Reteaua de trafic cu utilaje furate din strainatate era condusa de borseanul Laurian Dumitru Danci, au indicat pentru prima data magistratii




Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Magistratii de la Tribunalul Maramures au dispus azi, 8 agust, arestarea preventiva pentru 29 de zile a inca unui borsean implicat in dosarul Excavatorul, aceasta fiind a 13 persoana pusa dupa gratii pentru trafic cu utilaje furate din strainatate, dar prima despre care s-a precizat in mod explicit ca avea cunostinta de faptul ca autovehiculele de a caror trasnporta s-a ocupat erau sustrase. Cel arestat se numeste Danci Ioan zis Tioara, in varsta de 28 de ani, el fiind invinuit pentru aderare la reteaua de trafic condusa de borseanul Danci Laurian Dumitru, dupa cum au indicat procurorii DIICOT.

Sentinta data azi de Tribunalului Maramures a survenit retinerii inaintea cu o zi a lui Danci Ioan si la mai putin de 24 de ore de la arestarea altor trei borseni cercetati in dosar. Procurorii din structura centrala a DIICOT, care ancheteaza cazul, au cerut arestarea preventiva pentru 29 de zile a acestuia, sub aspectul comiterii infractiunilor de aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, precum si pentru complicitate la furt calificat cu consecinte deosebit de grave.

Tribunalul Maramures, a informat prin purtatorul de cuvant al institutiei, ca “pentru a dispune arestarea preventiva, instanta a retinut ca, in cauza exista indicii temeinice care sa justifice presupunerea rezonabila ca inculpatul Danci Ioan, zis “Tioara”, in perioada ianuarie-iulie 2009, a sprijinit grupul infractional organizat, constituit si condus in scopul traficarii de vehicule rutiere si utilaje folosite la lucrari de constructii de catre invinuitul Danci Laurian Dumitru, prin punerea la dispozitie a mijloacelor prin care erau transportate utilajele”. Un amanunt de subliniat este acela ca Danci Ioan zis “Tioara” avea cunostinta de faptul ca utilajele erau sustrase, fapt semnalat pentru prima data de magistrati de la deschiderea dosarului “Excavatorul”.

Cel indicat ca fiind capul retelei, Danci Laurian Dumitru, in varsta de 30 de ani, a fost arestat preventiv imediat dupa descinderile din 16 iulie de la Borsa, impreuna cu alte opt persoane cercetate in acelsai dosar. Pana acum procurorii DIICOT au vorbit doar despre reteaua de traficanti, fara sa indice si numele persoanei care era in fruntea ei.

Neoficial, numele lui Laurian Danci s-a vehiculat intens in acest dosar, chiar sotia unuia dintre cei trei maramureseni arestati preventiv chiar inainte cu o zi sugerand ca printre cei mai implicati in afacere ar fi acesta.

Potrivit unor informatii pe surse, Laurian Danci, ajutat de alte persoane – printre care autoritati vamale si politisti de frontiera din Satu Mare, ar fi adus in tara mai multe utilaje care figurau ca furate din strainatate. Exista date ca in retea ar fi implicati si mai multi cetateni straini, insa deocamdata nu s-a comunicat ca ar fi fost operate arestari peste granita in acest dosar. Se stie doar ca trei maramureseni ar fi fost pusi sub acuzare in Franta pentru furtul de utilaje.

De asemenea, s-a mai vehiculat ideea ca furturile nu ar fi fost chiar furturi, pentru ca acestea se produceau cu stiinta proprietarilor. Mai precis, strainii care detineau utilajele le vindeau romanilor, iar mai apoi le declarau furate ca sa poate incasa asigurarea pe ele. La un moment dat, o companie de asigurari s-a sesizat, din cauza numarului prea mare de furturi de utilaje reclamate si a inceput investigatii, sesizand, totodata, si politia. Potrivit unor surse, in Maramures s-a ajuns cu ancheta pornind pe urmele unui semnal reparat prin sistem GPS, transmis de pe nul din utilajele “furate”.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 8 august 2009


Leave a Reply