Directorul spitalului din Borsa acuza Vital de "genocid impotriva bolnavilor"

Dr. Stefanescu George Stefan


Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Spitalul Orasenesc de Recuperare Borsa a ramas fara apa dupa ce mai multe facturi pentru consumul de apa emise de SC Vital SA Baia Mare nu au fost platite. Furnizarea apei potabile in unitatea spitaliceasca a fost sistata la inceputul saptamanii, insa reprezentantii societatii au revenit asupra deciziei si au mai pasuit spitalul, intai pentru pentru 24 de ore, apoi pentru mai multe dupa ce li s-a semnalat ca activitatea medicala nu are cum sa se desfasoare. George Stefanescu, directorul spitalului din Borsa, a declarat ca situatia este una fara precedent, iar masura aplicata de Vital a catalogat-o ca "genocid impotriva bolnavilor".

Managerul unitatii medicale din Borsa a declarat ca apa a fost intrerupta luni, 28 septembrie, pentru aproximativ o ora, iar pentru a doua zi s-a dat ultimatum. "In urma discutiilor purtate s-a ajuns la o intelegere. Casa de Asigurari ne va vira o suma de bani cu care vom plati cam doua facturi restante. Eu sper sa nu se mai ajunga niciodata la situatia prin care am trecut noi pentru ca bolnavii nu au nicio vina", a declarat George Stefanescu, directorul Spitalului Borsa, dupa momentele de nervi prin care a trecut cand a vazut ca pe robinete nu mai curge apa.

George Stefanescu a declarat ca spitalul nu a avut bani sa plateasca facturile restante. "Nu aveam cum sa platesc deoarece CAS Maramures vireaza in cont bani o sigura data pe luna. La ora 12.00 au revenit muncitorii si au inchis robinetele, sigilandu-le. Marele nostru noroc, daca pot spune asa, a fost acela ca in acel moment niciun medic nu era in sala de operatie", a semnalat managerul.

El a fost extrem de nemultumit de decizia luata de reprezentantii Vital. "Ce se intampla in acest caz? Prin sistarea furnizarii de apa pot spune ca au facut un genocid impotriva bolnavilor. Nu inteleg cum poti sa intrerupi furnizarea apei intr-un spital in care sunt internati peste 400 de bolnavi. Ce vina ai ei? Ce vina au ei ca nu sunt bani in sistemul sanitar. Noi avem datorii acumulate de spital de circa 20 miliarde de lei vechi, dar avem de incasat circa 30 de miliarde de lei vechi. Deci nu putem vorbi de management defectuos sau ceva de genul acesta", a declarat, pentru eMaramures.ro, George Stefanescu, directorul Spitalului Borsa.

Acesta a mai spus ca facturile la apa au crescut enorm de la preluarea serviciului de furnizare a apei potabile de catre Vital – care a devenit operator in tot Maramures. El a exemplificat ca "inainte ca Vital-ul sa preia serviciul de furnizare a apei potabile factura lunara era de circa 12.000 de lei lunar, iar de cand au venit ei, factura ajunge la circa 50.000 de lei lunar”. Spitalul din Borsa are restante catre Vital de peste 180.000 de lei, insa conducerea contesta valoarea lor, precizand ca noul contor de apa inregistreaza cu 30-40% mai mult.

”Cum explica ei situatia asta? Apoi aici apa vine prin cadere dintr-un izvor si nu trebuie sa o trateze. Deci unde sunt investiile lor pentru ca apa sa fie de trei ori mai scumpa decat inainte. Apoi, Spitalul Municipal Sighet, care este mult mai mare decat noi, plateste cam 20-25.000 lei lunar, iar Spitalul din Viseu circa 10.000 lunar. Apoi, eu platesc lunar pentru hrana bolnavilor pana in 60.000 de lei, pentru trei mese pe zi. Pai cum este posibil sa platesc cam aceeasi factura si pentru apa. Este aberant ce se intampla", a punctat managerul George Stefanescu.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, miercuri, 30 septembrie 2009


Leave a Reply