Momente marcante la Cupa Mondială

FOTBAL. De la psihodrama francezilor, la lacrimile ghanezilor, de la capriciosul Jabulani, la "golul" nevalidat al lui Lampard, Cupa Mondială a oferit imagini care vor rămâne în memorie, se arată într-un material al agenţiei France Presse. Si sunt destule asemenea momente, pentru fiecare dintre noi si pentru cei care s-au aflat acolo. Aici sunt cele mai importante.
1 - Primul gol Bafana Bafana
Toată lumea îl aştepta pe Pienaar, însă a fost Tshabalala cel care a deschis scorul pentru primul meci al Bafana Bafana şi a adus speranţa în toată naţiunea sud-africană. Însă realitatea din teren a fost alta pentru sud-africani, iar Marquez a egalat pentru Mexic (1-1). Visul va fi încheiat definitiv după al doilea meci şi corecţia de la Uruguay (0-3). După un succes pentru nimic în faţa Franţei (2-1), Africa de Sud a devenit prima ţară gazdă eliminată în faza grupelor la CM.
2 - Eliminarea Italiei
Marcello Lippi s-a gândit să aplice aceeaşi reţetă pentru a reedita succesul din 2006: să aibă încredere în jucătorii săi de peste 30 de ani. Proastă idee, Italia fiind eliminată în faza grupelor. Căpitanul său Fabio Cannavaro va fi în finală...însă pentru a preda trofeul.
3 - Criza Franţei
Zeii au căzut în cap! Finaliştii din 2006 au sosit în Africa de Sud cu probleme, între mâna lui Henry şi afacerile cu prostituate. Luptele orgoliilor au minat vestiarul şi o grevă la antrenament a făcut Franţa de râsul lumii. În Franţa, după o eliminare în grupe, criza a fost fără precedent, ajungând până la preşedintele ţării.
4 - Eliminarea Braziliei
Dunga a lăsat artiştii la vestiare şi a făcut din Selecao un seif. Însă Olanda şi Sneijder au trimis "Auriverde" în infern, în sferturi, scor 2-1.
5 - Maradona show
Diego Maradona a asigurat spectacolul, între ţigări, ochelari de vedetă, declaraţii polemice şi glume homofobe. Însă "El Pibe d'Oro" nu a asigurat spectacolul în teren, poziţionându-l prost pe Messi. Tânăra echipă a Germaniei şi-a oferit sfertul de finală, scor 4-0.
6 - Puloverul lui Low
Germania a avut tinereţea, jocul spre atac şi puloverul în V al lui Joachim Low, devenit un obiect "de cult" la Cupa Mondială, alături de vuvuzele.
7- Fustele mini al olandezelor
La 14 iunie, la meciul Olanda - Danemarca, 36 de tinere femei cu fuste scurte portocalii s-au remarcat în tribune. Era vorba de o campanie publicitară pentru o firmă de bere. Mai multe tinere au fost arestate de poliţie şi două dintre ele au fost judecate pentru publicitate clandestină, producătorul neavând dreptul de a face publicitate la CM. Femeile au fost eliberate apoi după plata unei cauţiuni.
8 - Eşecul vedetelor
Îi aşteptam pe Ribery, Messi, Rooney, Kaka, Cristiano Ronaldo, Drogba, Eto'o, dar acest Mondial a fost un fiasco pentru ei. Messi, considerat cel mai bun jucător din lume, a plecat în lacrimi în sferturi.
9 - Vuvuzelele
Aceste trompete fac parte din folclorul local. Surprinzător, în mod normal, în campionatul sud-african, ele nu răsună 90 de minute, lăsând loc cântecelor. Nu şi la acest CM, unde zgomotul lor asurzitor a făcut atmosferă pe toate stadioanele.
10 - Paul, caracatiţa
Cum a devenit această caracatiţă vedeta Mondialului? De la acvariul său din Germania, predicţiile sale sunt urmărite în întreaga lume. Chiar şi Shakira s-a declarat bucuroasă de pronosticul ei pentu finală...
11 - Transversala lui Gyan
În 2006, la finală, a existat şutul lui Trezeguet sub bară. În 2010, în sferturile de finlă, a existat această mână defensivă a lui Suarez urmată de un penalti trimis de Gyan sub transversală. Ghana, ultima echipă africană, a părăsit Africa de Sud în sferturi.
12 - Frigul
Mondialul este vara, iar fanii stau la soare cu berea în mână. Nu şi în Africa de Sud, unde iarna australă a surprins pe toată lumea. Mai puţin pe fanii sud-africani, care au venit «camuflaţi» la meciurile de seară.
13 - Jabulani
Rooney, Messi şi Ribery nu i-au făcut pe portari să tremure. Jabulani, balonul oficial al Mondialului, da. Traiectoria sa plutitoare a fost în centrul nenumăratelor polemici.
14 - Arbitrajul ofsaid
Etapa optimilor a fost fatală arbitrajului. A fost mai întâi un gol valabil al lui Lampard, refuzat, care ar fi permis Angliei să ajungă la 2-2 cu Germania, în final victorioasă cu scorul de 4-1. Şi apoi a fost un gol din ofsaid acordat Argentinei, care a câştigat, scor 3-1 cu Mexic. Dezbaterea privind folosirea imaginilor video a fost relansată.



Sursa: Maramuresul Online



Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply