Nu mai sunt bani pentru punerea in siguranta a iazurilor de la Colbu



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Maramuresul sta pe o adevarata bomba ecologica. Pentru ca nu sunt fonduri suficiente, iazurile de decantare si perimetrele miniere din judet sunt lasate in voia sortii. Anul acesta s-au primit cu 50 % mai putini bani decat ar fi fost necesar pentru lucrarile de conservare, respectiv punerea in siguranta a perimetrelor miniere si asigurarea pazei. In plus, compania miniera Remin Baia Mare va renunta de luna viitoare la inca 100 de angajati.

In orice moment, in Maramures se pot inregistra adevarate dezastre ecologice, pentru ca nu sunt fonduri suficiente, iar lucrarile de conservare a perimetrelor miniere au fost lasate de izbeliste. Peste 50 % din lucrari au fost sistate, din cauza lipsei banilor.

”Exista un pericol mult mai mare la actualul stadiu de executie decat pana acum", au semnalat specialistii.

La randul sau, directorul tehnic al Companiei Miniere Remin Baia Mare, Ioan Nechita, a recunoscut ca oricand pot aparea probleme, un ultim incident avand loc chiar in luna iunie, atunci cand in urma unor ploi abundente pe drumul judetean Baia Mare - Cavnic s-a deversat steril de pe talazul iazului din Cavnic.

”Suntem in imposibilitatea asigurarii punerii in siguranta a acestor perimetre miniere si in special a iazurilor de decantare unde am avut unele probleme. In iunie a fost o problema la iazul din Cavnic, cand dupa ploi abundente s-a deversat steril de pe talazul iazului Vrancioaia pe drumul judetean Baia Mare-Cavnic. S-a intervenit cu anumite utilaje, dar oricand pot sa apara probleme de genul acesta", a semnalat Ioan Nechita.

Acesta a precizat ca a trimis mai multe adrese catre Ministerul Economiei si catre societatea Conversmin prin care a solicitat mai multi bani, insa pentru 2009 nu s-au alocat fonduri suficiente.

Tot astazi, 15 iulie, directorul Remin a inaintat o noua adresa catre conducerea Prefecturii si a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. ”Fata de sumele alocate initial sau previzionate pentru 2009 pentru lucrarile de conservare, asigurare paza, monitorizarea iazurilor de decantare, punerea in siguranta a perimetrelor miniere, s-au redus fondurile cu peste 50 %. Pentru 2009 s-au estimat in jur de 14 milioane de lei pentru lucrarile de conservare a perimetrelor miniere, monitorizare, paza iazurilor de decantare. Ni s-a transmis reducerea la aproximativ 6 milioane 400, ceea ce este total insuficient. O sa informam si Prefectura Maramures si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta despre reducerea fondurilor pe 2009 si pericolele care pot sa apara. Aceste informari le-am transmis si la Ministerul Economiei si la institutiile abilitate cu gestionarea fondurilor, respectiv Conversmin Raspunsul este foarte clar, lipsa fondurilor la nivelul bugetului tarii", a subliniat Ioan Nechita.

Lipsa banilor va genera si reduceri de personal la Compania Remin, astfel incat alti 100 de salariati din cei 294 vor fi pusi pe liber. ,,Pentru luna august Compania Remin a anuntat disponibilizarea a 100 de persoane", a confirmat purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures, Magda Georgescu.










Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, miercuri, 15 iulie 2009


Leave a Reply