Reactia sefului Politiei maramuresene, Ioan Isac in cazul de la Borsa.



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





REACTIE OFICIALA. Ieri, 6 august, agentul de politie Viorel Stroe, lider al Sindicatului Agentilor de Politie Maramures, l-a acuzat public pe seful Politiei maramuresene, comisarul sef Ioan Isac, ca acesta, prin masurile (sau lipsa rezultatelor acestora) luate in zona Borsa nu a reusit sa stopeze violentele fara precedent indreptate de interlopii locali impotriva politistilor. Va prezentam integral raspunsul oficial al sefului politiei maramuresene, primit prin intermediul biroului de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (intertitlurile apartin infoMM).

Tendentios. „Afirmatiile agentului de politie Stroe Viorel, lider al Sindicatului Agentilor de Politie Maramures, nu corespund realitatii si le consideram tendentioase, cu atat mai mult cu cat acuzand nefondat seful institutiei se creeaza o perceptie publica negativa referitor la toti politistii maramureseni.

In urma analizelor de risc realizate periodic de specialistii Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures au fost dispuse masuri de intarire a dispozitivului de ordine publica in zona Borsa pentru perioadele de timp si zonele identificate cu risc criminogen.
In urma demersurilor realizate de conducerea inspectoratului, Ministerul Administratiei si Internelor a aprobat scoaterea la concurs a 10 posturi de agenti de politie la Politia Orasului Borsa activitate care s-a finalizat in decembrie anul trecut. Prin incadrarea acestora a crescut numarul politistilor care desfasoara activitati in domeniul ordine si siguranta publica.

Prioritate. Realizarea unui climat de siguranta pentru cetatenii din zona Borsa - Viseu constituie o prioritate a Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, motiv pentru care Politia Borsa este sub directa coordonare a sefului inspectoratului. Cand s-au produs grave incalcari ale legii, seful inspectoratului a dispus deplasarea unor echipe complexe de cercetare in zona Borsa - Viseu care au coordonat si in unele situatii au preluat cauzele pentru continuarea investigatiilor.

Ori de cate ori a fost necesar, s-a deplasat personal impreuna cu procurorii desemnati si a coordonat activitatile de cercetare cu scopul luarii unor masuri ferme impotriva celor care au incalcat legea. Atunci cand politistii au fost ultragiati, seful inspectoratului a luat masuri si s-a implicat personal acordandu-le sprijin atat lor cat si familiilor celor raniti in misiune. In plan administrativ, seful inspectoratului a dispus masuri pentru intarirea sistemului de securitate a sediului Politiei Borsa precum si a perimetrului acestuia.
In cazurile in care s-a constatat ca politistii nu si-au indeplinit corespunzator atributiile de serviciu, au fost luate masuri de sanctionare a lor.

Informat. Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures cunostea ca la Borsa urma sa se desfasoare o ampla actiune luna trecuta. Mai mult, urmare a demersurilor initiate de seful inspectoratului, pe baza informatiilor existente referitoare la traficul de utilaje furate, inca de la declansarea operatiunii, in luna martie 2009, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale Maramures au fost direct implicati in toate activitatile desfasurate in acest dosar. Ei au fost delegati conform Legii 508/2004 sa efectueze acte de urmarire penala in cauza sub coordonarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - structura centrala. Precizam ca seful inspectoratului nu are nici un fin in Borsa si nici in zona Maramuresului istoric.

Cazurile. Exemple concrete de masuri ferme luate de politisti impotriva celor care in mod repetat au incalcat legea la Borsa sunt cazurile inregistrate in cursul anului trecut in care Nicoara M. a fost cercetat pentru comiterea mai multor infractiuni. Dosarele instrumentate de politisti au fost inaintate catre parchet si apoi la instanta, unele dintre ele fiind deja solutionate.

1. Nicoara M. a fost sanctionat de mai multe ori la Lg. 61/1990 pentru provocare de scandaluri si a fost cercetat in cursul anului 2007 in doua dosare penale pentru savarsirea infractiunii de lovire. In acele dosare a fost condamnat cu amenda penala.

2. Vineri, 04 ianuarie 2008, un agent de paza la o statie de carburanti din Borsa a sesizat politia ca in incinta statiei a avut loc un scandal in urma caruia au fost distruse mai multe bunuri. Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat politisti si jandarmi care au aplanat scandalul. Ei au identificat autorul producerii acestuia: Nicoara M., din Borsa, care a fost sanctionat contraventional. A fost cercetat sub aspectul comiterii infractiunii de distrugere. In acel dosar penal Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, la data de 26.02.2008 a dat solutia de scoatere de sub urmarirea penala a invinuitului.

3. In data de 03.08.2008, ora 02.20, patrula de siguranta publica formata din 4 politisti din cadrul D.P.I.R. Maramures si 2 din cadrul Serviciului de Ordine Publica efectuau patrularea pe DN 18 in zona Borsa Centru - Borsa Complex cu autospeciala marca Mercedez Vito.

Fiind in trecere pe langa un grup de aproximativ 15 tineri care se aflau pe marginea partii carosabile, Nicoara M. din Borsa, i-a indemnat pe membrii grupului sa atace masina politiei. In acel moment, patrula a oprit, s-a deplasat spre grupul de persoane iar Nicoara a fugit in barul din apropiere unde se aflau mai multi clienti. Politistii au intrat in bar dupa acesta, moment in care Nicoara a aruncat cu un pahar spre unul din oamenii legii, cu intentia de a-l lovi. Tanarul recalcitrant a fost imobilizat si condus in autospeciala politiei care a pornit spre sediul Politiei Borsa.

Pe traseu, au fost depasiti de doua autoturisme din care unul fara placute de inmatriculare iar celalalt inmatriculat in Italia si condus de Claudiu-Mihail M. din Borsa. Acesta a incercat sa le blocheze drumul politistilor si a lovit autospeciala politiei in partea din spate. La un moment dat, Claudiu-Mihail M. a scos o mana pe geam in care avea un pistol si pe care l-a indreptat spre masina politiei. Politistii au folosit armamentul din dotare, tragand spre pneurile autoturismului mentionat. Cand au ajuns pe str. Al. I. Cuza, in dreptul imobilului cu nr. 7, masina politiei a fost lovita cu intentie, frontal de o autobasculanta marca Tatra.

In urma impactului, autospeciala a fost grav avariata, nemaiputandu-se deplasa, iar politistii si tanarul ce se afla in masina au fost raniti usor. Dupa ce politistii au coborat din autospeciala, au fost inconjurati de circa 20 persoane din care tatal si unul din fratii lui Nicoara. Politistii au fost amenintati cu moartea de catre cei doi precum si de alte persoane.

In sprijinul politistilor au fost trimise alte doua patrule cu autoturisme iar din grupul celor 20 de persoane s-a aruncat cu pietre spre masinile politiei, una dintre ele fiind avariata.
Pentru a preveni degenerarea situatiei, Nicoara a fost lasat sa plece. Ulterior acesta s-a prezentat la spital pentru ingrijiri medicale si apoi la Politia Borsa unde a fost audiat.
Ordinea publica a fost restabilita de catre politisti impreuna cu jandarmi. Dosarul se afla in lucru la Parchetul de pa langa Tribunalul Maramures. A fost inceputa urmarirea penala pentru comiterea infractiunilor de ultraj, distrugere, port fara drept si uz de arma.

4. Lucratorii Biroului de Politie Transporturi au fost sesizati luni, 11 august 2008, la ora 11.30, ca la trecerea la nivel cu calea ferata din Craciunesti, un autoturism de culoare neagra cu numere de Bucuresti a intrat in fata colanei de masini oprite. Pasagerul din dreapta a fortat cumpana barierelor, moment in care s-a rupt lantul de transmisie. Individul l-a bruscat pe Francisc F., de 35 de ani, cantonier la Craciunesti si impreuna cu soferul autoturismului i-a adresat injurii si amenintari.

In urma verificarilor efectuate de politisti s-a stabilit ca autoturismul apartine unei societati comerciale cu sediul in Borsa. La volan se afla Adrian Nicoara T. din Borsa care a fost cercetat pentru patrundere fara drept in zona de siguranta a infrastructurii feroviare publice. Cel care a fortat deschiderea barierei provocand ruperea sistemului de transmisie este Nicoara M. din Borsa (pasagerul din dreapta). El a fost cercetat pentru patrundere fara drept in zona de siguranta a infrastructurii feroviare publice si semnalizare falsa si distrugere. Prejudiciul cauzat este de 678,10 lei. In acest dosar tanarul a fost condamnat printr-o hotarare a instantei la 2 ani si 3 luni inchisoare cu suspendare.

5. Politistii borseni au fost sesizati in seara zilei de 19 august 2008 in jurul orei 19.22 ca in parcarea din centrul orasului a avut loc un scandal. Echipa care s-a deplasat la fata locului a constatat ca Nicoara M. a avut o altercatie cu Marian B. de 26 ani. Nicoara a utilizat un pistol cu gaze si bile de cauciuc si a tras asupra lui Marian, ranindu-l. Apoi a urcat la volanul unui autoturism, a trecut cu acesta peste bordura parcarii, a acrosat o alta masina ce era parcata si in timpul acestor manevre a lovit-o pe Ioana S. de 18 ani, provocandu-i vatamari corporale grave.

Tanara ranita a fost transportata la Spitalul din Borsa si apoi transferata la Spitalul Judetean, unde a ramas internata. Marian B. s-a prezentat la spitalul din Borsa unde i-au fost acordate ingrijiri medicale. Nicoara M. a fost retinut de politisti pentru 24 ore. El a fost cercetat pentru comiterea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, vatamare corporala grava.

Nicoara M. a fost prezentat in 20 august 2008 Parchetului de pe langa Judecatoria Viseu de Sus si ulterior instantei care a emis pe numele sau mandat de arestare preventiva pe o perioada de 10 zile pentru comiterea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, vatamare corporala grava din culpa si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
De asemenea, in urma investigatiilor operative efectuate de politisti a fost identificata Alina M., in varsta de 17 ani, din Borsa, de la care a fost ridicata o arma neletala marca Colt, calibru 9 mm si 28 de cartuse cu gaze. Tanara a declarat politistilor ca in seara zilei de 19 august 2008 a primit arma si cartusele de la Nicoara M.

In 22 august, in urma recursului declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Viseu de Sus, Tribunalul Maramures a emis un nou mandat de arestare preventiva pe numele lui Nicoara M. Astfel a fost majorata durata arestarii preventive de la 10 la 29 de zile. Masura arestarii preventive a fost prelungita pana in 12 noiembrie 2008 cand Nicoara M. a fost pus in libertate in urma unei hotarari a instantei. Printr-o sentinta din 10.06.2009 Judecatoria Viseu de Sus l-a condamnat pe Nicoara M. la un an inchisoare cu suspendare. In data de 23.06.2009 s-a facut apel impotriva sentintei date de judecatorie, la Tribunalul Maramures”.

Comentati. Acesta a fost comunicatul oficial al IJP Maramures. L-am prezentat integral, fara niciun comentariu adiacent, convinsi fiind ca veti dezabate dumneavoastra, cititorii, acest conflict intern din Politia maramureseana, care, din pacate, are implicatii si in viata noastra.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 8 august 2009


Leave a Reply