Cum ii spun celuilalt „Te iubesc!”

LIMBAJELE IUBIRII
CUPLU. Cred ca nu ma insel atunci cand spun ca toti suntem interesati de iubire si vrem ca relatiile noastre sa mearga bine. Oamenii simt nevoia de a fi iubiti si de a avea alaturi pe cineva cu care sa imparta bucuriile si necazurile vietii. In timp ce unii inca mai asteapta sa traga lozul castigator, pentru altii acest aspect s-a rezolvat. Au un partener stabil si o relatie in care investesc ce au mai bun: sentimente, timp si bani. Dar, uneori, cu toate ca ne implicam mult in relatie, lucrurile nu merg asa cum am dori. Si asta nu pentru ca sentimentele au disparut. Pur si simplu se intampla ceva pentru care de multe ori nu exista o explicatie.

Exista o metafora foarte potrivita care ne poate ajuta sa intelegem acel ceva care lipseste in relatie. Este vorba despre metafora „rezervorului afectiv”. Dar ce este acesta? Dr. Ross Campbell sustine ca in interiorul fiecaruia dintre noi exista un astfel de rezervor afectiv, care abia asteapta sa fie umplut cu iubire. Atunci cand ne simtim iubiti cu adevarat, relatia este satisfacatoare pentru noi. In schimb, daca rezervorul de iubire este gol sau functioneaza in conditii de avarie, se instaleaza problemele in cuplu. Este limpede ca exista o legatura intre satisfactia pe care o resimtim in relatie si nivelul rezervorului de iubire.

Acum, ca ne-am clarificat cu privire la acest concept, mai ramane un aspect de lamurit. Cum facem sa umplem sau sa mentinem constant nivelul rezervorului de iubire? Cea mai simpla metoda este sa invatam sa folosim corect limbajele iubirii. Fiecare dintre noi avem una sau mai multe modalitati la indemana prin care ne aratam iubirea fata de partener. De asemenea, fiecaruia dintre noi ii place sa i se arate ca este iubit in modul cel mai potrivit pentru el. Cam despre aceasta este vorba atunci cand ne referim la limbajele iubirii.

Au fost identificate cinci astfel de tipuri de limbaj, cinci modalitati in care oamenii ajung sa-si exprime dragostea, in functie de structura lor psihica. A intelege si a invata modul in care celalalt isi exprima dragostea e primul pas catre o relatie de cuplu autentica.

Cuvintele de incurajare: „Pot sa iti spun mereu ca te iubesc!” Presupune exprimarea sentimentelor la nivel verbal, prin incurajari, cuvinte de admiratie si de sustinere. Adeptii acestui stil folosesc foarte mult cuvintele, pentru ei fiind foarte important sa spuna si sa auda „Te iubesc”.

Mangaierile fizice: „Vreau sa te simt o eternitate in bratele mele!” Acest tip de limbaj se refera la utilizarea atingerii si a mangaierilor fizice pentru a transmite ceea ce simti. Nevoia de contact fizic este foarte mare in cazul acestor persoane, motiv pentru care nu vor scapa nicio ocazie pentru a-si atinge sau pentru a-si saruta partenerul.

Timpul acordat: „Ramai mereu langa mine!” Este limbajul care exprima dragostea pentru celalalt prin numarul de ore petrecute impreuna. Pentru adeptii acestui stil orice moment petrecut departe de fiinta iubita poate fi resimtit ca neplacut sau chiar dureros.

Cadourile oferite: „Ti-as da si luna de pe cer!” Se refera la exprimarea afectiunii prin oferirea de daruri partenerului. Sunt oameni care simt nevoia sa isi exprime iubirea la modul concret si palpabil si pentru care un cadou poate avea o semnificatie deosebita.

Serviciile: „As pune lumea la picioarele tale!” Sunt persoane care prefera sa isi manifeste sentimentele prin actiuni facute pentru cel drag. Nu precupetesc niciun efort atunci cand este vorba despre partener, chiar daca este vorba despre obligatii neplacute sau obositoare. Nimic nu este prea greu, deoarece isi gasesc resursele chiar in dragostea lor.

Niciun om nu isi exprima afectiunea printr-un singur limbaj al iubirii. Insa, intodeauna va exista unul preferat, in care ne exprimam mai usor. Este foarte important sa constientizam care este limbajul nostru de iubire dominant, dar la fel de important este sa constientizam si care este limbajul preferat al celui de langa noi. Doar cunoscandu-l si folosindu-l corespunzator avem sanse sa mentinem plin „rezervorul de iubire”. Iar de aici nu avem decat de castigat.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

by Moroșanul, marți, 20 octombrie 2009


Leave a Reply