Romania - cosul de gunoi nuclear al Uniunii Europene


GHENA RADIOACTIVA. Deseurile nucleare din Uniunea Europeana ar putea fi transportate in Europa de Est, relateaza The Times in editia electronica. Una dintre posibilele locatii este Romania, unde gunoaiele radioactive vor fi stocate in depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE. Potrivit The Times, proiectul, realizat pe fondul reaparitiei interesului pentru energia nucleara, ar putea obtine aprobarea Comisiei Europene la sfarsitul acestui an.
Organizatia europeana pentru dezvoltarea capacitatii de stocare, din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria - negociaza pe tema transportarii si stocarii deseurilor. Oficialii acestor tari urmeaza sa se intalneasca din nou in luna mai. In Slovenia, un depozit pentru deseuri nucleare cu un nivel scazut de radioactivitate este in constructie in localitatea Vrbina, situata in estul tarii. In iulie 2009, comunitatea locala a acceptat construirea acestuia in schimbul unor despagubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociatiei nucleare mondiale.
Pana in prezent, foarte putine tari din lume au construit un depozit permament pentru deseurile lor, rezultatul nedorit al procesarii combustibilului nuclear in vederea obtinerii energiei. Restul tarilor pastreaza materialele in instalatii provizorii. Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deseuri nucleare cu un nivel inalt de radioactivitate, comparativ cu 1900 de metri cubi in Marea Britanie si un volum asemanator in Franta. Autoritatile olandeze, alaturi de cele germane, se opun din principiu exportarii deseurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului sau depozit ar ajunge la circa doua miliarde de euro.
Alte state UE implicate in proiect, precum Slovacia, Lituania si Slovenia, se confrunta cu provocari similare. Deoarece au doar unul sau doua reactoare, aceste tari ar prefera sa suporte impreuna costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria si Romania au doua reactoare, in vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajeaza cu Croatia.


Sursa: Maramuresul Online












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply