Obiceiurile din zona Borsei, imortalizate la cea de-a sasea editie a Taberei Fotoetnografica








Trecand peste toate greutatile materiale din ultima perioada, cinci fotografi din toate colturile tarii au participat la cea de-a VI-a editie a Taberei Nationale de Fotografie "Fotoetnografica". Timp de noua zile, fotografii au colindat Borsa in cautarea celor mai reprezentative imagini din punct de vedere etnografic, aceasta fiind specificul taberei de fotografie initiata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures. 


Cele noua zile ale Taberei Fotoetnografica au fost prea putine pentru cei cinci fotografi care s-au indragostit in aceasta perioada de plaiurile, portul si traditiile din Maramures, unul dintre ei, Gheorghe Petrila din Oradea, participand deja la a treia editie consecutiv. Fotografii au avut ocazia sa surprinda, in noaptea de Sanziene, un obicei spectaculos pentru obiectivele aparatelor de fotografiat, localnicii aprinzandtorte pe dealurile din jurul Borsei.

Fotoetnografica (c) eMM.ro
"Cele noua zile au fost insuficiente pentru a putea cuprinde chiar si in fuga bogatia de subiecte autentic etnografice ale zonei, ca urmare, ne-am propus sa revenim pentru a continua acest demers deosebit de important pentru memoria etnografica a zonei. Surprizele in sens placut au fost zilnice, pornind de la impactul cu peisajul si locul de cazare, pana la a avea timp bun de fotografiere pe toata perioada", a spus Felician Sateanu, initiatorul proiectului. 

Fotoetnografica (c) eMM.ro
La aceasta editie au participat Ionel Onofras - Iasi, Radu Oltean - Cluj Napoca, Sorin Albu - Suedia, Gheorghe Petrila - Oradea si Felician Sateanu, ultimul fiind initiatorul proiectului. Ca de obicei, cele mai bune fotografii realizate in urma taberei vor fi cuprinse intr-o expozitie care va fi vernisata in luna septembrie, la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu".

Sursa: Maramuresul Online




Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply