Presedintele Poloniei, ucis intr-un accident aviatic in Rusia

Presedintele Poloniei Un avion Tupolev 154, la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prabusit, astazi, 10 aprilie, la ora 10.45, la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, in Rusia, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski.

Numerosi demnitari polonezi se aflau la bordul avionului prezidential prabusit sambata la Smolensk, in Rusia, intre acestia numarandu-se si fratele geaman al presedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, relateaza Warsaw Business Journal.

Printre pasagerii avionului se numara liderul Partidului Lege si Justitie (PiS), sotia presedintelui, precum si liderii altor doua partide poloneze, sustine publicatia citata.

Nicio persoana aflata la bordul avionului prezidential polonez nu a supravietuit, a anuntat guvernatorul regiunii ruse, intr-o interventie televizata.

"Nu exista supravietuitori in aceasta catastrofa", a declarat guvernatorul Serghei Antufiev prin telefon la postul de televiziune Vesti-24. "Potrivit informatiilor preliminare, la bord se aflau 132 de membri ai delegatiei si echipajul", a adaugat el.

"Avionul a acrosat mai multi copaci, s-a prabusit si a luat foc", a declarat Paszkowski pentru postul de televiziune polonez TVN24. La impactul cu solul, aparatul de zbor s-a facut bucati.

"La bordul avionului se aflau presedintele, insotit de sotia sa, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer", a adaugat el.

Kaczynski mergea in vizita la Smolensk pentru a marca implinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.

ACTUALIZARE: Cu putin timp inainte, Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a declarat ca 87 de persoane au murit in aceasta catastrofa, potrivit Itar-Tass.

Parchetul rus, citat de agentiile ruse, a mentionat ca la bord erau 132 de persoane, fara a preciza numarul mortilor.

Accidentul s-a produs la periferia orasului Peciorsk din regiunea Smolensk, "in situatia in care era ceata puternica", a precizat un oficial din cadrul departamentului de ancheta al Parchetului, Vladimir Markin, citat de agentia RIA Novosti. Se pare ca ar fi vorba de o greseala de pilotare. Turnul de control ar fi recomandat echipajului sa aterizeze la Minsk, la 200 km de Smolensk, dar echipajul a decis singur sa aterizeze la Smolensk.

Presedintele polonez Lech Kaczynski, impreuna cu sotia si familiile unor ofiteri polonezi executati in urma cu 70 de ani de politia lui Stalin, se indrepta catre Katin, in apropiere de Smolensk, pentru a se reculege la mormintele acestora.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost "informat imediat" in legatura cu accidentul si l-a trimis pe ministrul pentru Situatii de Urgenta Serghei Soigu la locul accidentului, a declarat serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentiile ruse. De asemenea,Vladimir Putin a fost desemnat in comisia speciala numita de presedintele rus sa administreze criza.

Lech Kaczynski s-a nascut la 18 iunie 1949. A fost ales presedinte al Poloniei pe 23 decembrie 2005. Din 2002 si pana la inaugurarea sa ca presedinte, Kaczynski a fost primarul Varsoviei. Totodata, el a fost co-presedintele partidului Lege si Justitie.

Moartea unui preşedinte




Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, soţia sa şi alţi aproape 100 de oficiali polonezi şi-au pierdut viaţa într-un tragic accident aviatic.  
Sursa: Maramuresul Online

















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply