Ţuica de prune a 'noasta cea de toate zilele…


Deşi aparţine gastronomiei, deoarece numai cu ea alcătuieşte un întreg, totuşi în ultima perioadă, şi-a obţinut un loc şi o reputaţie separat de aceasta. Ţuica de prune deja devine un brand al Maramureşului şi constituie un element de atractivitate pentru mulţi turişti, fiind foarte căutată.
Multi o mai numesc palinca sau horincă. Fabricarea şi prezenţa acestei băuturi pe masa localnicilor este tradiţională şi la fel de importantă ca îndeplinirea oricărui alt obicei. Modul de fabricare este specific fiecarei zone.


 În Maramures fructele care nu se păstrează pentru consum, se depozitează în căzi şi se pun la dospit, adică la fermentat. După dospire, se fierb în cazane speciale şi se obţine horinca, o băutură foarte tare, de aproximativ 50 grade dar ajungând de cele mai multe ori până la 55 grade C. Turiştii care gustă şi beau din această băutură fac primul pas spre sufletul deschis al locuitorilor, cunoscuţi ca fiind “dintr-o bucată”.
Este foarte important momentul culesului fructelor(doar prune sau mere), punerea lor la dospire, fierberea la cazan, urmată de umplerea butoaielor destinate păstrării băuturii. Cu cât durata de păstrare este mai mare, cu atat ţuica este mai parfumată şi mai aromată. Cazanul trebuie să fie obligatoriu din cupru. Calitatea apei de răcire trebuie şi ea atent supravegheată. Fabricantul are totdeauna lângă el cateva mostre din ţuica din anii trecuti, astfel încât producţia de anul acesta să nu fie cu nimic mai prejos. Ţuica de prune este poate singura băutură care este şi aperitiv, şi digestiv şi medicament, cand este administrat corect.
Horinca este un fel de adjuvant al gastronomiei, aceasta avand un aport caloric ridicat.

Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply