Traficul cu animale spre Italia trece si prin Romania

Europa de Est, o gradina zoologica clandestina


Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Reteaua interlopa care alimenteaza mafia napoletana trece si prin Romania. Pentru Camorra, puii de caini de contrabanda reprezinta o afacere de milioane de euro, insa comertul ilegal include si animalele exotice. Piata este controlata de cativa intreprinzatori, iar autoritatile italiene, prin ministrul de externe Franco Frattini, a cerut norme mai stricte in Italia si o mai mare coordonare cu tarile membre in UE in vederea combaterii traficului ilegal cu animale domestice din Europa de Est. Delictele legate de acest trafic constau in absenta pasaportului european obligatoriu si falsificarea documentelor de origine, fapt ce permite o transformare profitabila a animalelor in unele „italiene” si absenta vaccinarilor, a marturisit Frattini, citat de agentia Il Velino.

Italia s-a declarat pentru sensibilizarea autoritatilor din tarile din care provin sau care sunt tranzitate in drum spre Italia de catre traficanti: Ungaria (care a fost deja interpelata in acest caz de Comisia Europeana), Romania, Slovacia, Polonia, Republica Ceha, Slovenia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania, in cadru comunitar, si Rusia, Belarus si Ucraina, in cadru extracomunitar. De asemenea, italienii i-au cerut comisarului european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, reguli de control mai stricte, revizuirea standardelor microcipurilor pentru deplina identificare a animalelor, adoptarea de masuri privind crescatoriile si stabilirea de protocoale armonizate la nivel comunitar. Alta masura luata de in cazul stoparii traficului de animale este o activitate de monitorizare, prin intermediul ambasadelor (!), in tarile de provenienta a animalelor traficate. In fine, se discuta introducerea unui delict specific privind traficul cu pui de caine.

Potrivit directorului Nucleului Investigativ al Garzii Forestiere, Mariei Rosaria Esposito, care se ocupa de delictele impotriva animalelor, sunt milioane de animale provenite din trafic. Numai in 2005, statisticile oficiale sustin ca in Italia au fost confiscate 6.356 animale de la crescatorii abuzive: peste 4.000 de caini, 853 pisici, 15 cai, dar si doi lei, doua camile, un dromader, patru crocodili, 11 tigri, 350 papagali si trei struti. Intr-o singura luna a anului trecut, in trei crescatorii din Brescia si Padova au fost confiscati zeci de pui de caine din rase valoroase (beagle, husky, west terrier si ciobanesc german), care aveau pasaportul contrafacut. Directorul Corpului Forestier al statului italian, Marco Fiori, a confirmat ca in spatele acestui comert, desfasurat indeosebi pe pietele napoletane, se afla Camorra: „De exemplu, in cazul broastelor testoase aduse din Tunisia si Albania cifra de afaceri este de milioane de euro. O broasca testoasa se plateste cu 5 euro si este vanduta cu 300 de euro. Proportiile fenomenului? Adesea confiscam si 2.500 de broaste testoase odata”.












Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply