si cutitele pe care le tin intr-un borcan. ”L-am vazut si pe afara, prin curte. Acolo a miscat scara”, a mai spus baiatul.

Doi politisti au fost martori la aparitia ”necuratului” 
Mai mult, intr-o seara pozele din incapere au inceput sa se roteasca dupa baiat chiar si de fata cu restul familiei, iar un vecin care nu a crezut in povestile lui Precup si s-a dus in vizita s-a trezit atacat cu vesela din casa.

”Am venit dupa ce mi-o spus ca se imburda vasele si se duce televizorul pe sus. N-am crezut. M-am dus insa la politai, la Nistor, si i-am zis: «Hai dom’ comisar cu mine». Cand am intrat erau toate gramada. Domnu’ politist tot n-o crezut, dar cand i-am zis sa intre in cealalta camera cu baiatul. Cand o mers cu el s-o imburdat toate gramada si un cutit mare s-o indreptat catre el. Am strigat atunci: «Hai odata!». I s-o facut frica. Apoi o mai venit un politai, din Tisa si o vazut si el”, a povestit vecinul, care, ca sa isi descrie frica, a spus ca i s-a ridicat parul de pe maini de o palma dupa incident.

”El la ce se gandeste aia se intampla” 
Ca sa afle unde-i necuratul, satenii au facut si cateva teste. L-au dus pe baietel in alta casa, iar acolo o papusa a cazut de pe un raft, iar cateva perne au aterizat din pat direct pe podea fara sa puna cineva macar un deget pe ele. Acasa insa, spune tatal baiatului, o oala cu ciorba de 10 litri a ajuns pe tavan intr-o clipita, iar pana sa se dezmeticeasca s-a trezit cu zarzavaturile in cap.

Dupa toate cate s-au intamplat, surorile nu au mai vrut sa stea cu el acasa. Cea mare a povestit ca i-a fost deajuns ce a vazut. ”Noi trei mi-e frica sa ramanem singuri acasa.Cand stam doar cu fratele meu, zici ca e dezastru. Apa tasnete din tavan. Farfuriile umbla prin aer. Eu i-am zis la tati: «Tata ia-l la lucru cu tine. Tine-l la lucru, pentru ca io cu el acasa nu raman ca ii dezastru in camera. Mi-e frica sa nu se sparga ceva. Mi-e frica sa nu explodeze televizorul daca se uita mai atent la el. Ca el la ce se gandeste se intampla”, a spus sora cea mare a baiatului, Sandra, care a adaugat ca este inspaimanator ce li se intampla.

Ajutor cerut la preotul din Rona de Jos Familia a inceput sa se roage si apoi a anuntat preotul din Rona de Jos, caruia i-a cerut sa vina acasa sis a il scoata pe dracu’ din casa si din copil. O slujba religioasaa fost oficiata chiar in seara zilei de miercuri, 2 iunie, acasa la familia Precup, timp in care nimic suspect nu s-a intamplat. ”Am spus o rugaciune, dar nu am vazut sa se miste ceva prin incapere. Fata de masa a ramas neclintita, farfuriile si tacamurile la fel”, a spus preotul. Casa a fost sfintita cu agheasma, pentru linistea membrilor familiei.

Lumea nu pare insa impacata cu situatia. De altfel, mai multi oameni din Rona de Jos s-au strans in curtea familiei si au inceput sa ii dea sfaturi tatalui. Toata suflarea crede ca la mijloc ar fi ceva necurat si ca baiatul ”ar avea puteri” si ar fi posedat. Satenii i-au spus sa arda orice lucru strain aparut in casa, pentru ca sunt de parere ca raul ar fi fost adus din afara odata cu acesta.

Baiatul a ajuns o ciudatenie pana si pentru tatal sau 
Mama baiatului este plecata in Italia, insa a aflat prin ce trece fiul ei si a spus c se va intoarce acasa cat mai curand. Tatal incearca sa gaseasca explicatii, dar nu prea gaseste raspunsuri. ”Unde merge el, face dezastru. Scoate haine din dulap. Arunca lucruri prin casa. Scrumiera, tigarile mi le imprastie. Ma gandesc numai la rau. Ce poate sa fie? Copilul e normal. Dar, cum il las singur in casa face dezastru. Daca raman fetele totul este normal”, a declarat Ioan Precup.

Barbatul se gandeste sa apeleze si la un medic, pentru ca ii este teama ca baiatul s-ar putea rani. ”Il duc la un control, ca poate e lipsit de calciu. Copilul nu face nicio criza. Nimic, nimic. Mi-e frica insa de siguranta lui.”

Fantoma violenta, diavol sau inchipuire? 
O intamplare ca si cea de la Rona de Jos nu s-a mai pomenit de ani buni in Maramures, iar despre cazuri de posedare s-a scris destul de rar. Tinand cont de relatarile oamenilor, ceea ce se intampla in casa familiei Precup pare sa fie un caz de poltergeist, un fenomen paranormal terifiant si greu de inteles, tinand cont de manifestarile violente care apar in jurul copilului si de faptul ca obiectele care il inconjoara incep sa pluteasca haotic prin casa.

Potrivit cartilor de specialitate, termenul vine din limba germana, unde semnifica o “fantoma zgomotoasa si violenta”. In general, fenomenul se refara la miscarea obiectelor, efectuata de forte necunoscute si adesea asociata cu un loc anume, de exmplu cu o casa – cum e la Rona de Jos. Parapsihologii care au studiat situatii similare au apreciat ca fenomenul este o forma de psihokinezie exteriorizata, in stransa legatura cu tulburarile emotionale ale copiilor si adolescentilor.

Deocamdata, in cazul baietelui de la Rona e greu de spus daca e vorba de poltergeist, diavol sau e doar o inchipuire. Parerile membrilor comunitatii maramuresene sunt impartite in ce-l priveste pe copil, insa ideea generalizata este aceea ca este straniu si, deopotriva, terifiant ce se intampla in spatele usilor de la casa familiei Precup.
Sursa: Maramuresul Online

















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply