Un maramuresean a fost inselat de firma Euro Leasing Baia Mare cu 2.800 €


INSELACIUNE. In toamna anului trecut, Calin Tius, din Viseu de Sus, a intentionat sa achizitioneze o masina. In urma unui anunt gasit pe internet, acesta s-a adresat firmei Euro Leasing SRL din Baia Mare, a carei locatie de prezentare a masinilor se afla la iesirea din oras, inspre Targu Lapus. A fost vorba de un autoturism marca Volkswagen Passat, fabricat in 2006, al carui pret de vanzare era 13.900 euro.

S-a achitat avansul, dar masina nu s-a predat. Una dintre conditiile puse de vanzator a fost aceea a achitarii unei sume de 15% din valoarea totala a masinii. In 15 octombrie, Tius a achitat 1.900 euro, sens in care s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare. Ulterior, vanzatorul a dorit mai mult, astfel ca Tius a mai platit inca 900 de euro. In 30 octombrie, s-a incheiat un alt antecontract de vanzare-cumparare, in care s-a trecut toata suma. Urma ca firma Euro Leasing sa predea cumparatorului autovehiculul solicitat.

Insa vanzatorul a pretins un avans si mai mare. Simtind ca este tras pe sfoara, Tius a refuzat, solicitand restituirea sumei sau punerea la dispozitie a masinii. Sorin Sancraian, administratorul firmei baimarene, insa, nu a facut nimic. A retinut atat banii, cat si masina. Calin Tius i-a trimis mai multe notificari scrise, solicitand sa respecte conditiile asumate prin contract, dar Sancraian a refuzat. Nici pana azi, societatea lui Sorin Sancraian nu i-a restituit lui Tius banii. Cat despre masina, nici atat. In cursul acestui an vanzatorul a fost vazut la volanul masinii respective.

Lungul sir al administrarii probelor. In aceasta situatie, Calin Tius s-a adresat institutiilor statului. Mai intai, Garzii Financiare. Aceasta i-a comunicat cumparatorului ca, in urma verificarilor, Sancraian a fost sanctionat contraventional. Apa de ploaie, pentru ca pe Tius nu l-a ajutat cu nimic. Alte sesizari au ajuns la Politia Maramures, unde s-a inregistrat un dosar penal pe numele administratorului Euro Leasing, pentru comiterea infractiunii de inselaciune. Nici pana astazi dosarul nu este solutionat. Se administreaza probe si... se tot administreaza, numai ca rezultatul intarzie sa apara.

Politistii sfatuitori. Calin Tius a solicitat Politiei explicatii pentru taraganarea cercetarior. Intr-un prim raspuns, inregistrat in luna februarie a anului 2009, comisarul sef Ioan Isac, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures si comisarul Dumitru Marian, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor, i-au raspuns cumparatorului masinii ca, in urma verificarii aspectelor sesizate, nu au fost constatate fapte penale de competenta politiei judiciare. In concluzie, cei doi il indrumau pe Tius sa deschida un proces civil, in instanta, pentru recuperarea prejudiciului.

Lucrati, baieti, lucrati! A fost nevoie sa mai treaca vreo cateva luni pana aceiasi comisari sa ii comunice cumparatorului ca, in sfarsit, dosarul s-a inregistrat la Parchet si ca se lucreaza din greu pentru administrarea materialului probator in cauza. Zilele trecute, Tius a fost chemat la Politia Judetului, unde i s-a comunicat sa stea linistit ca in dosar... se lucreaza.

Un nou caz, o alta teapa. Cazul tepei date de SC Euro Leasing nu este singular. Aceeasi firma l-a escrocat pe un alt cetatean din Viseu de Sus. In urma cu cativa ani, Codrut Iusco a achizitionat un autoturism marca Audi A6, de la acelasi Sancraian. Una dintre conditiile cerute de cumparator a fost aceea a distributiei schimbate, pentru masina adusa. Sancraian l-a mintit ca ea era facuta, insa, in fapt, s-a constatat ca lucrurile stateau altfel.

Ordin de plata… neplatit. Iusco a verificat acest aspect la reprezentanta. Speriat ca si-ar putea pierde si alti clienti, Sancraian l-a mintit din nou pe Iusco, afirmand ca ii va plati cei 500 de euro pentru schimbarea distributiei. Fiind plecat din tara, Iusco a trimis-o pe mama sa la firma Euro Leasing, de unde a luat un ordin de plata. Si atat. Pentru ca banii nu au mai fost niciodata livrati in cont.

„I-am cerut dupa aceea, de mai multe ori, banii, insa m-a injurat la telefon si mi-a spus ca nu imi va da nimic. E foarte increzut pentru ca are un ginere avocat. Am avut incredere ca ne va achita acel ordin de plata, dar nu a fost asa. Ne-a facut sa semnam ca nu avem alte pretentii”, a declarat Codrut Iusco, administratorul unei societati comerciale din Viseu de Sus.














Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, joi, 29 octombrie 2009


Leave a Reply