Cum faci când vrei să obţii certificatul de naştere?

Tocmai aţi devenit părinţi iar noul vostru membru al familiei are nevoie de certificatul de naştere în cel mult două săptămâni de la venirea pe lume.

Obtinerea certificatului de nastere se face prezentand urmatoarele acte:

- Certificat medical de constatare a nasterii

- Buletinul de identitate al mamei

- Certificatul de nastere al mamei

- Certificat de casatorie

- Buletinul de identitate al declarantului (daca parintii copilului nu sunt casatoriti)

- Declaratie de stabilire a numelui copilului (daca parintii poarta nume de familie diferite)

In plus, nasterea poate fi declarata de orice persoana, insa certificatul de nastere il primeste unul din parinti. Inregistrarea noului nascut se face in termen de:

- 15 zile pentru copilul nascut viu

- 3 zile pentru copilul nascut mort

Conform legii nr 119/1996, modificata, intocmirea actului de nastere se face la serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor in a carui raza administrativ-teritoriala s-a produs evenimentul.

Numele copilului se stabileste conform legii. Daca parintii nu au nume de familie comun sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului, intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei scrise si semnate de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.

In caz de neintelegere intre parinti, va decide serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor de la locul inregistrarii nasterii, prin dispozitie scrisa.

In situatia pierderii certificatului de nastere, posesorul se va adresa direct serviciului de stare civila din raza domiciliului, pentru obtinerea unuia nou. In cazul in care persoana domiciliaza in momentul respectiv in strainatate, poate mandata pe cineva din tara pentru a obtine un exemplar.

Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply