Şosele periculoase - Sighetu Marmaţiei


DEŞI S-AU INVESTIT SUME IMPORTANTE ÎN SEMAFORIZAREA MUNICIPIULUI, TRAFICUL ESTE TOT NEFLUIDIZAT.


Circulaţia rutieră şi pietonală pe raza municipiului Sighetu Marmaţiei se realizează dificil din cauza absenţei semafoarelor pe principalele drumuri de acces. Chiar dacă în urmă cu ceva ani au fost instalate astfel de aparate (care au costat o avere şi care ar fi trebuit să fie funcţionale), acestea nu sunt.
Instalarea lor s-a făcut într-un mod impropriu, neţinându-se seama de particularităţile din teren. Ca şi în cazul altor investiţii, recepţia s-a făcut în pripă, comisioanele s-au luat şi nimeni nu a mai ţinut cont de calitatea lucrării.
Nefiind bine sincronizate, semafoarele nu prea au putut fluidiza traficul rutier şi pietonal. Cu toate astea, ele reprezentau, totuşi, un element de siguranţă în oraş. O zonă extrem de expusă riscului producerii accidentelor este intersecţia din faţa Liceului "Regele Ferdinand". Zilnic, pe aici trec zeci de elevi. Cât timp semafoarele mergeau, era oarecum uşor, însă după ce acestea au fost oprite, situaţia s-a înrăutăţit. "Îmi duc nepoţica la şcoală mai în fiecare zi. Este ceva anormal ca asemenea intersecţii să nu fie semaforizate. La orele dimineţii şi când elevii ies de la cursuri este o aglomeraţie de nedescris. Părinţii care îşi aduc copiii la şcoală cu maşina parchează şi ei în zonă şi lucrurile se complică şi mai tare.
Nu înţeleg de ce semafoarele nu funcţionează, dacă tot au fos instalate. Trebuie oare să se producă vreo nenorocire ca cineva facă ceva?", se întreabă sigheteanul Sergiu L.
• Semafoare pentru pietoni
"Ne-am adresat de multe ori primăriei pentru a ne ajuta să rezolvăm problema semafoarelor. Pe lângă cele existente, se impune amplasarea a încă câteva semafoare în zonele de risc. O primă măsură urgentă este semaforizarea trecerilor de pietoni din zona cinematografului «Mara» şi a Liceului Ucrainean, unde preconizăm instalarea unor semafoare care vor putea fi acţionate de pietoni. Ca o măsură preventivă, vor exista şi poliţişti în zonele cu risc ridicat de accidente, care, prin prezenţa lor, vor asigura derularea unui trafic în condiţii de siguranţă. Este şi foarte greu să acoperit întreaga zonă, din cauza personalului insuficient", explică inspector Vasile Birtoc, şeful Biroului Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Sighet.
• Noi investiţii
Primăria Sighet cunoaşte problema şi încearcă să o soluţioneze. "Din păcate, softul acestor semafoare este unul învechit şi din acest motiv au apărut disfuncţionalităţi care au dus la oprirea lor. În viitorul buget vom cuprinde şi fonduri pentru a putea instala un sistem modern la aceste semafoare, prin care să eliminăm problemele tehnice. De asemenea, vom trece la instalarea unor semafoare inteligente, care vor fi acţionate de pietoni. Tot în cadrul măsurilor menite a fluidiza traficul, vor fi amenajate şi două sensuri giratorii în cartierul Independenţei şi în zona Big", a dat asigurări jr. Ovidiu Nemeş, viceprimarul oraşului Sighet.

Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, luni, 8 februarie 2010


Leave a Reply