Un alt bebelus nascut la Viseu de Sus a decedat azi-noapte la Spitalul Judetean

Ambulanta cu copil (c) eMM.roUn alt bebelus care a venit pe lume la Spitalul Orasenesc Viseu de Sus a decedat azi noapte, la Spitalul Judetean dupa ce a fost transportat de urgenta de un echipaj SMURD, in Baia Mare. Micutul s-a nascut inainte de termen, iar potrivit medicilor, sansele de supravietuire ale acestuia erau mici. 

Tragedie intr-o familie din Viseu de Sus. O femeie in varsta de 32 de ani a dat nastere, ieri, 18 februarie, celui de-al treilea copil al sau. Numai ca micutul s-a a venit pe lume prematur, la 32 de saptamani, iar la nastere cantarea doar 1.800 de grame. Medicii din Spitalul Orasenesc Viseu de Sus spun ca naterea a fost una dificila, fiind nevoiti sa intervina chirurgical pentru scoaterea bebelusului din pantecele mamei. La scurt timp dupa ce a venit pe lume, doctorii au sezizat ca starea micutului se inrautateste, solicitand ca acesta sa fie tranferat urgent la Spitalul Judetean ''Dr. Constantin Opris'' din Baia Mare

Sosire mama si copil (c) eMM.ro
Echipajul SMURD care a transportat bebelusul a avut o sarcina dificila, pentru ca el a intrat de trei ori in stop cardio-respirator, insa au reusit sa-l resusciteze de fiecare data. Din pacate, pruncul nu a supravietuit celui de-al patrulea stop respirator, pe care l-a suferit chiar in Unitatea de Primiri Urgente Baia Mare, in ciuda eforturilor medicilor de a-l tine in viata. Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, Sabin Nemes Bota, spune ca micutul avea sanse putine sa supravietuiasca.

„Un nou-nascut prin sectiune cezariana a fost adus de SMURD, a ajuns intubat fiindca a facut repetate stopuri cardio-respitarotii pe parcursul drumului si, din pacate, nu a supravietuit. Copilul s-a nascut in cursul zilei de ieri, cu prematuritate semnificativa, cu greutate sub 1800 de grame. Cezariana a fost impusa de ruptura membranelor. Cu certitudine, prematuritatea si lipsa de maturare a organelor este o cauza care va apare pe certificatul de deces, dar in mod obligatoriu se face necropsia”, a precizat dr. Sabin Nemes Bota.

Directorul medical adjunct al Directiei de Sanatate Publica, Rares Pop, spune canou-nascutul suferea de detresa respiratorie. 
„La receptia acestui nou nascut s-a constatat ca el era intubat si ventilat, in timpul transportului a facut trei stopuri respiratorii care au fost resuscitate, ajungand la Terapie Intensiva Baia Mare, unde a facut un stop cardio respirator iresuscitabil, din pacate. Suspiciunea de transfer a acestui nou-nascut a fost de boala membranelor hialine”, a precizar Rares Pop, directorul medical adjunct al DSP.

Acesta a mai precizat ca in urma anchetei ce s-a desfasurat la maternitatea spitalului din Viseu nu s-au constatat probleme majore. Cu toate acestea, unitatea a fost sanctionata din cauza unor nereguli. Acestea privesc modul de pastrare a medicamentelor, starea linoleumului, care nu este intact si poate constitui un mediu propice pentru dezvoltarea unor culturi, dar si instalatii defecte.

„Din punctul de vedere a Directiei de Sanatate Publica si in urma controalelor pe care le-am efectuat la aceasta maternitate, nu am constatat nereguli majore, in afara de anumite circuite care nu au fost in conformitate cu normele in vigoare, motiv pentru care maternitatea a si fost amendata”, a mai precizat Rares Pop.

Acesta este al treilea caz de deces la nou-nascut in maternitatea Viseu de Sus in ultimele doua luni. In ajunul Craciunului, o fetita de numai cateva luni a murit dupa ce a asteptat mai multe ore dupa o ambulanta pentru a fi transportata la Baia Mare. In urma cu aproximativ doua sapamani, un alt nou-nascut a murit la cateva zile de la nastere dupa ce a facut o suprainfectie cu germenele piocianic. Dupa cela de-al doilea deces, Directia de Sanatate Publica Maramures a desfasurat o ampla ancheta la maternitatea din Viseu de Sus, fara insa a depista germenele care l-a ucis pe micut.



Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, vineri, 19 februarie 2010


Leave a Reply