JAF ARMAT - DN 18 - O masina de transport valori a fost atacata in Pasul Gutai de 6 indivizi mascati. Valoarea prazii: 280.000 lei





Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





O masina de transport valori a fost atacata pe DN 18, in Pasul Gutai, iar din ea s-au furat 280.000 de lei noi (56.000 de euro) - dupa cum a declarat Ioan Isac, seful IPJ Maramures. El a spus ca din suma furata s-au recuperat 40.000 de lei, gasiti intr-una din masinile abandonate de jefuitori pe un drum forestier - aproape de locul faptei. Au existat mai multe informatii cu privire la suma furata, pentru ca initial s-a vorbit despre 100.000 de lei, iar apoi despre 1 miliard de lei noi. Ioan Isac a declarat ca s-au facut duble verificari pentru stabilirea prejudiciului, iar suma de 280.000 de lei este cea reala. Incidentul a avut loc la orele diminetii, aproximativ la ora 7.00, in cursul zilei de azi, 15 septembrie, iar scenariul jafului pare desprins dintr-un film de actiune. Dupa primele audieri a rezultat ca insotitorii transportului au fost dezarmati sub amenintarea pistoalelor, in timpul unui fals control in trafic. Ei au fost atacati la cobrarea pasului Gutai, inspre Mara, cand sase indivizi mascati, nu cinci cum s-a spus initial, au coborat dintr-un autoturism furat si au atacat masina blindata in care se aflau trei persoane - soferul si doi insotitori.
Masina de transport a fost oprita in trafic de indivizi mascati, imbracati in uniforme kaki, veste reflectorizante - asemanatoare trupelor speciale ale DPIR - si cu cagule pe fata. Aceasta apartine firmei G4S, lucru confirmat de reprezentantii acesteia de la Bucuresti. Oficiali din firma au precizat, pentru eMaramures.ro, ca o ancheta este in derulare la aceasta ora in Pasul Gutai pentru a se stabili ce s-a intamplat.

Seful IPJ Maramures, Ioan Isac, a relatat modul in care a decurs jaful. El a aratat ca angajatii firmei au fost atrasi intr-o capcana si, cu toate ca nu aveau voie sa opreasca in trafic, au facut-o, iar unul dintre ei, mai mult, a si coborat din masina. Jefuitorii atat au asteptat, iar sub amenintarea pistolului, unul dintre ei l-a deposedat de arma pe insotitorul transportului, iar ceilalti cinci l-au atacat pe sofer si pe casierul aflat in spatele masinii, unde erau depozitati banii.

Actiunea a durat cateva secunde, angajatii firmei fiind dezarmati si inchisi in interior, in locul in care erau si banii. Unul dintre mascati a urcat la volanul autospecialei si a scos-o din DN 18 pe un drum forestier. El a fost urmat de ceilalti atacatori, aflati in mai multe masini, printre care un Fiat si un VW - se pare ambele furate azi noapte din Baia Mare, dar si o masina de teren marca Mitsubishi. Dupa circa un kilometru, coloana a oprit, iar mascatii au luat sacii cu bani si i-au lasat pe cei trei angajati inchisi in blindata, fugind cu o alta masina.

Jaful s-a produs in jurul orei 7.20, iar la ora 7.48 s-a primit apelul la 112 in care era anuntat incidentul. Potrivit politiei, a trecut aproximativ o jumatate de ora intre momentul producerii faptei si reclamarea acesteia. Seful IPJ Maramures, Ioan Isac, a declarat, pentru eMaramures.ro, ca politia a aflat de incident chiar de la reprezentantii firmei de transport valori, dupa ce una dintre victimele jafului i-a trimis un SMS de pe telefonul sau mobil.
Operatiunea a fost bine gandita, pentru ca zona in care a avut loc jaful este izolata, iar semnalul GSM este foarte slab.

Imediat ce s-a dat alarma, echipe mixte ale politiei s-au deplasat pe DN 18, in locul indicat si au gasit autospeciala abandonata pe drumul forestier indicat de angajati, precum si pe cei trei inchisi in compartimentul de valori. La ora 11.00, acestia au fost adusi la sediul IPJ Maramures pentru audieri pentru stabilirea imprejurarilor in care s-a produs incidentul.

Adjunctul sefului IPJ Maramures, comisar sef de politie Ioan Cupsa, a declarat, pentru eMaramures.ro, ca exista martori ai jafului, iar potrivit acestora actiunea a fost gandita din timp.

Martorii au povestit ca, dimineata, in jurul orei 7.00, au vazut mai multe persoane care purtau veste reflectorizante, asemanatoare celor din politie, si care pareau sa execute un control in trafic. Pentru a nu parea suspecti, falsii politisti chiar au oprit masinile din trafic, simuland controlul documentelor. Cand in dreptul lor a ajuns masina de valori, acestia i-au facut semn soferului sa traga pe dreapta, iar angajatul firmei G4S s-a conformat, au spus martorii.

Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Voichita Zehan, a declarat ca angajatii firmei au incalcat protocolul, pentru ca angajatii care transporta valori nu au voie sa coboare din masina, sa deschida geamurile sau sa discute cu alte persoane pe toata durata misiunii.

S-a mai spus, tot in urma audierii martorilor, ca unul dintre participantii la jaf vorbea stalcit limba romana, ceea ce a dus la supozitia ca grupul includea si cetateni din Ucraina.

In jurul orei 10.00, trupe speciale ale IPJ Maramures au inceput sa "perieze" zona cu caini de urmarire, in incercarea de a gasi indicii despre cele cinci persoane care au jefuit masina de transport a G4S. De asemenea, s-a solicitat si un elicopter al Ministerului de Interne pentru survolarea zonei. Ioan Hosu, prim-adjunctul sefului Inspectoartului Judetean de Jandarmi Maramures, a declarat ca mai multe efective de jandarmi au fost trimise in zona in care s-a produs jaful pentru a da o mana de ajutor politistilor. IJJ Maramures a mobilizat cateva zeci de militari.

Purtatorul de cuvant al IJPF Maramures, Iulia Stan, a declarat ca au fot suplimentate efectivele la frontiera cu Ucraina. "La frontiera verde se face o verificare atenta a obiectivelor din zona de responsabilitate, iar in punctul vamal Sighet a fost suplimentat numarul de lucratori care controleaza amanuntit atat persoanele, cat si mijloacele de transport care tranziteaza zona. Totodata, s-a facut un schimb de informatii cu autoritatile din Ucraina in ceea ce priveste evenimentul", a spus Iulia Stan.
Prefectul judetului Sandu Pocol a declarat ca a aflat de incident in timpul unei intalniri cu ambasadorul Austriei in Romania. "Am fost informat telefonic, ca in apropierea pasului Gutai a avut loc un jaf armat, la o masina de transport valori. Am luat legatura imediat cu Isac (n.r. - Ioan Isac - seful IPJ Maramures), care m-a informat ca este adevarat si ca sunt in plina actiune. Problema nu reprezinta banii care au fost furati pentru ca transportul era asigurat, ci furtul celor trei arme. Din cate am inteles mergea sa alimenteze bancomatele si bancile", a declarat prefectul. El a mai precizat ca sunt suspiciuni ca jefuitorii ar fi ucraieni. La aceasta ora s-au instituit filtre pe DN 18, pana in zona Viseu-Borsa.

Purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Voichita Zehan, a precizat, in jurul orei 15.00, ca in prezent, la activitatile de cautare participa politisti, jandarmi, politisti de frontiera iar pentru sporirea eficientei actiunilor a fost solicitat un elicopter de la Ministerul Administratiei si Internelor. Acest elicopter a ajuns deja in Baia Mare, urmand sa survoleze zona muntoasa care nu a putut fi acoperita de actiunile filtrelor deja instalate.

Tot dupa-amiaza, la sediul IPJ Maramures au fost aduse blindata jefuita, precum si autoturismele folosite de atacatori. Voichita Zehan a confirmat ca, in urma verificarii lor, a rezultat ca toate erau reclamate furate si au fost examinate de specialistii criminalisti.

”Pana in prezent s-a stabilit ca in autospeciala se afla ambalata in saci suma de 280.000 lei, (conform informatiilor furnizate de angajatii firmei de transport valori) care trebuia sa ajunga la oficii postale in zona Maramuresului istoric. In autospeciala blindata politistii au gasit si au recuperat un sac cu bani”, a mai precizat IPJ Maramures.
Oficialii Directiei de Posta Maramures au refuzat sa comenteze incidentul, insa de la sediul central al companiei s-a aratat ca o parte din banii aflati in masina de transport valori urmau sa ajunga la peste 40 de oficii postale din Maramures. Posta Romana a informat ca sumele erau destinate platii pensiilor in localitatile din Maramuresul istoric si ca erau asigurate.

”In paralel cu activitatile de cautare a suspectilor si de investigare asupra modului de comitere a infractiunii se desfasoara si o verificare in ceea ce priveste societatea care a asigurat transportul, inclusiv pentru a stabili cine avea cunostinta despre acest transport.
Pentru ca nu au respectat procedura referitoare la transportul de valori, cei trei angajati care au asigurat transportul sunt cercetati sub aspectul comiterii infractiunii de neglijenta in serviciu”, a aratat Zehan.

Ea a mai spus ca anterior acestui incident, sucursala locala a G4S nu a avut probleme si nici nu a fost amendata.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, marți, 15 septembrie 2009


Leave a Reply