O maramureseancă în Antarctica


Anca Selejan, preşedintele Asociaţiei Maramureşene “România în Europa Unită”, va participa, în perioada 17 martie - 3 aprilie, la o expediţie în Antarctica, alături de reprezentanţi ai altor peste 20 de ţări, în scopul cercetării efectelor schimbărilor climatice în zonele polare.
Maramureşul, promovat în rîndul climatologilor
Rezultatele studiului întreprins în ţinuturile sudice ale zăpezii vor fi înaintate Comitetului Interguvernamental privind Schimbarea Climei, instituţia internaţională care are scopul de a evalua nivelul de cunoştinţe privind această problemă şi de a furniza informaţii independente legate de schimbările climatice. După cum se arată în comunicatul Asociaţiei “România în Europa Unită”, Anca Selejan se va folosi de prilej pentru a promova Maramureşul în rîndul specialiştilor climatologi străini, oferindu-le albume şi CD-uri de prezentare a zonei. De asemenea, ea va populariza organizarea, în Baia Mare, în cursul acestui an, a unei conferinţe internaţionale dedicate schimbărilor climatice. 
Expediţie prin locuri fascinante
Programul expediţiei cuprinde cîteva etape, permiţînd observarea în primul rînd a florei şi faunei din zona supusă cercetării. Astfel, în primele două zile, nava va ajunge în zona Pasajului Drake - cel mai scurt traseu de legătură a Antarcticii cu celelalte continente. Va urma Convergenţa Antarctica, locul unde apele polare se scufundă sub apele venite din zone temperate. Drumul va continua pe Insula Regele George, cea mai mare insulă din arhipelagul sudic al Insulelor Shetland, pe coasta căreia se regăsesc o floră şi o faună bogate. De aici, se va zbura cu elicopterul pe Insula Aitcho, iar apoi se va merge cu nava expediţiei pînă la Golful Neko, prin strîmtorile Bransfield şi Gerlache.

 Şi aici există o mare varietate de viaţă sălbatică specifică. De pe Insula Petermann, echipajul va merge, cu ajutorul unor ambarcaţiuni mai mici, în zone unde pot fi observate populaţii de pinguini şi corbi de mare. Pe Insula Deception, unde se află cel mai mare vulcan activ din zonă, va avea loc următorul popas, după care nava se va îndrepta spre Punctul Hannah al Insulei Livingstone, unde de asemenea trăiesc populaţii de pinguini şi păsări de mare uriaşe.


Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply