IN “POIANA LUI IOCAN” – Taranii din Sieu si Rozavlea il regreta pe Ceausescu si sunt satui de promisiunile politicienilor de azi

Foto femei la sfat in Sieu (c) eMM.ro
In deplina lor sinceritate, taranii de pe Valea Izei, din Sieu si Rozavlea, spun adevaruri pe care altii se cam codesc sa le spuna. Ca vorbesc despre viata, despre politica, despre pensii sau despre coruptie, nu se tem sa-si spuna opiniile direct, fara ocolisuri, asa cum simt ei. Multi dintre ei, vaduviti de un trai decent, cu pensii de mizerie, nu par sa mai spere in legi respectate, in normalitate in viata politica si cred cu tarie ca “mai bine o fo pa vremea lui Ceusescu”... 

Taranii din Sieu si Rozavlea sunt satui de politicieni, de coruptie, de “aranjamente”, de legi ce nu sunt respectate. Adunati „la sfat” ca-n “poiana lui Iocan”, ei dau solutii, analizeaza, concluzioneaza... 


Foto oameni Rozavlea (c) eMM.ro
"Tate-s rele-n tara asta, numa' pa rau mere. Nu-s buni nici politicienii, amu' gandesti c-ar mai baga tineretul.. Io zic ca-i de bine, ce, tot batranii? Ca si-n PDSR-eu tat batrani is! Amu... mie mi-i bine, ca-s pensionar, cu sotia, copiii-s dusi prin alte parti, da' la altii ii dezastru", spune Gheorghe Belea, 62 de ani, din Rozavlea, care considera cadirectia in care merge tara e una total gresita, din cauza datoriilor. 
Altii considera ca, in primul rand, nu sunt respectate legile. "Dupa mine coruptia asta ar trebui s-o stopeze. Se fac atatea nelegiuiri si toate-s numa pa baza de aranjamente...Te duci in spital - aranjamente, oriunde meri tot asa. Astea-s problemele cele mai mari din Romania. Coruptia... in rest bine-ar fi cum e. Nu-i normalitate nici in viata politica. Trebe' date niste legi aspre, corecte si respectate.Sunt legi si nu se respecta, ar trebui in primul rand respectate", e de parere Ioan Popan, 59 de ani, tot din Rozavlea. 

Foto Ioan Popan Rozavlea (c) eMM.ro
Pe ulita in Sieu, trei femei se indreapta spre o inmormintare. In opinci, straie populare. Au si ele opinia lor. "Ii buna lumea...in foc s-o ia! Ii mai rau amu. Cum de ce? Noua ne da un pic de ajutor social, ia, de doua luni nu s-o dat deloc," spune Ioana Rosca, 76 de ani.

O completeaza Ileana Vancea, 78 ani: "Si pensii si tat felu'...O zis c-or mai da 500, unde-s banii? Mai bine-o fo' pa vremea lui Ceausescu! Nu, atunci cine n-o muncit n-o mancat.Amu...bataile la copii is oprite, armata-i scoasa, apoi ce bine sa fie? Si sa fac bagabonti copiii, cum cresc?" completeaza Ioana Rosca. Ambele, ba si cu alte doua in fundal, "anonimele", refuza sa vorbeasca politica."D'apoi cine stie politica? Nu umblam noi cu politica...nu stim a scrie nici numele. Noi stim sa merem la biserica si sa vinim, sa mancam ce-avem si salut!"
Concluzia lor vine urgent:"Nu suntem multamite de viata, cu ce sa fim? Ca n-avem bani, pensie, salar. Nu ne trebe' noua atatea, da' macar de mancat. Io n-am nimica, numa gainucale. Asa ca-i bine pantru cine-i bine, pantru o sama de oameni, aia au si bani destui" spun femeile.

Si tot in Sieu, Gheorghe Dunca, 78 de ani, ne spune ce-l doare si ce se va intampla cu agricultura."In orice caz, merge din rau in mai rau pentru pensionari. Nu-s ajutati. De vina is aceia de sus ce fac legile. Io am 41 de ani de servici si am 7 milioane, sotia 5 milioane si-i bolnava de diabet. Cum putem trai? Am crezut ca cu noua conducere a mere mai bine, da-i din rau in mai rau si poate a fi si mai rau.Ce sa faca Guvernul? Sa reduca de la parlamentari, sa n-aiba o suta si ceva de milioane, sa dea si la cel ce are doua milioane. Mie mi s-o retinut din salar in fiecare luna, vreme de 41 de ani.Am platit banii astia..."

"Cu agricultura ii cam cu cantec. Daca generatia asta mergem de-aici si nu vin cei plecati dincolo...a fi bai. Daca nu vin ei, batrinii greu or mai duce-o. Aici la Sieu inainte se facea si malaiu peste tot. Amu', numa 30% daca-i cultivat. S-a termina si cu agricultura, ca nu-i cine...fetele noastre is doamne, nu stiu sa praseasca..."incheie septuagenarul din Sieu.

Uneori, politicienilor ar trebui sa li se spuna asemenea adevaruri in fata, pentru a se trezi din letargia scaunelor pufoase in care s-au asezat, departe de lumea reala, fie ea pe Valea Izei.



Sursa: Maramuresul Online
















Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 27 februarie 2010


Leave a Reply