ŢÂDULA LUI FRĂTZICĂ - Mersi, da’ nu, mersi


Auleooo, be-v-aş pensia, ce nenorocire! Aţi auzit şi voi? Şi-o rupt picioru’ Andreea Esca. Era la schi în Poiana Braşov, urca cu cablu’, când o venit un tânăr nepriceput şi neiniţiat în ale snowboardului şi i-o puşcat o placă de i se f*tu genunchiu’ matroanei de la ştiri.
Ei, şi de-atunci, parcă nu mai sunt ştiri bune, domnule! Parcă şi ştirile de la ora şapte o devenit similare cu ştirile de la ora cinci.
Domniţa Andoni, cea care a fost numită în funcţia de prezentator-interimar al ştirilor naţionale, ne-o dat aseară o veste cutremurătoare. Doamna deputat Cristina Pocora de la PNL este îngrijorată de violenţa întâlnită în desenele animate. Minunat! Adică domniţa are dreptate, ce să zic… Este foarte adevărat că nu se mai fac desene animate ca înainte, dar deh, ăsta-i trendu’ amu’. Aşa-i moda! O trecut vremurile când Tom sujea o cană de apă din valău, apă care-i curgea ulterior prin găurile provocate de gloanţele trase de inamicu’ lui de-o viaţă, Jerry. Doamna Pocora spune că ea nu ţine minte să fi văzut în copilăria ei desene cu sânge, lovituri sau explozii. Ei, corect! Cu sânge n-am prea văzut nici io, însă se pare că doamna Pocora şi-o petrecut copilăria în secolu’ trecut, când nici nu erau desene. Pentru că ţin să menţionez faptu’ că încă din anii ’50, de la explozia desenului animat modern, desenele conţin lovituri şi explozii. Probabil că doamna Pocora o pierdut emisiunile în care Popeye îi umfla mucii la Bluto după o porţie sănătoasă de spanac şi probabil că o adormit şi la episodu’ în care Tom îşi arunca în aer casa cu dinamită. Şi probabil că doamna Pocora era plecată la grădiniţă când se difuzau episoadele cu Droopy băgându-i dinamită în gură lui Butch. Şi dintr-atâta, vreau să vă spun că eram megafan a tot ce însemna desene făcute de Tex Avery, William Hanna şi J. Barbera, Walt Disney sau fraţii Warner. Şi uite! Se pare că n-am ajuns un piroman care incendiază instituţii publice. Se pare că n-am ajuns un pistolar celebru şi nici un demolator cu dinamită. Până la urmă, cei care fac asta cred că sunt oamenii care n-o văzut un desen animat în viaţa lor; n-o citit vreo carte sau n-o apreciat vreodată o pictură.
Una peste alta, cred că totul depinde de educaţia dată de părinţi. Chiar şi modul în care copiii interpretează desenele sau filmele, violenţa sau nonviolenţa depinde de educaţia de-acasă. Exact cum spunea în urmă cu câteva zile la televizor doctorul Cristian Andrei, nu-i vina regizorului James Cameron că după filmu’ lui s-o sinucis atâţia oameni. Pentru că au existat sinucigaşi care s-o autoomorât din mult mai puţin decât un film. Prin urmare, este vina fiecăruia. Fiecare este responsabil pentru faptele sale. Fiecare are creier, deci să judece cu el!
Şi în loc să punem în Parlament problema violenţei în desenele animate, cred că ar trebui să discutăm de fapt o alta, mult mai gravă. Dublajul în limba română a desenelor. Dacă tot vă interesează aşa de mult soarta micuţilor, doamna Pocora, haideţi să-i ajutăm, nu să-i îndobitocim. Dându-le mură-n gură, vor judeca mai puţin. Eu am învăţat germana (aşa, de baltă, cum o ştiu) de la televizor, pe vremea când se trăgea Canal 7 în primele case din Baia Mare. Şi hai să recunoaştem că e penibil să-l auzim pe Bugs Bunny cu vocea lui Ştefan Pălincă Junior, întrebând: "Äăă… care-i treaba, frate?"
Sincer, doamna Pocora, ştim că aţi fost bine intenţionată. Dar şi mai sincer, cred că mai mult aţi vrut să vă băgaţi în seamă şi dumneavoastră. Nu v-o remarcat nimeni încă şi trebuie să faceţi ceva pentru salariul de deputat pe care vi-l plătim. Deci, v-am ruga, dacă se poate, să vă ocupaţi de adevăratele probleme ale ţării, dacă vă pricepeţi. Dacă nu, mai bine lăsaţi-ne în durerea noastră. Aşa că… mulţumim, dar nu, mulţumim!


Sursa: Maramuresul Online














Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply