SARBATOARE BORSA – Trambite si cas sfintit de Sfantul Gheorghe, cand borsenii serbeaza ziua orasului

Borsean trambitand (c) eMM.roIn 23 aprilie, de Sfantul Gheorghe, borsenii isi serbeaza ziua orasului. Sfantul mucenic Gheorghe este ocrotitorul urbei de la poalele Pietrosului, iar an de an sarbatoarea se desfasoara odata cu ziua in care se celebreaza „cavalerul capadocian”. Astfel, Serviciul Public de Cultura si Sport al orasului, in colaborare cu Primaria si Consiliul, au pregatit o serie de manifestari culturale si religioase, care se vor desfasura in parcul din fata Spitalului Borsa.

Vineri, de Sfantul mare mucenic Gheorghe, ocrotitorul orasului lor, borsenii sunt in sarbatoare. Reprezentantii urbei organizeaza, cu prilejul Zilei orasului, o serie de manifestari. Astfel, vineri, incepand cu ora 9.00, va avea loc o ceremonie religioasa celebrata de un sobor de preoti din localitate. Dupa slujba religioasa, oficiata de la ora 12.00, reprezentantii urbei vor vorbi despre „Sfantul Gheorghe – cavalerul capadocian”. 
Programul folcloric sustinut de ansamblurile Prislopul, Bujorul, prescolarii de la Gradinita Nr.10 si Grupul „Flori de cantec” se va desfasura de la ora 12.20.
Participantii la sarbatoare vor putea viziona, cu aceasta ocazie, si o expozitie de pictura semnata de artistul Gavrila Stetco. 
În cadrul manifestarilor, se va face si o demonstratie live ce va puncta anumitemomente ce tin de traditia pastoritului, care se mai pastreaza in zona, anume: sfintirea casului, marcarea debutului de an pastoral, anuntat de localnici prin trambite etc.



Autor: Andrei Sovan

Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply