Stiati ca...?



Cangurul este un animal care nu poate merge cu spatele. El sare mai mult de 12 metri cu o viteza mai mare de 60 km/ora.

Zebra bea foarte multa apa, aproximativ 14 litri pe zi. Dungile a doua zebre nu au niciodata aceeasi aranjare. Acest lucru le ajuta sa scape de pradator. El nu poate urmari nici una cand amandoua alerga.

Singurul animal care nu poate sari este elefantul. El poate mirosi apa de la 4 km distanta, iar simtul vizual, care este slab dezvoltat, este compensat de cel audiviv si olfactiv.

Lana pentru confectionarea a 14 pulovere poate proveni de la o singura oaie.

Omul are acelasi numar de vertebre la nivelul gatului ca si girafa.

Mijlocul firului de par din blana ursului polar este gol, iar lumina este reflectata mai tare decat prin zapada sau gheata. Pielea acestuia este neagra.

Camila poate pierde jumatate din masa corpului, fara ca acest lucru sa aiba consecinte negative grave asupra organismului. Insa, daca se intampla acest lucru cu alte animale, multe dintre ele mor.

Cele mai mici primate, o specie de maimute, traiesc in Amazon si au dumensiunea unei jumatati de palma a unui barbat adult. Din pacate aceste animale sunt pe cale de disparitie.

Cel mai lung cuvant din DEX are 25 de litere si este : ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE. Sunt si alte cuvinte mai lungi, si anume termeni medicali sau din chimie:
DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZa (36 de litere).

Localitatea din Romania care are cea mai lunga denumire este un sat din judetul Brasov: Statiunea Climaterica Sambata (27 de litere).

Cuvantul cel mai lung ce contine o singura consoana este: ACIOAIEI (8 litere)

Cuvantul cel mai scurt ce denumeste o localitate din Romania este Ip.

Singurele cacofonii acceptate in limba romana sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalereasca, biserica catolica, epoca capitalista, Banca Comerciala.

Un om care traieste 70 de ani rosteste peste un miliard ce cuvinte.

Singurul cuvant scris INCORECT in toate dictionarele limbii romane este cuvantul... "INCORECT"!

In 1888 a fost inventata in Philadelphia prima formula de deodorant.

Cercetatorii au descoperit ca mult mai inainte de anul 4000 I.H. in Egipt se foloseau produse cosmetice.

Vietuitoarelor li s-au dat denumiri latinesti de catre botanistul suedez Carolus Linnaeus (1707 1778), cel care a inventat sistemul de clasificare a fiintelor. A fost folosita limba latina deoarece aceasta era limba traditionala a invatatorilor. Astfel ca orice fiinta poate fi identificata de oamenii se stiinta din orice tara.

In 1907 a fost descoperit plasticul de catre Leo Baekeland.

In Australia si California creste cel mai inalt arbore, eucaliptul, atingand 140-160 metri. Aceasta se datoreaza rapiditatii cu care creste, si anume de 7 metri in 2 ani.

In Africa creste un arbore renumit pentru circumferinta trunchiului sau (30 de metri) si poate atinge varsta de 5000 de ani. Acest arbore este baobabul.

O mica bomba este bobul de strugure daca il pui in cuptorul cu microunde.

Se pare ca povestile in care unii cresc intr-un an cat altii in zece se pot implini. Doua pastile de ulei de peste administrate zilnic pot ajuta creierul copiilor sa se dezvolte in trei luni cat in trei ani.

Cuptorul cu microunde a fost descoperit din intamplare la fel ca si gravitatia. Trecand pe langa un tub radar de masurare a vitezei, respectivul om de stiinta a observat ca i s-a topit ciocolata in buzunar.

Pleoapele crocodilului sunt transparente, astfel incat atunci cand se scufunda poate vedea prin apa.

Animalul care nu poate scoate limba afara din gura este crocodilul.

Din veninul cobrei, cel mai veninos sarpe din lume, se obtine antidotul pentru muscaturile de sarpe.

Schimbarea culorii cameleonului, dupa mediul inconjurator, se datoreaza unor celule din piele care se contracta sau se relaxeaza.

In ciuda faptului ca serpii se gasesc in toate colturile planetei noastre, in Irlanda si Noua Zeelanda nu intalnesti nici unul in salbaticie.

Se pare ca serpii pot rezista unor perioade foarte lungi de infometare. Un piton aflat in captivitate nu a primit hrana timp de 149 de zile si a pierdut doar 10% din masa corpului.

Singurul continent pe care nu traiesc reptile este Antartica.

Probabilitatea de a muri lovit de dopul unei sticle de sampanii este mai mare decat aceea de a muri muscat de un paianjen.

Fiintele care nu dorm niciodata sunt furnicile.

3. In lume sunt 20.000 de specii de albine.

Daca o lacusta poate sari de 20 de ori lungimea corpului ei, un purice poate sari de 350 de ori marimea propriului corp. Daca am pastra proportiile omul ar trebui sa sara un stadion de fotbal.


Japonezii au devenit cel mai vârstnic popor din lume, din cauza numarului crescut de persoane avansate în vârsta si al numarului mic de nasteri, releva rezultatele unui recensamânt recent, informeaza AFP si AP.

În 2005, proportia persoanelor cu vârste de peste 65 de ani reprezenta în Japonia 21% din ansamblul populatiei, respectiv 26,82 milioane de persoane din totalul de 127,76 milioane de persoane, ceea ce reprezinta o crestere de 3,7% comparativ cu precedentul recensamânt, realizat în anul 2000. Japonia trece astfel înaintea Italiei (20% persoane în vârsta din totalul populatiei) si Germaniei (18,8%).

Pe de alta parte, recensamântul realizat în Japonia indica o crestere a numarului celibatarilor, care este de 60% în rândul femeilor între 25 si 29 de ani (o crestere de 5,9% în raport cu anul 2000) si de 32,6% la femeile cu vârste între 30 si 34 de ani (plus 6%).

Google a devenit verb si a intrat în dictionar. În dreptul verbului "to google", în engleza, sta si explicatia - "a cauta informatii pe Internet" cu ajutorul cunoscutului motor de cautare. Ultima editie a dictionarului Merriam - Webster s-a mai îmbogatit si cu alti termeni folositi în ultima vreme.

Gripa aviara, banda desenata japoneza manga si expresia dependent de mouse sunt câteva dintre noile expresii introduse în dictionar.

Numele dolarului provine de la cel al talerului, moneda Sfântului Imperiu Roman batuta la Joachimsthal (Valea lui Joachim) în Boemia, azi Jáchymov, Republica Ceha.

Alfabetul latin a fost introdus în Turcia acum peste 80 de ani, în august 1928.

Motoreta Mobra 50, fabricata începând cu anul 1971, avea motorul produs de întreprinderea METROM Brasov, iar asamblarea motoretei se facea la fabrica din Zarnesti.

Cea mai veche încercare dramaturgica cunoscuta pâna astazi scrisa în limba româna este Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragice expressa (Uciderea lui Grigore Voda în Moldova exprimata sub forma de tragedie). Piesa are ca personaj central pe Grigore al III-lea Ghica , domn al Moldovei si al Tarii Românesti.

Arborele de cauciuc numit ca-hu-chu (copacul plângator), era folosit, dupa spusele portughezilor din secolul al XV-lea, de catre bastinasi pentru confectionarea de îmbracaminte impermeabila.

Mircea cel Batrân(1355 – 1418), a fost primul domnitor valah care a reusit o victorie a Tarii Românesti împotriva Imperiul Otoman, la Rovine, în anul 1395.

Hatshepsut a fost singura femeie faraon care a domnit în Egiptul antic.

Fulgerul loveste pamântul de aproximativ 6000 de ori pe minut?

Cuvântul hanorac (piesa de vestimentatie) provine din limba inuita, o limba vorbita prin Alaska, Groenlanda, nordul Canadei. Din aceeasi limba provin si cuvintele caiac (o barca usoara), iglu (adapost construit din blocuri de zapada sau gheata) si tobogan (un fel de sanie folosita în zonele arctice).

Solutia Schwarzschild este o solutie statica, sferic simetrica a ecuatiilor Einstein, ce prezinta câmpul gravitational al unei gauri negre sau al unui corp (asteroid, planeta, stea, galaxie) fara rotatie?


Numele speciei camelopardalis deriva din cuvântul grecesc kamelopardalis care descrie girafa ca având un gât lung ca o camila si pete ca un leopard.

„Noua Barcelona” este denumirea unui oras spaniol care ar fi trebuit sa fie construit în Banat pentru colonistii spanioli, lânga Becicherecu Mare (azi Zrenjanin, Serbia). Constructia orasului a fost întrerupta din cauza razboiul cu turcii si a bolilor care au decimat primii colonisti spanioli ce fusesera colonizati aici între 1735-1738.

Nikola Tesla a descoperit curentul alternativ si transmiterea energiei electrice fara fir.

Braga este varianta româneasca a unei bauturi orientale care s-a raspândit în tarile cu influenta otomana.

Ziarul Zimbrulu si Vulturulu a fost un ziar aparut în Moldova în secolul XIX. O copie a acestuia a ajuns sa fie cel mai scump ziar din lume.

Cuisoarele îsi au originea în Indonezia, tara care produce peste 70% din productia mondiala.

Palatul Telefoanelor din Bucuresti a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani si a fost pâna în anii '70 cea mai înalta cladire din Bucuresti.

Gheorghe Sarau a pus bazele învatamântului pentru romi din România, realizând primul manual de studiu al acestei limbi în scolile primare, primul curs care s-a predat la facultate si primul dictionar.

Echipa nationala de rugby a României, supranumita Stejarii, a jucat primul sau meci international în 1919. Jocul de rugby a fost introdus în România în 1913.

Marele om politic Ion C. Inculet, presedintele Sfatului Tarii din Basarabia (1917-1918) este înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezatorul din Bârnova, aflata la periferia municipiului Iasi.

Numele orasului albanez Çorovoda vine de la bulgarescul ????? ???? (Cerna voda), însemnând apa neagra, la fel ca numele orasului românesc Cernavoda.

Piatra din Rosetta a fost cheia descifrarii hieroglifelor în 1822 de catre Jean-François Champollion, si în 1823 de catre Thomas Young, aceasta descoperire permitând traducera altor texte hieroglifice.

Inginerul român Ion Ionescu-Bizet a întocmit un studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea constructiei unei centrale hidorelectrice si a transformarii Prutului într-un canal navigabil între Galati si Iasi.

Cutremurul din 1977 a avut o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter si a facut, în timp de circa 55 de secunde, 1.578 de victime, din care 1.424 numai în Bucuresti.

Cetatea moldoveneasca Soroca, de pe malul drept al Nistrului, a fost construita de Stefan cel Mare pe locul unei vechi fortarete genoveze.

Viaductul Caracau de pe linia ferata Miercurea Ciuc - Ghimes, este unul dintre cele mai mari viaducte din România.

Creditul Minier, înfiintata în 1919, a fost prima societate petroliera cu capital exclusiv românesc.

Cornel Chiriac a fost initiatorul si organizatorul Festivalului National de Jazz de la Ploiesti (1968), primul de acest fel din tara?

Biserica Neagra din Brasov, monument de arhitectura gotica finalizat în anul 1477, poarta acest nume de când a fost partial distrusa în incendiul din 1689.

La Jocurile Olimpice de iarna din 1964, viitorul tenismen Ion Tiriac a participat în echipa olimpica de hochei pe gheata a României.

În Pestera Ursilor descoperita în 1975 si situata în apropierea localitatii Chiscau, Bihor s-a gasit o cantitate impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus) disparut acum 15.000 de ani.

Castelul Banffy de la Bontida, judetul Cluj, a fost denumit Versailles-ul Transilvaniei.

Localitatea Carani din judetul Timis, în trecut Mercydorf, este singura asezare de pe teritoriul României care a fost înfiintata de italieni.

Sfinxul din Bucegi prezinta o fata umana si mai pronuntata, daca este privit din partea opusa decât în mod obisnuit, în zorii zilei.

Cea mai mare colectie de vinuri din Europa, cu peste 1,5 milioane de sticle de colectie, depozitate într-un complex de galerii de circa 250 km, se gaseste la Milestii Mici, în Republica Moldova.

Statuile Moai din Insula Pastelui din Pacificul de Sud, ajung sa cântareasca pâna la 50 de tone.

La Muzeul de Istorie a Artei din Viena se gaseste Tezaurul de la Sânnicolau Mare, unul din cele mai consistente tezaure descoperite în Europa, însumând 23 de obiecte si cântarind peste 10 kg.

Regiunea Stalin a fost o diviziune administrativ-teritoriala situata în centrul Republicii Populare Române, între 1950, când au fost desfiintate judetele, si 1960.

În 1961 la Timisoara a fost pus la punct MECIPT-1, primul calculator din România construit într-o universitate.

Se crede ca fosilele descoperite la Pestera cu Oase, în judetul Caras-Severin, sunt cele mai vechi ramasite europene ale unui om modern.

Aproximativ 6 milioane de ani în urma a avut loc Criza messiniana, atunci când Marea Mediterana s-a evaporat aproape complet.

În Antichitate, teatrul grec s-a dezvoltat din cântecele si dansurile din cadrul ceremoniilor care aveau loc în cinstea lui Dionysos.

IKEA este un acronim provenit de la Ingvar Kamprad (numele fondatorului societatii), Elmtaryd (numele fermei parintilor sai) si Agunnaryd (numele localitatii unde s-a nascut).

Termenul de gaura neagra a fost inventat de omul de stiinta american John Wheeler în 1969 ca o descriere grafica a unei idei care are o vechime de peste 200 de ani.

Premiul Herder este un premiu international cultural ce se acorda începând cu anul 1965 unor personalitati marcante apatinând culturilor central si sud-est europene.

Filmul realizat de catre regizorul Radu Mihaileanu Va, vis et deviens a fost distins în anul 2006 cu un Premiu César pentru cel mai bun scenariu original.

Ceasul de buzunar a fost inventat în jurul anului 1500 de catre Peter Henlein din Nürnberg, Germania.

Prima expozitie personala a pictorului Gheorghe Petrascu a avut loc la Ateneul Român în 1900, unde a fost remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea si Alexandru Vlahuta, care i-au cumparat câte o lucrare.

Steaua cea mai apropiata de sistemul nostru solar, numita Proxima Centauri este la o distanta de circa patru ani lumina.

Constructia bisericii Sagrada Família a început în anii 1880; se estimeaza ca va fi terminata în 2026 cînd se vor împlini 100 de ani de la decesul arhitectului bisericii, Antonio Gaudi.

Pasarile au inima mai mare si mai puternica decât un mamifer de aceeasi marime.

Marea Neagra este un rest din Marea Sarmatica, aceea care cu 50 de milioane de ani în urma se întindea din centrul Asiei si pâna în centrul Europei.

În timpul vietii, Mihai Eminescu a publicat un singur volum, intitulat Poesii (1883) si îngrijit de criticul Titu Maiorescu.

Denumirea de dinozaur – care înseamna în greceste „sopârla înfioratoare” – a fost folosita pentru prima data de catre Richard Owen, în anul 1841.

Vulcanii noroiosi situati în Subcarpatii de Curbura, jud. Buzau sunt o rezervatie naturala unica în Europa.

În 1895 a fost inaugurat podul de la Cernavoda , proiectat si construit de Anghel Saligny, la acea vreme cel mai lung pod din Europa.

Cel mai vechi document scris în limba româna pastrat pâna la noi este Scrisoarea lui Neacsu din Câmpulung. Ea dateaza din anul 1521 si este scrisa cu alfabetul chirilic.

În anul 1616 inchizitia interzice opera lui Copernic considerând-o „eretica”.

Scriitorul Camil Petrescu, pasionat de fotbal, semna cronici sportive sub pseudonimul N. Gramatic.

Pe vîrful Everest, apa fierbe la numai 69°C pentru ca presiunea aerului este mai mica.

Aportul de vitamina C recomandat pentru un adult este de 60-100 miligrame pe zi. Pentru fumatori este recomandat un aport crescut.

romanii numeau orele dinaintea amiezii ante meridiem si cele de dupa-amiaza post meridiem.

Erele geologice ale istoriei Pamântului sunt: precambrian, cambrian, ordovician, silurian, devonian, carbonifer, permian, triasic, jurasic, cretacic, tertiar si cuaternar.

Un sonet are 14 rânduri.

Isaac Newton a fost membru al Parlamentului Englez în perioada 1689-1690 si în 1701.

Nicolae Grigorescu a realizat pictura interioara a bisericii Manastirii Agapia la numai 20 de ani.

Petru cel Mare a dat un ucaz la 20 decembrie 1699 prin care Rusia a trecut la calendarul iulian. Trecerea la calendarul gregorian s-a facut la 1 februarie 1918 de catre guvernul URSS.

Denumirea Google este un joc de cuvinte de la „googol”, numarul urias scris ca un 1 urmat de 100 de zerouri.
Facultatea de Medicina din Bucuresti a fost înfiintata de Carol Davila în anul 1869.

Râsul este la ora actuala cea mai mare felina din fauna salbatica a României.

Pânza Danaë a lui Rembrandt a fost serios distrusa la 15 iunie 1985 când un vizitator a stropit-o cu acid sulfuric si a taiat-o cu un cutit. Restaurarea s-a încheiat abia în 1997.

Uniunea Africana este o uniune de 53 de state din Africa, bazata pe modelul Uniunii Europene.

Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea este al doilea ca lungime dupa Sfântul Petru si papa Pius al IX-lea, si la 9 iunie 2010 ar fi devenit cel mai lung pontificat din istorie.

Statistica este o ramura a matematicii aplicate care cuprinde planificarea, rezumarea si interpretarea datelor. Teoria probabilitatilor joaca un rol critic în dezvoltarea teoriilor statistice.

Fizica (din cuvântul grec physikos: natural, din physis: natura) este stiinta care studiaza natura, în cel mai larg sens.

Limba româna este limba oficiala în România, Republica Moldova si Provincia Autonoma Voivodina.

Vaticanul este un stat independent care numara doar 921 de locuitori si ocupa 0,44 km².

În lingvistica, linia La Spezia-Rimini este o isoglosa care separa limbile romanice estice de cele vestice în functie de modul de formare a pluralului substantivelor.

Aeroportul International Barajas din Madrid este cea mai mare poarta aeriana a Spaniei.

Transcarpatia este regiunea ucraineana în care minoritatile au cea mai mare libertate, în ciuda faptului ca minoritarii rusi si români sunt mai putini aici decât în alte regiuni.

Turnul Eiffel are în compozitie otel de la furnalul din Govajdia, localitatea Ghelar din judetul Hunedoara.

















Maramuresul OnlineMaramuresul Online


by Moroșanul, marți, 10 noiembrie 2009


Leave a Reply