Masacru în Deltă : 71 de cai sălbatici vor fi duşi la abator VEZI FOTO

Chinuirea animalelor în România pare că nu mai ia sfârşit: după masacrul câinilor de la Botoşani, a venit rândul cailor sălbatici din Deltă. Deşi este singura populaţie de cai sălbatici din Europa, iar interesul ştiinţific şi turistic este imens, 71 de exemplare vor fi duse joi la abator.
Cei 71 de cai sălbatici - 51 de adulţi şi 20 de mânji - au fost capturaţi de localnici la presiunea Direcţiei Silvice Tulcea şi a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării pentru că ar distruge pădurea, a declarat directorul Vier Pfoten România, Kuki Bărbuceanu.

Ca urmare a acestor presiuni, Direcţia Sanitar Veterinară Tulcea a impus determinarea statusului imunitar, adică prelevarea de probe de sânge şi de a se determina, în urma analizelor, dacă suferă sau nu de anemie infecţioasă, o boală specifică cailor, care nu se transmite la om - un fel de SIDA a cailor, o boală incurabilă. Dacă se dovedeşte că suferă de această boală, vor trebui eutanasiaţi.


"Rezultatele vin astăzi, însă din informaţiile pe care le avem până acum nu s-a confirmat această anemie infecţioasă la niciun cal", subliniază directorul Vier Pfoten.

Însă, chiar dacă rezultatele vor fi negative, caii tot nu vor fi eliberaţi, întrucât, după ce caii au fost capturaţi, localnicii au început să susţină că sunt proprietarii acestor cai.

"Un proprietar de cal poate să îl trimită la abator, dacă nu îi mai trebuie calul, să îl ţină în curte, să facă ce vrea cu el. Unii au documente, alţii nu au. Ca să dovedeşti că animalul se află în proprietatea ta, având în vedere zona, trebuie să existe înscrierea calului în registrul agricol, care se află la Primărie şi plata taxei de păşunat anuale. Cine are aceste lucruri poate spune că a avut cai, câţi a plătit. Cine nu are, susţine însă că a avut acum câţiva ani o iapă, care a fătat între timp", explică Kuki Bărbuceanu.

În momentul de faţă există chiar un scandal între localnici în legătură cu cine a avut sau nu cai, cine a plătit sau nu pentru ei. Deocamdată, cei 51 de cai adulţi şi-au găsit aşa-zişi proprietari, care rămân să fie verificaţi.

"În ţarcul în care au fost băgaţi caii începând cu duminica, lunea trecută - au cam 10 zile în momentul de faţă, vreo săptămână nu au primit nimic de mâncare, iar armăsarii din grupuri diferite s-au bătut între ei. Caii au fost amestecaţi în ţarc. Ei trăiesc în grupuri şi în momentul în care aceste grupuri interacţionează, mai ales într-un spaţiu strâmt, evident că se iau la bătaie, mai ales că e perioada iepelor de călduri. Prin urmare, mulţi cai sunt răniţi, au plăgi multiple, mânjii sunt călcaţi în picioare, schilodiţi, e un carnagiu în ţarc", a precizat directorul Vier Pfoten România.

Conform legii de protecţia animalelor, relele tratamente şi cruzimile - provocarea de suferinţe fizice şi psihice, mutilarea şi schinguirea animalelor, prezintă infracţiune şi se pedepseşte cu o amendă penală de la 1.000 la 10.000 de lei sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi confiscarea animalelor.

Vier Pfoten a trimis sesizări la Poliţie şi la ADSV miercuri dimineaţă, iar acum aşteaptă să vadă ce se întâmplă. "Există dovezi: fotografii, filme, absolut tot ce trebuie pentru a dovedi aceste lucruri. Să vedem dacă proprietarii respectivi mai continuă să susţină că sunt proprietari. Dacă sunt proprietari, vor trebui să suporte consecinţele. Noi sperăm să se mişte suficient de repede pentru ca mâine să nu mai fie duşi la abator, doar dacă apare vreun caz de anemie infecţioasă, ceea ce nu credem", a mai spus Bărbuceanu, care a precizat că asociaţia pentru protecţia animalelor încearcă să convingă proprietarii să nu îi ducă la abator, pentru că este singurul loc din Europa unde mai sunt cai sălbatici.

"Interesul turistic şi al cercetătorilor este imens pentru acest loc şi pentru acest subiect. Avem nişte relaţii foarte strânse cu o facultate de medicină veterinară din Viena, de exemplu, care vor să vină să vadă cum trăieşte un cal fără intervenţia omului, liber, ani de zile. Toată lumea e interesantă, numai localnicii nu", a afirmat cu tristeţe Kuki bărbuceanu.

Care este interesul localnicilor în acest masacru? Ei au de câştigat 1 milion de lei vechi pentru un cal, daca dovedesc că sunt proprietari.

Sursa: Maramuresul Online






Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply