Statiunile Mogosa, Borsa si Cavnic, pe lista cu obiectivele de investitii in turism.




Pe lista cu programele si proiectele de investitii in turism care vor primi bani in acest an de la bugetul de stat, aprobata la jumatatea lunii februarie de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, se numara constructia unui complex balnear si de agrement la Snagov, reabilitarea garii regale Sinaia si dezvoltarea infrastructurii de agrement pe Lacul Morii din Bucuresti. Suma totala ce va fi alocata este de 40 de milioane de euro.

(Statiunea Mogoasa)
Alaturi de acestea, pe lista Ministerului Dezvoltarii se afla amenajarea unui strand la Arad, constructia unor complexe balneare in Beius, Bors si Sacuieni si a unui aquaparc la Baile Felix, toate din judetul Bihor, si reabilitarea traseelor turistice in masivele Fagaras, Piatra Craiului, si Bucegi. La Ocna Sibiului va fi amenajat un parc balnear, iar salinele exterioare vor fi amenajate si modernizate si se va investi, de asemenea, in dezvoltarea domeniului schiabil muntii Semenic (Caras-Severin).
(Hotel AS Borsa Maramures)


(Cavnic Roata)
Au mai fost aprobate amenajarea zonelor de schi din judetele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Neamt, Brasov, Prahova si Sibiu. Investitii similare se vor derula si in judetul Hunedoara, dar si in statiunile Mogosa, Borsa si Cavnic din Maramures. Se va investi si in dezvoltarea infrastructurii turistice si amenajarea unui port in Oltenita (Calarasi), in dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunea Sarata-Monteoru (Buzau) si a zonei turistice bratul Borcea. Vor fi construite porturi turistice de agrement in cateva localitati constantene precum si in Galati. Vor fi derulate investitii si in dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunile de pe Litoral Costinesti, Eforie, 23 August, Limanu, Mangalia, Techirghiol si Tuzla. De asemenea, vor fi dezvoltate infrastructurile turistice din Amara (Ialomita), insula Simian si Drobeta-Turnu Severin (Mehedinti).
Proiecte din patru subprograme nationale de investitii in turism. In judetul Covasna se va investi in modernizarea bazei de tratament din localitatea Hatuica, in amenajarea unei cai ferate inguste si in reabilitarea unor bai traditionale. Si in Harghita vor fi modernizate si reabilitate baile traditionale din mai multe localitati. Totodata, in Borsec va fi construit un centru balneoclimateric multifunctional. Se va investi, de asemenea, in ecologizarea statiunii Lacul Rosu si in amenajarea infrastructurii pentru turism. Tot in Harghita, in localitatea Praid, va fi construit un complex balnear, iar in localitatea Remetea se va investi intr-un centru balneoclimateric. In Suceava vor fi executate cateva obiective mari, printre care reabilitarea Cazinoului Bailor din statiunea Vatra Dornei si amenajarea unor zone de schi. In Valcea se vor face mai ales investitii in infrastructura de agrement si turistica a statiunilor existente.
Proiectele se incadreaza in cele patru subprograme nationale de investitii in turism, respectiv "Schi in Romania", "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta", "Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice" si "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor turistice de pe litoralul Marii Negre". Sumele de la bugetul de stat se aloca in completarea surselor proprii ale autoritatilor publice locale. Autoritatile publice locale sunt cele care organizeaza achizitiile publice necesare derularii investitiilor si raspund de utilizarea sumelor primite pentru implementarea respectivelor proiecte.



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply