Romania, te iubesc ! ...Parcul Natural Muntii Maramuresului, zona Borsa

 Si de aici se fura. Cei care taie au aflat de sosirea noastra, asa ca au disparut.
Am ajuns in zona cu politia de frontiera. In acest loc, acum cateva luni mai multi muncitori au fost impuscati de fiul unui consilier judetean. Totul a plecat de imparirea lemnului intre clanurile din Borsa. Mai mult, acum 2 ani la Borsa au fost descoperite utilaje furate din starinatate. Multe dintre ele erau folosite in padure.
In apropiere se aude o drujba. Am si gasit in locul din care s-a taiat.
Cotos Petru sustine ca si aici se taie tot pe accidentale. Copaci doborati de vant si alte calamitati. Coapacii din camion nu au insa nici urma de calamitate.
Dupa ce-au incarcat camionul cu varf, muncitorii au pornit catre Borsa. Lemn taiat si transportat ilegal. La intrarea in localitate mai multe masini ne-au inconjurat si oprit.
Domnul din imagine sustine ca este prieten cu patronul si are acte.
Aceasta este o modalitate prin care se fura lemne. Se intocmesc actele dar data se trece pe ele doar daca apare controlul. Ce scapa controlului nu este trecut in contabilitate.




 Ne-am intors a doua zi in padure cu reprentantii Parcului Natural. Cum am aparut, s-a alarma. Ne-am intalnit cu acelasi Cotos Petru.
Localnici au transformat firul apei in drum. Pe aici intra cu masinile si tot pe aici scot lemnele.
Se folosesc de copii ca sa urmareasca intrusii in zona si sa dea alarma. Doi pusti au stat dupa noi tot timpul. In padure, parc natural ramane un dezastru.



Moisei, un sat de langa Borsa. Aceste paduri apartin bisercilor din sat si manastirii.
Am intrat in manstirea Moisei pentru afla cine a taiat ilegal aici.
In ultimii ani, in Romania sute mii de hectare de padure au fost rase de pe fata pamantului. Ilegal. Iar in locul lor nu s-a mai pus nimic. Avem legi proaste care permit furtul-un atentat la calitatea aerului pe care il respiram cu totii. Padurile ar trebui sa stea pe ordinea de zi in institutiile care se ocupa de siguranta nationala iar in Codul Penal ar trebui introdus delictul de mediu.
Doar asa poate am reusi sa mai oprim din furt. In ultima vreme insa, se taie in toata tara atat la particulari cat si la stat hectare intregi cu acte in regula, cu justificarea ca padurea a fost distrusa de calamitati. In plus sute de mii de hectare de padure sunt pe cale sa fie retrocedate de judecatori in conditii discutabile unor procuratori, indivizi care fac parte din adevarete retele cu ramificatii pana in cele mai inalte sfere, constitiuite pentru pentru a pune mana pe paduri.
In timpul realizarii acestui material, instanta i-a acordat lui Duta Gica dreptului de a primi 1.100 de hectare de padure la Tanasoaia iar Maricel Cosor a primit 2.358 de hectare la Soveja. Intr-o padure de langa Bucuresti, cu mare pompa a fost ingaurata luna padurii.

Sursa: Maramuresul Online






Maramuresul OnlineMaramuresul Online


One Response to Romania, te iubesc ! ...Parcul Natural Muntii Maramuresului, zona Borsa

  1. ce sa spun daca oameni din judetu maramures orasu borsa nau unde sa lucreze sa scoata un ban trb sa munceasca undeva k intretia familia de exemplu omu din imagine este casatorit si are doi copii si trebuie sa munceasca sai poata intretine copii nevasta casa si toate ce trb in casa asa k nu judecati omu gresi k nu deste de vina cu nimic bietu om devina sun cei dela romsilva
    si cei dela parelament hoti ceia mari nu un biet de om care isi castiga paina cinstit si corect doar din munca cinstita

    RăspundețiȘtergere