Finul lui Doi s’un sfert, gasit beat crita la volan, a scapat de inchisoare – Martorii cheie si-au schimbat declaratiile...




Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





PENAL. Dan Hotico, patronul societatii UKRO Security, firma de paza care ne ridica masinile atunci cand muschii agentilor sai considera ca am parcat neregulamentar pe strazile din Baia Mare, continua sa sfideze legile statului si pe cei pusi sa vegheze la respectarea lor. Politistii maramureseni au ajuns bataia de joc a finului lui Vasile Muresan, zis "Muri", cel care pana in aprilie 2009 a fost seful Diviziunii Filaj din Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI, sau "Doi s-un sfert", cum mai este cunoscuta). Dan Hotico a scapat basma curata, dupa ce a fost gasit beat turta la volanul propriei masini si, ulterior, a agresat fizic un politist si i-a injurat pe membrii unui echipaj de ambulanta. Procurorul Ioan Ulici, din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare, a emis o rezolutie de scoatere de sub urmarire penala a lui Hotico, pentru comiterea infractiunilor de ultraj si conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand in sange o imbibatie alcoolica peste limita legala.

Mort de beat si agresiv. Firul evenimentelor a fost prezentat in detaliu intr-un material anterior publicat pe InfoMM.ro si nu vom reveni asupra celor intamplate, decat vom aminti ca povestea inventata de Hotico pentru a scapa de inchisoare a fost una pe care nici copiii de gradinita nu o pot crede. Vom insista insa pe declaratiile date de martorii in cauza. Initial, acestia au sustinut acelasi lucru. Ca in 11 martie, 2009, Dan Hotico a fost gasit mort de beat (cu o alcoolemie stabilita ulterior la 1,55 g/l alcool pur in sange) la volanul jeep-ului sau marca BMW, care stationa, cu motorul pornit, pe strada Podul Viilor din Baia Mare.

Trezit de membrii echipajului de ambulanta, Hotico a devenit agresiv si a refuzat sa coboare din masina. Ba chiar a incercat sa fuga de la fata locului, masina ruland inspre strada Victoriei. Doar interventia a doi agenti de circulatie a avut efectul scontat si Hotico a oprit masina. Insa, a refuzat sa sufle in aparatul etilotest, pentru determinarea alcoolemiei. Ulterior, l-a lovit in piept pe unul dintre politisti si i-a injurat pe toti cei prezenti (doctor, asistenta medicala, ambulantier si politisti). La spital, unde a fost dus pentru recoltarea probelor in vederea stabilirii alcoolemiei, Hotico a devenit din nou agresiv, a incercat sa fuga iar si a fost oprit doar de spray-ul iritant lacrimogen folosit de unul dintre politisti.

Ulici, procurorul salvator. Insa, pentru procurorul Ulici nu a contat nici ultrajul si nici alcoolemia excesiva cu care Hotico a fost gasit la volan. Mai mult, acesta nu a luat in calcul declaratiile date de doctor, asistenta medicala, ambulantier si cei doi politisti. Acestea se regasesc intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Baia Mare, al carui obiect este o plangere impotriva procesului - verbal de contraventie incheiat de politisti cu ocazia celor intamplate in 11 martie. Declaratiile respective au fost inregistrate in ziua in care Hotico a fost gasit beat turta la volan si ele sustin acelasi lucru, pana la detaliu.

Insa, procurorul Ulici argumenteaza in rezolutia de scoatere de sub urmarirea penala a finului lui Vasile Muresan ca varianta lui Hotico (in care el spune ca nu a condus masina, ca nu a fost agresiv deloc, ca nu a injurat pe nimeni, ca tocmai el a fost victima politistilor, care au folosit spray-ul lacrimogen pentru a-l imobiliza etc) este sustinuta de toate declaratiile martorilor din acest dosar. Magistratul scrie in rezolutie ca sustinerile politistilor, cum ca unul dintre acestia a fost lovit de Hotico, in timp ce se aflau in masina Ambulantei, „nu sunt confirmate de martorii oculari Ioan Nastai, Viorica Andreescu, Dumitru Deac si Cristian Struti, care au aratat ca nu au vazut ca invinuitul Hotico Dan sa loveasca pe vreunul dintre politisti, respectiv pe partile vatamate Frent Florin si Evi Sandor Florin”.

Declaratiile initiale au fost schimbate. InfoMM.ro va prezinta in exclusivitate declaratiile celor trei angajati ai Serviciului de Ambulanta, declaratii de care procurorul Ulici nu a tinut cont. Aceste declaratii au fost schimbate, ulterior. Ne intrebam de ce si la presiunile cui?

Andreescu Viorica, medic specialist medicina de urgenta, Ambulanta Baia Mare, declar urmatoarele: Azi, 11. 03. 2009, in jurul orelor 07.42, fiind de serviciu in echipajul de urgenta, am fost solicitati sa ne deplasam pe strada Podul Viilor. Ajunsi acolo, am vazut masina BMW cu motorul pornit si stergatoarele in functiune. Pacientul era la volan, avand halena alcoolica si fiind confuz. Am solicitat sa coboare din masina, dar nu a vrut. La scurt timp a aparut un echipaj al Politiei Rutiere care i-a solicitat acestuia sa coboare din masina si, de asemenea, acesta s-a opus sa coboare, dorind sa continue deplasarea, masina usor punandu-se in miscare. In acel moment, un agent de politie a oprit brusc autoturismul si l-a scos din masina, fara a-l agresa sau jigni. […] I-am cerut permisiunea de a-i lua tensiunea arteriala, dar ne-a adresat injurii si a devenit agresiv in momentul in care agentul de politie i-a solicitat sa sufle pentru testarea alcoolemiei, ridicandu-se de pe scaun si lovindu-l in piept si impingandu-l catre asistenta Ludmila Rob. Fiind afara, un agent de politie a intervenit pentru indepartarea acestuia de pe colegul sau. Asistenta a coborat de pe ambulanta, pentru a nu fi agresata. […] In timpul transportului la spital, am incercat sa-i punem centura de siguranta, moment in care ne-a adresat injurii. Ajunsi la spital, acesta a coborat din ambulanta, vrand sa fuga. A fost retinut de un agent de politie, fara a-l agresa, moment in care acesta a devenit recalcitrant, vrand sa-l loveasca pe politist. Acesta a scos spray-ul din dotare si i-a aplicat cateva pufuri. La scurt timp a aparut inca un echipal al Politiei Rutiere, care a reusit sa-l legitimeze. In toata aceasta perioada a proferat injurii. Aceasta a fost declaratia mea pe care o dau si o semnez fara constrangere.

O declaratie asemanatoare a dat si asistenta. Vom reproduce cateva fragmente:
Ludmila Rob, asistent medical la Serviciul de Ambulanta […] pe strada Podul Viilor, am gasit pacientul de sex masculin la volanul autoturismului marca BMW, culoare neagra, cu numarul de inmatriculare 10 UKR, care era oprit pe mijlocul partii carosabile, in dreptul bisericii catolice aflate in zona. Ne-am deplasat la autoturismul mai sus mentionat, unde l-am intrebat pe pacient daca il doar ceva sau se simte rau. […] La fata locului a sosit un echipaj de politie, care a incercat sa il coboare din masina, dar acesta a refuzat si totodata a intentionat sa plece cu masina, aceasta ruland incet inspre strada Victoriei. […]. In masina Ambulantei, le-a adresat cuvinte jignitoare politistilor si a devenit agresiv (impingandu-l pe agentul care a vrut sa-l testeze, spre mine). A refuzat sa ii fie luata tensiunea arteriala si mi-a adresat injurii si cuvinte jignitoare.

In aceeasi nota se inscrie si declaratia ambulantierului Ioan Nastai, care a afirmat ca Hotico a injurat politistii si membrii echipajului de Ambulanta, adresandu-le cuvinte jignitoare. De asemenea, unul dintre agenti a fost lovit de Dan Hotico. Insa procurorul Ulici isi bazeaza rezolutia pe alte declaratii. In care Hotico e curat ca lacrima. Cu siguranta cei trei membri ai echipajului de Ambulanta au dat declaratii mincinoase. Fie imediat dupa evenimente, fie ulterior. Cert este ca declaratiile lor se contrazic. Aceste aspecte au fost sesizate Parchetului, sub acuzatia de marturie mincinoasa, fapta prevazuta si pedepsita de lege.

In cursul zilelor de miercuri si joi, redactorii Info MM au luat legatura cu Dan Hotico, in vederea obtinerii unui punct de vedere al acestuia, legat de cazul de fata. Acesta a refuzat sa faca vreo afirmatie, spunand ca la telefon nu da declaratii. L-am cautat la birou, asa cum ne-a recomandat, insa am fost din nou refuzati, Hotico declarand ca nu doreste sa stea de vorba cu noi. Nici noi nu dorim. Ne-am facut doar meseria.













Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, vineri, 14 august 2009


Leave a Reply