Încălzirea globală micşorează oile



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





O echipă de cercetători condusă de un profesor de la Imperial College din Londra susţine că încălzirea globală contribuie la micşorarea dimensiunilor oilor pe de o insulă scoţiană, informează Associated Press.

Oile sălbatice din rasa Soay, de pe insula scoţiană Hirta, sunt în ziua de astăzi cu 5% mai mici decât erau în 1985, arată studiul realizat la cererea autorităţilor britanice de Tim Coulson şi echipa sa.

Evoluţia favorizează dezvoltarea unor oi mai mari, care să poate supravieţui mai uşor iernilor aspre, a explicat Coulson. Cercetătorii au devenit curioşi când au observat declinul dimensiunilor oilor de pe Hirta. Aceştia au descoperit că din cauza condiţiilor climatice mai blânde, mieii mai mici, care altfel n-ar fi supravieţuit iernilor, au crescut şi s-au reprodus. Cum dimensiunea se moşteneşte, supravieţuirea şi reproducerea acestor oi mai mici au redus dimensiunea media a animalelor dintr-o turmă. Potrivit lui Culson, la aceste lucruri se adaugă şi "efectul mamei tinere", prin care oile mai tinere nu sunt capabile din punct de vedere fizic de a da naştere unor miei mari.

Această cercetare ajută oamenii să înţeleagă cum se modifică trăsăturile multor specii de animale. Arată cum evoluţia şi ecologia joacă fiecare un rol în cadrul acestor modificări, spune Coulsin, "şi că, cel puţin în cazul oilor Soay, schimbările climatice au un efect clar asupra dimensiunilor - o trăsătură parţial determinată de gene".










Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 11 iulie 2009


Leave a Reply