„Moartea unui preşedinte“- Lech Kaczynski



Sicriul cu trupul neinsufletit al presedintelui Lech Kaczynski, decedat impreuna cu numeroase personalitati politice si militare poloneze, a ajuns duminica seara la palatul prezidential din Varsovia.


11 aprilie 2010
19:00 Avionul care a adus in Polonia corpul neinsufletit al presedintelui a ajuns duminica dupa-amiaza pe aeroportul militar din Varsovia, unde erau prezenti familia presedintelui decedat, precum si autoritati poloneze de rang inalt.
Dupa o scurta ceremonie religioasa, familia si liderii polonezi au ingenuncheat in fata sicriului presedintelui, acoperit cu drapelul Poloniei.
Sicriul a fost asezat apoi intr-un vehicul mortuar, pe fondul Marsului Funebru al lui Frederic Chopin, acesta indreptandu-se apoi catre palatul prezidential din Varsovia. Zeci de mii de persoane se aflau pe toata lungimea traseului, ingenunchind, plangand sau aruncand flori la trecerea cortegiului.
In fata presedintiei, in momentul in care a fost adus trupul neinsufletit al presedintelui, multimea a onceput sa intoneze imnul national polonez si cantece religioase.
Covoare imense de lumanari si flori, depuse de locuitorii capitalei inca de sambata, decorau strada din fata presedintie.
17:00 Polonia nu a stabilit niciodata reguli de precautie pentru deplasarea grupata a liderilor sai, relateaza AFP. Majoritatea tarilor occidentale mari au adoptat reguli care ii interzic de exemplu presedintelui sa calatoreasca impreuna cu premierul sau vicepresedintele, sau regruparea unui anumit număr de ofiteri ai Statului Major. Unele dintre marile companii multinationale au reguli similare.
16:45 Corpul sotiei presedintelui polonez Lech Kaczynski, decedata impreuna cu el in accidentul aviatic din Rusia, inca nu a fost identificat si nu a fost repatriat alaturi de sotul ei, anunta Presedintia Poloniei, citata de AFP.
"Nu a fost posibila identificarea corpului Mariei Kaczynska, altfel ar fi fost repatriat impreuna cu sotul", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Tomasz Brzezinski.

frate comemorare Polonia

16:10 Capitanul avionului prezidential polonez, care s-a prabusit sambata in vestul Rusiei, ar fi putut fi supus unei presiuni mult prea mari din cauza nivelului foarte inalt al delegatiei de la bordul aeronavei, sustine ambasadorul polonez la Sofia, Andrzej Papierz, citat de site-ul Novinite.com.
15:20 Accidentului avionului care il transporta pe Lech Kaczynski nu a fost provocat de probleme tehnice, i-a transmis premierului rus, Vladimir Putin, seful Comitetului de ancheta al Parchetului general, Aleksandr Bastrikin, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
14:34 Avionul care transporta cadavrul presedintelui a decolat duminica de pe aerodromul militar din Smolensk si este asteptat pe aeroportul militar din Varsovia in jurul orei locale 14.30 (15.30 ora României).
13:29 - Premierul rus, Vladimir Putin, a ajuns duminica la Smolensk pentru a-i aduce un ultim omagiu presedintelui polonez Lech Kaczynski, au anuntat agentiile de presa rusesti, citate de AFP.
12:15 O ancheta rapida si transparenta asupra accidentului de la Smolensk, in care a murit presedintele polonez Lech Kaczynski, ar fi benefica pentru relatiile dintre Varsovia si Moscova, deja tensionate din cauza masacrului de la Katyn, sustine un expert citat de CNN.

accidente aviatice

11:47 - PF Daniel a transmis un mesaj de condoleante Mitropolitului Poloniei si presedintelui interimar al tarii pentru moartea presedintelui Lech Kaczynski si a altor demnitari polonezi, inclusiv clerici ortodocsi, catolici si protestanti, printre care si IPS Parintele Arhiepiscop Miron de Hajnowka. "Rugam pe Hristos Domnul Cel Inviat sa aseze sufletele celor decedati in lumina Invierii Sale si sa consoleze familiile lor indoliate. Cu profunda compasiune si simpatie, † Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane", se spune in scrisoarea transmisa de PF Daniel.
11:32 - Lista victimelor publicata pe site-ul ministerului rus pentruSituatii de Urgenta numara 96 de persoane duminica - 88 de pasageri si opt membri ai echipajului. Sambata, aceasta numara 97 de persoane. Potrivit agenţiei Interfax, care citeaza echipele de salvare, o femeie care urma sa mearga cu acest avion a renuntat.
1

sicriu comemorare

0:33 - Experti rusi si polonezi au inceput sa studieze impreuna cutiile negre ale avionului prezidential polonez, prabusit in apropiere de Smolensk, in vestul Rusiei, au relatat duminica agentiile ruse, citand Ministerul Transporturilor, relateaza AFP.
10:20 - Jurnalistii polonezi au calatorit cu un alt avion, pentru ca delegatia oficiala era prea numeroasa. Ei au ajuns la Smolensk cu o ora inaintea producerii tragediei.

comemorare

08:30 - Premierul polonez, Donald Tusk, s-a intors azi-noapte din Rusia la Varsovia. Iar astazi va avea loc, se pare, o reuniune speciala a Guvernului polonez, potrivit biroului de presa al Executivului.
08.25 Premierul polonez, Donald Tusk, si-a anulat prima sa vizita la Washington, care urma sa aiba loc luni, cu ocazia summitului pe tema terorismului nuclear, in urma catastrofei aeriene din apropiere de Smolensk, in care a murit preşedintele polonez Lech Kaczynski, potrivit AFP.
08.00 Jaroslaw Kaczynski s-a intors in Polonia, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce a identificat corpul neinsufletit al fratelui sau geaman, presedintele polonez Lech Kaczynski.
00:30 Pilotul avionului care-l ducea in Rusia pe presedintele Kackzynski n-a luat in seama avertismentele de la sol, ce-l atentionau asupra pericolului de a ateriza in conditii de ceata, confirma anchetatorii rusi.

accidente aviatice

00:08 Vladimir Putin si Donald Tusk au avut o teleconferinta cu autoritatile din Moscova care se ocupa de identificarea victimelor accidentului aviatic.
Autoritatile moscovite sunt pregatite sa primeasca rudele victimelor poloneze. In toate aeroporturile au fost mobilizati medici, psihologi si translatori. Rudele victimelor poloneze vor avea la dispozitie mijloace de transport si cazare in trei hoteluri din Moscova, toate din bugetul primariei.
Pe Aeroportul Domodedovo au aterizat deja doua elicoptere in care se afla sicrie cu corpurile neinsufletite ale victimelor. Acestea sunt transportate la Centrul de Expertiza Medico-Legala, pentru identificare.
10 aprilie, 2010
23.55 Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui polonez decedat in tragedia aviatica din Rusia, a ajuns la locul accidentului si a identificat corpul acestuia.
Fratele presedintelui polonez nu a vrut sa faca nicio declaratie publica si, dupa cateva momente de reculegere la locul unde avionul s-a prabusit, s-a deplasat la Vitebsk de unde a plecat inapoi in Polonia. Autoritatile fac toate demersurile necesare pentru repatrierea ramasitelor lui Lech Kaczynski.
23:50 Premierul rus Valdimir Putin si omologul sau polonez, Donald Tusk, au depus flori, sambata seara, la locul accidentului aviatic in care au murit mai multi oficiali polonezi.
23:10 Uniunea Europeana a decretat o zi de doliu national, luni, la Bruxelles, dupa accidentul aviatic in care au murit sambata, in Rusia, presedintele polonez Lech Kaczynski si numerosi alti oficiali polonezi, a anuntat o sursa guvernamentala spaniola, relateaza AFP.
23:05 Autoritatile ruse sustin ipoteza conform careia catastrofa aeriana de la Smolensk, soldata cu moartea presedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost provocata de o eroare a pilotilor.

sicriu comemorare

23:00 Clopotul catedralei din Cracovia a batut, sambata, pentru prima data de la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, in memoria victimelor accidentului aviatic din Rusia, relateaza BBC News Online. Clopotul catedralei din Cracovia bate extrem de rar si numai la ocazii solemne.
22:50 Zeci de mii de persoane s-au adunat sambata seara in fata palatului prezidential din Varsovia, pentru a aduce un omagiu victimelor accidentului avionului presedintelui Lech Kaczynski, produs in Rusia in cursul diminetii, relateaza AFP.
22:09 Drapelele de la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene au fost coborate in berna, in memoria presedintelui polonez Lech Kaczynski.
21:10 Premierul rus, Vladimir Putin, ajuns la locul catastrofei aviatice, a cerut anchetatorilor sa identifice "cat mai rapid" cauzele accidentului de avion.
Controlorii au cerut avionului sa revina la zbor orizontal si, cand au constatat ca pilotii nu urmeaza instructiunile, i-au cerut de mai multe ori comandantului sa se indrepte catre alt aeroport. In pofida acestui fapt, pilotii au continuat coborareaAleksandr Aliosin, comandantul-adjunct al Statului Major al Fortelor Aeriene ruse
Autoritatile ruse spun ca pilotii au ignorat unele instructiuni, potrivit AFP. Si un reprezentant al autoritatilor de la Minsk, citat de agentia Interfax, a adaugat ca pilotii nu au tinut cont de informatiile controlorilor de trafic.
Seful echipei de ancheta ruse a confirmat faptul ca pilotii avionului prezidential polonez au insistat sa aterizeze in conditii de ceata densa, ignorand recomandarile controlorilor de trafic, potrivit RIA Novosti.
"Inregistrarile confirma natura discutiilor" dintre piloti si controlori, a declarat Aleksandr Bastrikin, unul dintre coordonatorii anchetei demarate de autoritatile ruse, intr-o discutie cu premierul Vladimir Putin, sosit deja la locul catastrofei.
Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a afirmat ca pilotul si Kaczynski fusesera sfatuiti sa se indrepte catre Minsk, capitala Belarusului, deoarece aerodromul militar din Smolensk nu dispune de echipamentele necesare pentru aterizare in conditii de ceata densa.
Conform autoritatilor ruse, din cauza cetii dese din zona, un alt avion, care ar fi trebuit sa aterizeze mai devreme la Smolensk, a decis sa se indrepte catre alt aeroport, iar un al treilea aparat a inregistrat un incident la aterizare.
Comandantatul aeronavei Tupolev, la bordul careia se afla delegatia oficiala a Poloniei, era recunoscut pentru faptul ca nu respecta intotdeauna instructiunile primite. Acesta a refuzat sa aterizeze in 2008 pe aeroportul din Tbilisi, fiind amenintat la vremea respectiva de presedintele Poloniei cu sanctiuni drastice.
sicriu comemorare
Comitetul de ancheta al Parchetului rus a anuntat deschiderea unei investigatii privind "posibile incalcari ale regulilor de securitate aeriana care au dus la moartea" unui mare numar de persoane. Anchetatorul principal, Aleksandr Bastrikin, a adaugat ca la locul catastrofei au fost trimisi peste 40 de experti.
Expertiza celor doua cutii negre, care va si clarifica motivele catastrofei, a inceput deja.
21:00 Trupurile neinsufletite ale tuturor celor 97 de pasageri ai avionului care s-a prabusit sambata in apropiere de Smolensk au fost recuperate, a anuntat ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, citat de AFP.
19:30 Rudele persoanelor care au murit sambata in accidentul avionului prezidential polonez din apropiere de Smolensk au inceput sa ajunga la Moscova, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
Avionul care transporta primele rude a aterizat la ora locala 20.05 (19.05 ora Romaniei).
18:41: "Jaroslaw Kaczynski traieste foarte profund aceasta tragedie, dar este intr-adevar curajos", a declarat purtatorul de cuvant al grupului parlamentar Lege si Justitie (PiS), Blaszczak.
Situatia personala este cu atat mai durereoasa cu cat mama sa, Jadwiga Kaczynska, in varsta de 84 de ani, se afla de peste o luna in spital, in stare "grava", potrivit medicilor.
"Nu stiu daca doamna Kaczynska a fost pusa la curent cu tragedia", a declarat Blaszczak.
18.32: La aceasta ora are loc, in Varsovia, Polonia, la Palatul Prezidential, o slujba in memoria victimelor tragediei aviatice de la Smolensk, Rusia.
18.10: Fratele presedintelui, Jaroslaw Kaczynski, se indreapta catre locul tragediei.
18.05 Trupul neinsufletit al presedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, a fost gasit. Potrivit site-ului www.wp.pl, fratele geaman al oficialului nu se afla la bordul aeronavei care s-a prabusit astazi in Rusia.
18:00 Urmeaza sa fie identificate insa numeroase alte cadavre, anunta Agentia Ria Novosti. Sunt necesare expertize suplimentare, intre care analize ADN, potrivit sursei citate.
17: 50 Aproape toti liderii armatei poloneze au murit. Un expert polonez in securitate condamna faptul ca toti oficialii de rang inalt de la Varsovia, intre care si presedintele tarii, se aflau in acelasi avion.
Expertul in securitate Grzegorz Holdanowicz, citat de Gazeta Wyborcza, sustine ca "Este ingrozitor ca nu exista o alta tara in care sa se fi produs doua catastrofe in sase ani: prima data, cu elicopterul premierului (incident din decembrie 2003, in care a fost implicat elicopterul Mi-8 al fostului premier Leszek Miller, in apropiere de Varsovia) si acum cu avionul presedintelui".
Surse din Ministerul polonez al Apararii au declarat ca "in urma catastrofei din 2008, cand avion militar s-a prabusit in nord-vestul Poloniei, ucigand mai multi soldati, au fost date ordine clare potrivit carora comandantii unitatilor militare nu trebuie sa calatoreasca la bordul aceluiasi aparat".
Printre cele 96 de persoane ucise s-au aflat: seful Statului Major - Franciszek Gagor, seful Securitatii Nationale - Aleksander Szczyglo, comandantul Fortelor Armate Poloneze - gen. Bronisław Kwiatkowski, comandantul Fortelor Armate Aeriene Poloneze - gen. Andrzej Blasik, comandantul Fortelor Terestre Poloneze - gen. Tadeusz Buk, comandantul Fortelor Armate Speciale Poloneze - gen. Włodzimierz Potasinski, Comandantul Marinei - Andrzej Karweta.
96 de persoane au murit azi, in urma unui tragic accident aviatic. Intre acestea, presedintele Poloniei si alti 88 de diplomati. Avionul s-a prabusit pe aeroportul Smolensk, Rusia, dupa 4 incercari esuate de aterizare.
17:40 Autoritatile ruse au descoperit de asemenea ambele cutii negre ale avionului Tupolev-154, care s-a prabusit sambata in vestul Rusiei.
17.33 Printre morti se afla si presedintele Comitetului Olimpic Polonez, Piotr Nurowski. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat, ca Nurowski a fost "un mare prieten" si ca la inmormantare va fi prezenta şi conducerea forului roman.
17:16 Cadavrul presedintelui polonez, Lech Kaczynski a fost gasit la locul catastrofei, a anuntat agentia RIA Novosti, citand o sursa din cadru fortelor de ordine ruse, relateaza AFP.
16:44 Premierul rus, Vladimir Putin, se va deplasa la locul catastrofei aeriene, produse la Smolensk, Rusia.
"Premierul polonez si-a manifestat intentia de a merge la locul tragediei. Voi merge in intampinarea sa, ne vom deplasa impreuna la locul accidentului", a declarat Putin, dupa o intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev.
16:00 Potrivit unor surse ministeriale, fratele geaman al presedintelui polonez nu se afla in avion.
15:17 - Polonia va fi in doliu timp de o saptamana dupa moartea presedintelui Lech Kavzynski si a altor oficiali de rang inalt, a anuntat presedintele interimar al tarii, Bronislaw Komorowski.
14: 50 - Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat "profundul regret pentru catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, alaturi de personalitati ale vietii publice poloneze".
"In acest moment tragic, transmitem condoleante si intreaga noastra solidaritate familiilor indoliate si poporului polonez", se spune in comunicatul MAE.
Ambasadorul Poloniei in Romania, Wojciech Zajaczkowski, a declarat sambata ca este impresionat de reactiile romanilor dupa decesul presedintelui polonez si ca presedintele Basescu "si-a exprimat personal condoleantele".
14.00 - Aeronava a fost exportata si utilizata de 17 companii aeriene din afara Rusiei, precum si de unele servicii militare aeriene non-ruse.
14:04 - Potrivit bilantului rectificat al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, avionul avea la bord 96 de persoane si nu exista niciun supravietuitor. Purtatorul de cuvant al ministerului, citat de agentiile ruse a declarat ca dintre cele 96 de persoane, 88 faceau parte din delegatia poloneza. Precedentul bilant varia intre 85 si 132 de persoane, potrivit surselor. 
13: 47 - Presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, si-a anulat vizita in Romania, deplasare programata pentru 11-12 aprilie.
12:53 - Agentia Interfax relateaza ca autoritatile ruse au declarat ca au sugerat echipajului avionului sa aterizeze la Minsk sau la Moscova, din cauza aparitiei unui incendiu la bordul aeronavei. Pilotul a decis, insa, sa aterizeze la Smolensk. Tragedia s-a petrecut dupa patru incercari de aterizare.
12:11 - O eroare umana a fost, se pare, cauza prabusirii avionului prezidential polonez in Rusia, a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate pentru pagina electronica a agentiei RIA Novosti. Pentru moment nu exista informatii oficiale despre cauza acestei catastrofe.
12:05 - Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost informat imediat de catastrofa aeriana de la Smolensk si a infiintat o comisie guvernamentala, condusa de premierul rus, Vladimir Putin, pentru elucidarea cauzelor accidentului avionului prezidential polonez, relateaza RIA Novosti, in pagina online.
12.00 Ministrul pentru Situatii de Urgenta al Rusiei, Serghei Soigu, s-a deplasat la locul accidentului. 
11: 55 -  "Avionul a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit si a luat foc", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, pentru postul de televiziune polonez TVN24.
11:29 - Guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla si el printre pasagerii avionului prezidential polonez prabusit, a declarat un purtator de cuvant al institutiei, citat de Sky News.
11:15 - Numerosi demnitari polonezi se aflau la bordul aeronavei prezidentiale, intre acestia numarandu-se si fratele presedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, relateaza Warsaw Business Journal, in editia electronica. Informatia nu a fost, insa, confirmata oficial.
Printre pasagerii avionului se mai aflau si liderul Partidului Lege si Justitie (PiS), precum si liderii altor doua partide poloneze, sustine publicatia citata.
10:58 - Avionul era de tip Tupolev 154 a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe,Piotr Paszkowski, citat de AFP. "La bordul avionului se aflau presedintele, insotit de sotia sa, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer", a adaugat el.
Kaczynski mergea in vizita la Smolensk pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.



Sursa: Maramuresul Online
















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply