Ce faci după un accident rutier?

O zgarietura in parcare, o usa infundata, un stop crapat sau sunteti implicat sau martor intr-un accident grav de circulatie? Se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre. Ce aveti de facut, aflati in urmatoarele randuri.

- Dupa producerea incidentului, daca sunteti in trafic, scoateti masina/ masinile avariate in afara partii carosabile;

- Pastrati-va calmul si discutati normal cu ceilalti conducatori implicati in accident, notand informatii despre numele acestora si numarul lor de de telefon, numarul de inmatriculare al vehiculelor implicate, eventual datele martorilor oculari ai evenimentului;

- Conform legislatiei, aveti obligatia sa anuntati organele de Politie despre accidentul rutier comis. In cazul unei simple tamponari, persoanele si autovehiculele implicate se vor prezenta la Biroul de Accidente Minore, din raza de competenta. Aici veti completa un formular cu descrierea accidentului si conditiile in care s-a produs acesta. Fiti cat mai explicit in detalii, deoarece fiecare amanunt conteaza! Dupa completarea formularului si depunerea acestuia, asteptati eliberarea actului constatator al avariilor! Fara acesta, repararea avariilor produse in accident este infractiune! Tot in fata ofiterului de politie, solicitati numarul politei de asigurare a partii/partilor vinovate (o copie xerox ar fi si mai buna);

- Instiintati societatea de asigurari cat mai repede posibil despre acest eveniment! O copie a actului constatator al Politiei va fi de folos pentru a clarifica discutiile de genul: 'ceilalti pretind ca nu sunt vinovati, etc'!

- In cazul unei raniri cat de mici, consultati un medic! Ganditi-va la posibilitatea eliberarii unui certificat medico-legal!

- In mod obligatoriu, si nu doar pentru Inspectia Tehnica Periodica, sa aveti asupra dumneavoastra trusa medicala, triunghi reflectorizant, stingator!

- Anuntati imediat Politia, Salvarea si Pompierii, dupa caz, despre producerea accidentului rutier, chiar daca sunteti in calitate de martor al evenimentului, apeland numarul de urgenta '112', valabil in orice retea de telefonie mobila. De asemenea, fiti pregatit sa dati toate detaliile care va vor fi cerute: numarul vehiculelor implicate, starea aparenta a ranitilor, daca autovehiculele sunt incendiate, etc.

- Nu uitati ca aveti obligatia, legala si morala, sa ajutati persoanele ranite in urma unui accident. Nu ezitati sa mobilizati alti conducatori auto in a va ajuta in eforturile dumneavoastra!

- Montati triunghiurile reflectorizante la o distanta suficient de mare de locul accidentului!

- Verificati starea persoanelor accidentate implicate in accident! Nu le miscati decat daca sunteti sigur ca aceste manevre sunt cele indicate in astfel de situatii. Daca starea persoanelor ranite o permite, asigurati transportul la cea mai apropiata unitate medicala! Vezi si sectiunea 'Primul ajutor'.

- Nu parasiti zona accidentului si nu abandonati persoanele ranite, pana la sosirea personalului medical calificat!

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply