Scandal intre primarul din Moisei si mai multi locuitori ai comunei pentru statia de epurare (VIDEO)




Foto raul ViseuVezi VIDEO
Confruntare fata in fata intre mai multi locuitori din Moisei si primarul comunei Toader Stetcu, care a fost tras la raspundere pentru ca a dat avize pentru construirea unei statii de epurare chiar langa casele lor fara sa le ceara acordul. Oamenii sunt revoltati si il acuza pe primar ca nu a tinut cont ca zona este inundabila si ca oricand statia de epurare ar putea sa refuleze in curtile lor, pentru ca este distanta amplasamentului fata de casele lor este de mai putin de 100 de metri. Mai multi locuitori s-au strans pe terenul pe care urmeaza sa fie amplasata statia de epurare, iar vociferarile lor au fost atat de puternice incat l-au determinat e primarul Toader Stetcu sa mearga si sa le explice ca proiectul nu mai poate fi oprit. 

Aproape 300 de locuitori ai Moiseiului sunt impotriva amplasarii statiei de epurare pe locul stabilit de primarie si consiliul local. Oamenii spun ca primarul comunei a eliberat toate avizele, dar nu i-a intrebat mai intai daca sunt de acord. Ei spun ca desi au facut, inca din 2008, memorii prin care au cerut informatii despre proiect, nu au primit raspuns decat in primavara acestui an, cand deja era prea tarziu sa se mai schimbe ceva.

Nutu Coman, unul dintre localnicii din Moisei care se opun proiectului a spus ca “fosa septica” a primariei le va face viata un chin pana si urmasilor lor. “Este inadmisibil si inuman”, a spus el, iar apoi le-a cerut oamenilor sa raspunda in cor daca doresc statie de epurare langa casele lor, iar raspunul nu s-a lasat asteptat. “Nuuuuu, nuuuu. Nu vrem sa se faca”, au strigat oamenii.

Protestatarii sunt nu doar din Moisei – din cartierul Radeasa, ci si din Viseu de Sus, pentru ca statia se afla la circa 50 de metri de intrarea in oras. Oamenii sunt speriati ca apa nu va mai fi potabila si atrag atentia ca din raul Viseu se alimenteaza trei localitati. Toti sunt ingrijorati de mirosurile pe care le va emana statia de epurare a apelor uzate dupa darea in folosinta, dar si de faptul ca in caz de inundatie aceasta va da pe dinafara direct in casele lor. Mai mult, cetatenii reclama ca pe viitor nu vor mai primi autorizatii de constructie pe terenurile lor pentru ca exista o lege care interzice amplasarea de imobile langa statiile de epurare.

Oamenii sunt uimiti cum de s-au putut obtine acordurile si avizele de la Ministerul Mediului si de la Apele Romane, dar mai ales cum de nu au fost consultati. Ei au aratat ca autorizatiile nu s-au eliberat cu respectarea procedurilor, iar autoritatile locale au tinut proiectul “la secret” pana ce acesta a fost aprobat, astfel incat ei sa nu mai poate face contestatii.

“Nu suntem de acord pentru ca si copiii nostri trebuie sa stea aici. Nu stim nici daca s-a facut legal, penru ca noi n-am vazut pe nimeni facand masuratori aici, iar planurile s-au facut din birou, asta e clar, ca au recunoscut pana si consilierii”, au declarat oamenii. O alta femeie a fost ingrijorata pentru faptul ca nu isi va mai putea folosi terenul, pentru ca primaria nu ii va elibera autorizatii de constructie. “Mai avem de facut casi la copii, dar am auzit ca nu o san e mai dea autrizati din cauza fosei. Copiii mei unde o sa isi faca casa? In Bucuresti, in Spania, in Italia?”, a intrebat femeia.

Catalina Coman, o tanara studenta care a spus ca dupa terminarea studiilor vrea sa se intoarca in Moisei si sa isi gaseasca localitatea curate si frumoasa, a declarat ca de doi ani a solicitat primariei informatii despre proiect. A trimis mai multe memorii si adrese, dar n a primit raspuns decat in primavera acestui an, cand era prea tarziu pentru a mai impiedica materializarea acestuia. 
Localnicii afirma ca inca din anul 2008, de cand au auzit despre acest proiect, au sesizat Primaria Moisei. In martiel 2010, au primit o documentatie referitare la acest proiect si chiar actele in care se arata ca s-a facut un studiu de impact de mediu.Locuitorii comunei au incercat sa convinga autoritatile locale sa gaseasca un alt teren pentru proiect, dar cel disponibil nu a fost aprobat in consiliul local, fiind in vecinatatea proprietatii unui coleg de-al lor. Starea de nemultumire a atinse cote maxime la vederea primarului Toader Stetcu. Multimea nervoasa i-a cerut sa ii ajute, dar cand alesul local le-a spus ca nu mai poate schimba nimic s-a iscat scandalul.

Lumea a sarit cu gura pe primar, dar nici el nu s-a lasat mai prejos si a incercat sa explice ca statia de epurare nu va polua. El a spus ca a vizitat o statie de epurare, similara cu cea care urmeaza sa fie executata a Moisei, iar in zona nu era niciun pericol. A precizat ca are toate avizele pentru inceperea lucrarii, conditia fiind de a nu amplasa statia mai aproape de 50 de metri de oricare locuinta din imprejurimi. Cert este ca primarul a plecat si i-a lasat pe protestatari cum i-a gasit. Lucrarile la statia de epurare sunt planificate sa inceapa saptamana viitoare, insa cetatenii ameninta ca vor le vor bloca.



Autor: Andrei Sovan



Sursa: Maramuresul Online


















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply