Scandal intre Maramures si Republica Moldova: Trandafir de la Moldova... Maramu', ti-am furat poza!


NESIMTIRE. Mihaela Grec este o tanara, frumoasa si talentata (parerea mea personala) (fiind realizatoare de emisiuni la Axa TV) si, totodata, cantareata de muzica populara cunoscuta la nivel national. Si-a facut cunoscut numele si peste hotare dar imaginea ei este cea care a circulat mai mult. A fost chiar postata pe un disc, "Sa traiasca tat Moldova", realizat dincolo de Prut. Pe disc nu apare niciuna dintre melodiile inregistrate pe 3 CD-uri de catre Mihaela, nu este pomenit numele ei, nu i s-a cerut acordul pentru a-i fi pusa imaginea pe acel CD. S-a pomenit ca, desi se stia moroseanca apriga din Borsa, e moldoveanca adevarata.




De vina e... fotograful. A aflat de acest lucru si a hotarat sa nu lase lucrurile asa. A scris o plangere catre CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti, dupa cum se intituleaza), institutie care este unic colector pentru Romania al drepturilor artistilor. Mihaela Grec este membra CREDIDAM din luna mai 2009 cand a inscris repertoriul celor 3 albume pe care le-a realizat: “Mama cand m-o leganat”, “Tidrule de pe Mara” si “Cine m-o dat dorului”. Imaginea de pe coperta albumului “Cine m-o dat dorului” este cea care este si pe coperta discului din Moldova.
Dorian Doronceanu, producator la firma care a scos albumul spune ca ei nu s-au ocupat decat de inregistrarea si multiplicarea discului, fotografia fiind furnizata de catre o firma de publicitate. "Nu cunoastem persoanele din Romania", se scuza, senin.Spune ca, atunci cand au aflat de furtul de imagine, au scos albumul de pe piata. Numai ca Mihaela Grec are un album cumparat din Moldova la o saptamana dupa ce a luat legatura cu producatorul discului. "Credeti ca noi am vrut sa facem bani cu imaginea unei fete din Maramures?", intreaba, retoric, moldoveanul.
CREDIDAM - institutie care, in loc sa ajute artistii, isi bate joc de ei. Mihaela Grec a facut o plangere catre CREDIDAM in luna noiembrie. "Imaginea apare fara acordul interpretei si nici al realizatorului acestui album pe o productie a unei intreprinderi individuale “Tofan Agon Records” din Republica Moldova , numita “Sa traiasca tat Moldova”... Motivul pentru care va solicitam ajutorul este gasirea unei modalitati de determinare a acestui producator de a renunta la asocierea acestei imagini cu produsul lor, in primul rand din cauza faptului ca genul si valorile pe care le realizeaza si promoveaza interpreta sunt total diferite fata de continutul materialului din albumul “Sa traiasca tat Moldova”.
Acest continut deformeaza, prin aceasta asociere, imaginea interpretei Mihaela Grec, care se vrea consolidata pe promovarea valorilor folclorice si traditionale ale folclorului romanesc. Din alt punct de vedere, folosirea acestei imagini a fost facuta fara acordul interpretei si nici al realizatorului acesteia. Tindem sa credem ca acest lucru nu s-a facut fara buna stiinta deoarece aceasta imagine in toate postarile ei pe internet este insotita de interviuri ale interpretei in diferite cadre media sau de prezentari ale emisiunilor pe care le realizeaza la postul Axa TV", se arata in plangere.
Lucrurile nu s-au rezolvat insa. Institutia care ar trebui sa se ocupe de drepturile artistilor... face exact pe dos. A fost implicata in cateva scandaluri, multi dintre artistii romani (Florin Chilian, Smiley, Florin Groza, Marius Moga, Radu Bolfea - de la Play&Win s.a.) se plang ca sunt pacaliti si sunt luati de fraieri. Cam asa i s-a intamplat si Mihaelei. Invitata de Sabin Gherman si Annamaria Somay in emisiunea "Sedinta de redactie" de la Axa TV, artista a aflat ca nu va fi ajutata de reprezentantul CREDIDAM in teritoriu, desi in statut este specificat ca institutia asigura asistenta juridica artistilor.
Contactat de realizatorii emisiunii, Leonard Mardar a refuzat sa participe, spunand ca sefii de la Bucuresti nu ii dau voie sa faca acest lucru. A aflat insa altceva, de la reprezentantul firmei moldovene care a scos pe piata discul. "Mi-au spus ca ce fac ei e muzica parodie. Nu mi-au cerut acordul si imi fac si imaginea parodie... Ii dau in judecata", spune Mihaela. Cat despre CREDIDAM: "Ar trebui sa ne ajute pe artisti si mi-au trantit usa in nas pentru a nu stiu cata oara. Mi-au rupt nasul deja".
Bani buni, primiti de la CREDIDAM pentru aparitiile TV din anii 2005 - 2009 - 20 lei! Mihaela e nemultumita si de banii pe care i-a primit de la CREDIDAM pentru aparitiile ei la Antena 1 si TVR intre anii 2005 si 2009. "Pe site-ul lor este data lista televiziunilor care au platit catre CREDIDAM drepturile de autor. Cele doua televiziuni apar acolo. Eu am avut multe aparitii, si la unii si la altii. Am primit... 20 de lei", spune cantareata. Si acest aspect ar fi trebuit lamurit in emisiune dar nu a fost posibil. Vorba aia: si... cu imaginea parodie, si cu banii luati. Mihaela e hotarata sa nu se opreasca aici, va da in judecata firma din Moldova dar nu stie inca ce va face cu cei de la CREDIDAM. Spune insa ca se va retrage din organizatie, in contextul in care nu prezinta nici un avantaj faptul ca esti inscris in singura institutie care ar trebui sa lupte pentru drepturile artistilor romani.


Autor stire: Ioan BUDA TETU



Sursa: InfoMM.RO














Maramuresul OnlineMaramuresul Online

by Moroșanul, sâmbătă, 6 februarie 2010


Leave a Reply