Profesoara ucisa de fiul premiant




Trimite stirea pe Yahoo! Messenger

Un caz ca in filme s-a petrecut intr-o casa din zona Sararie. Mama a fost atacata din spate, cu un ciocan, de baiatul de 13 ani. Dintr-o lovitura a fost culcata la pamint. Apoi copilul i-a zdrobit capul sistematic cu ciocanul de mici dimensiuni pina i-a distrus complet chipul. Dupa acest atac furibund, si-a luat surioara de mina, cartile cu Winnetou in rucsac si a plecat peste dealuri.



Baiatul este un elev de nota 9,70 la Colegiul "Negruzzi". Ieri era ziua tatalui sau, asistent la Spitalul CFR . In urma cu doi ani, tatal fusese atacat in timpul noptii de o persoana necunoscuta cu un cutit. Atunci dosarul a fost inchis de politie, dupa ce plingerea a fost retrasa. In fata procurorului, baiatul a recunoscut acum ca el il atacase.

Crima oribila comisa de un copil de numai 13 ani. Cu o cruzime greu de imaginat, acesta si-a ucis duminica mama cu zeci de lovituri de ciocan, toate aplicate in cap. Pustiul, elev premiant la Colegiul "Negruzzi" din Iasi si-a desfigurat mama, profesoara la Liceul "Anghel Saligny".

Asasinatul, desprins parca din filmele horror, s-a petrecut in casa lor, din zona Sararie, duminica dimineata. Victima, Ionela Cristina G. (41 de ani), profesoara de geografie la Liceul "Anghel Saligny", era acasa cu cei doi copii, baiatul in virsta de 13 ani si fata de 5 ani. Nimic nu parea sa prevesteasca ce urma sa ingrozeasca Iasul.

Femeia si-a trimis fiul sa-i cumpere tigari de la un magazin de linga Peco situat in Sararie. Baiatul s-a intors insa fara, pentru ca nu era marca preferata a mamei. I-a spus femeii ca nu a gasit Pall Mall, apoi a urcat in pod si intr-un rucsac a adunat mai multe lucruri: o patura, un foarfece, un cutit si cortul. "A cautat si fir si ace pentru pescuit. A spus ca a vazut pe Discovery despre supravietuire", a spus procurorul criminalist Victor Codreanu, cel care investigheaza cazul.

Si-a mai pus in rucsac si trei volume din seria Winnetou scrise de Karl May. Dupa ce si-a pregatit bagajul, a luat un ciocan de dimensiuni mici. Mama sa se afla la computer, cu spatele catre usa. Fiul ei a intrat in camera si a lovit-o puternic odata in partea dreapta, aproape de ureche. A fost o lovitura naucitoare, care a darimat-o. Femeia s-a prabusit intr-un spatiu extrem de strimt, intre biroul la care lucra si patul pe care dormea fiica sa, sora agresorului. Practic, victima a ramas imobilizata in acel spatiu strimt, cu umerii strinsi, si nu s-a mai putut misca. A privit ingrozita, neputincioasa, cum fiul ei a ridicat din nou ciocanul pentru a o lovi.

"Nici el nu stie cite lovituri a dat. A spus ca a vazut rosu in fata ochilor si a lovit de multe ori. Chipul victimei era desfigurat: nu mai avea dinti, in locul nasului era o gaura, ochii erau infundati. Loviturile au fost aplicate cu putere, pentru ca singele a ajuns la un metru pe perete, deasupra victimei", povesteste procurorul Codreanu in amanunt.

A vrut sa se ascunda in munti, pornise spre Carpati

Dupa ce a ucis-o pe cea care i-a dat viata, baiatul si-a luat sora mai mica din pat, a imbracat-o sumar, apoi au plecat amindoi prin gradina spre padurea Ticaului. Si-a luat cu el rucsacul pregatit cu doar citeva clipe inainte de macel, iar sora sa a pornit desculta cu el. Dupa ce au traversat piriul Cacaina si soseaua CA Rosetti, baiatul a ascuns in padure arma crimei. A ingropat ciocanul. Impreuna cu fetita de 5 ani, a mers mai departe.

"Stia sa se orienteze, invatase de la mama sa, profesoara de geografie. Voia sa plece in munti, stia ca spre vest sint Carpatii", a detaliat procurorul criminalist.

La un moment dat, copilul a renuntat la rucsacul din spate, prea greu pentru a-l cara pina in munti. L-a ascuns in niste boscheti, iar anchetatorii nu au reusit pina aseara sa-l recupereze. A pastrat insa cartile cu aventurile lui Winnetou. Pe drum, baiatul si-a invatat sora sa nu spuna nimanui decit ce spune el si sa-l lase doar pe el sa vorbeasca. Cei doi minori au ajuns in jurul orei 15 in satul Victoria (comuna Popricani), la un adapost pentru minori al unei organizatii olandeze.

Si-a dat seama ca fetita il incetineste si s-a decis sa o lase aici, in grija unor oameni. I-a spus surorii despre planul sau: se va da drept Ionel Toporascu si va spune ca a gasit-o pe drum. Fetita a intrat in jocul fratelui sau, iar in fata celor de la adapost ii spunea fratelui sau doar Ionut. "Fetita a tinut-o pe-a ei si la Politie, cind spunea ofiterilor ca nu il cunoaste pe baiat si ca stie despre el doar ca il cheama Ionut. Abia cind el a marturisit tot, s-a suparat si si-a intrebat pe fratele ei: «Si atunci de ce m-ai pus sa spun minciuni?»", povesteste magistratul.

Fetita a fost luata de asistenti si dusa in cladire. "Fetita a fost adusa de un baiat. A adus-o direct la noi la Centru, a lasat-o si a plecat. Era uda toata, era plouata. Am schimbat-o de haine, i-am dat ceva de mincare si am anuntat Politia din comuna. Nu era speriata sau suparata, era chiar foarte «dezghetata». Au venit cei de la Politie de la Popricani si au inceput sa ii puna intrebari si a ramas cu ei. Politia a luat-o de la centru. A stat foarte putin timp la noi. Doar citeva minute", a spus Constanta Arghir, asistent maternal ingrijitor la centrul din satul Vinatori.

"Spunea ca mama sa era rece cu el si ca atunci cind ii facea reprosuri nu privea spre el"

Copilul si-a continuat drumul spre vest, tinta sa raminind neschimbata: muntii Carpati. A fost insa ajuns din urma de politistii chemati la adapost. "Cind a vazut masina Politiei, a incercat sa fuga. A fost nevoie ca politistii sa-l imobilizeze la pamint. Atunci politistii vroiau doar sa afle mai multe despre fetita «gasita»", sustin anchetatorii. "Am omorit-o pe mama, dar nu stiu de ce", au fost primele cuvinte pe care baiatul le-a spus politistilor din comuna. In timpul audierilor de la Politie, in prezenta tatalui si a unui psiholog, copilul a povestit tot ce a facut.

Procurorii si politistii criminalisti au incercat sa afle ce l-a determinat pe copil sa comita aceasta crima oribila. Nu sint convinsi ca au aflat adevarul. "Spunea ca mama sa era rece cu el si ca atunci cind ii facea reprosuri nu privea spre el. In ultima saptamina, spune el, au fost trei episoade care l-ar fi suparat. Primul s-a petrecut la inceputul saptaminii, atunci cind niste vecini l-au laudat ca e un baiat frumusel. Mama sa ar fi replicat: «Da, ar fi daca s-ar spala pe cap». El s-a simtit jenat in fata unor oameni care isi aratasera aprecierea fata de el. Al doilea moment s-a petrecut vineri, cind a vrut sa o sperie pe sora sa si pe o prietena de a fetitei. Cele doua copile l-au pirit ca le-au urmarit cind au vrut sa-si faca nevoile. Baiatul a spus ca a fost deranjat de mama sa care i-ar fi spus: «Nu credeam ca esti atit de nesimtit». Ultimul episod s-a petrecut in ziua crimei. Faceau curat la pasari, iar el a fost la un pas sa scape din mina un carton cu mizerie. Atunci mama sa i-ar fi spus uitindu-se in alta parte: «Esti atit de neatent...!»", a detaliat procurorul Victor Codreanu. Acestea au fost motivatiile copilului de clasa a VII, premiant la Liceul C Negruzzi.

"M-a impresionat, este foarte inteligent"

Procurorul de caz sustine ca baiatul este foarte istet si, dupa cum se exprima si gindeste, pare a avea o virsta mult mai mare. "M-a impresionat, este foarte inteligent. Nu avea insa regrete. L-am intrebat daca nu regreta macar un pic. A spus ca s-au adunat toate si a rabufnit", a spus magistratul.

La incheierea audierilor, suspectul a avut o dorinta: sa i se dea la Socola si cele trei volume cu Winnetou, ca sa nu se plictiseasca. "Acela a fost singurul moment care i-a tradat virsta, aratind ca inca este un copil", a concluzionat procurorul Codreanu.

Duminica dupa-amiaza minorul a fost internat la Spitalul Socola, unde medicii il vor supune unei expertize psihiatrice. In cazul in care comisia de expertiza va ajunge la concluzia ca minorul avea discernamint, atunci va fi internat intr-un centru medical-educativ, unde va fi suspus unui tratament de specialitate si isi va putea continua si studiile. Anchetatorii au mai precizat ca, in conformitate cu legile actuale, minorul nu va raspunde penal pentru fapta sa pentru ca nu are inca 14 ani.

Profesorii de la "Anghel Saligny" au primit consternati vestea cumplitei morti a colegei lor

"Era o mama exceptionala. Baiatul era un elev foarte bun, care mergea la centrul de excelenta, insa avea o problema: statea ore intregi la calculator", spune o colega de-a femeii ucise de copilul ei de 13 ani.

Vestea uciderii profesoarei de geografie Cristina Ionela G. a cazut ca un trasnet peste colegii de la Grupul Scolar "Anghel Saligny", unitate scolara la care a inceput sa lucreze, cu intrerupere, inca din 1990. "Vestea ne-a socat pe toti. Nu ne-a venit sa credem, am crezut si ne-am rugat cu totii sa fie o confuzie. Am sunat-o chiar si pe telefonul ei, dar nu ne-a raspuns. Era un profesor deosebit, din toate punctele de vedere. Era foarte bine pregatita, un bun coleg, un bun diriginte. Chiar zilele acestea elevii ei de clasa a XII-a, care au luat bacalaureatul, au sunat-o sa ii ceara sfatul in legatura cu admiterea la facultate", o descrie directoarea scolii, Mariana Stana.

Atit ea, cit si intreg colectivul Grupului Scolar au fost socati de veste. Unul dintre cadrele didactice chiar a avut nevoie de ajutorul asistentei din scoala pentru ca a avut o cadere de calciu. "Era traducerea cuvintului «deosebit», era un om blind, intelegator, nu spunea niciodata nu. Nu era severa, dimpotriva, incerca sa se adapteze nivelului fiecarui elev in parte", adauga Stana. Ea stie ca profesoara avea un baiat foarte bun, elev la «Negruzzi», si o fetita de gradinita, insa nu ii cunostea.

"Era o mama exceptionala. Baiatul era un elev foarte bun, care mergea la centrul de excelenta, insa avea o problema: statea ore intregi la calculator. Era un copil introvertit, care nu zimbea. Abia ieri am inteles prin gestul sau ca avea si probleme. Nu se poate ca un baiat de virsta lui sa ia asa de multe pastile. El lua multe vitamine, care sint bune nu numai pentru intarirea sistemului imunitar, dar si a celui nervos. Baiatul a mai fugit de acasa si anul trecut. L-au gasit pe un cimp pe aici, pe aproape. Parintii au spus ca le-a fost rapit, insa eu cred ca le-a fost jena sa spuna ca a fugit de acasa, ca are probleme. Dar asa este la noi in Romania, nu poti interna pe cineva in spitalele de psihiatrie decit dupa ce face o nenorocire", spune Melania Gavriluta, profesoara de franceza la "A. Saligny" si prietena apropiata cu familia G.

S-au vazut ultima data vineri seara, cind sotii G. impreuna cu Dulcineea, dupa cum o alinta Gavriluta pe fetita de doar patru ani si jumatate a familiei, au venit la ea acasa ca sa ia niste lemne. Era ziua lui Mihai G. si familia se pregatea sa faca un gratar. Baiatul nu a venit. "Dulcineea se impaca foarte bine cu sora mea. Am trimis-o sus la sora mea in camera ca sa o intrebe cit lapte sa ii cumpar a doua zi. Sora mea i-a zis fetitiei, care este superba si foarte desteapta, ca vrea doi litri. Fetita a repetat de sus pina la mine jos, doi litri, doi litri, iar cind a ajuns la parter si am intrebat-o cit vrea a zis 100 de litri", isi aminteste zimbind, dar cu lacrimi in ochi Melania Gavriluta.

Socul este mare. Cu greu poate crede si intelege tragedia care a lovit familia G. "Erau niste parinti de exceptie. Nu pot sa cred ce a facut baiatul. Cred ca totul a fost premeditat, ca a vazut la calculator filme de groaza. Din cite am inteles, cind a fost omorita mama statea la calculator. Nici nu se putea altfel deoarece Cristina era o femeie robusta si frumoasa, s-ar fi putut apara de loviturile unui copil de 13 ani", crede Melania Gavriluta.

Asa de mult a respectat-o pe Cristina G., incit i-a dat orele de dirigentie la clasa ei de a XII-a pentru ca ea era implicata in alte proiecte si nu ar mai fi avut timp sa se ocupe de elevi asa cum trebuie. "Era un profesor extraodinar, singura care ar fi putut fi o diriginta buna, din acest motiv i-am dat clasa mea. In plus, era si o femeie foarte frumoasa, cred ca cea mai frumoasa profesoara din scoala", a adaugat Melania Gavriluta.

Si profesorii de geografie de la alte scoli din Iasi au fost ingroziti de vestea mortii colegei lor. "Nu pot sa cred. M-am intilnit cu ea acum o saptamina, dupa examenul de bacalaureat. Ne-am intilnit sa mai stam de vorba. Nu pot sa cred...", a spus Lamiita Macies, profesoara la Scoala 39, unde Cristina G. a predat in urma cu mai multi ani. Profesoara Macies o descrie drept "o femeie muncitoare, razbatatoare, devotata muncii, o profesoara si o mama care isi iubea mult copiii".

Georgeta Blindu, profesoara de geografie la Scoala 23, a fost colega pe vremuri cu Cristina G. la Scoala 40 din Nicolina. Isi aminteste de perioada cind aceasta era insarcinata cu fiul care a omorit-o acum. "Isi iubea asa de mult baiatul...", a spus profesoara.

"Nu il vad pe copil in stare de asemenea acte de violenta. Ceva sigur s-a intimplat"

La fel de socati de cele intimplate au fost profesorii de la „Negruzzi". Copilul nu manifestase niciodata tendinte agresive, dimpotriva era un elev normal. Trecuse in clasa a VII-a la Colegiul "Costache Negruzzi". A terminat clasa a VI-a cu premiul II si cu media peste 9,70.

"Din discutia avuta cu dirigintele, rezulta ca e un elev bun, situindu-se intre primii 6-8 elevi din clasa lui. Avea un comportament normal, fara scene de rezerva sau interiorizare, integrat in colectiv. Nu au existat suspiciuni de dezechilibru emotional sau afectiv care sa fi justificat o explorare psihologica suplimentara. Este un eveniment nefericit si socant", a declarat Camelia Gavrila, directoarea scolii la care invata elevul.

Diriginta lui, Rodica Pal, ii intareste cuvintele, descriindu-l si ea ca un elev foarte bun, care nu a facut niciodata probleme. "Era un copil normal, la locul lui, cu un comportament specific virstei. Dupa aflarea vestii, extrem de socana, am vorbit cu psihologul scolii care mi-a spus ca era un copil absolut normal. Cred ca s-a intimplat ceva in familie. Doar asa se poate explica aceasta tragedie", a explicat Rodica Pal.

Elevul isi facea lectiile la timp, nu chiulea, era bun la invatatura si tocmai din aceasta cauza gestul sau nu poate fi inteles de nimeni. "La ultima sedinta cu parintii a venit tatal lui, un om absolut normal. Mama venea mai des. Era un profesor normal. Nu mi s-a confesat niciodata deci nu cunosc familia, insa totul era firesc. Eu chiar nu il vad pe copil in stare de asemenea acte de violenta. Ceva sigur s-a intimplat. Traim intr-o lume extrem de violenta. Violenta este prezenta oriunde, la televizor, pe strada", a adaugat Rodica Pal, care inca mai spera si ea sa fie totul doar o coincidenta pentru ca nu poate percepe, chiar cind faptele exista, ca elevul caruia i-a fost diriginte doi ani a fost capabil de un gest atit de singeros si de violent. Ea crede ca, totusi, duminica seara s-a intimplat ceva.

Colegii tatalui, asistent medical la Spitalul CFR, au o parere buna despre Mihai G. "Am ramas uimiti. Era un profesionist, un om linistit, la locul lui", a precizat Iulian Carp, directorul de personal la Spitalul CFR. Tatal nu era acasa in seara crimei. Era de serviciu. "Nu stiu se s-a intimplat cu fetita. Cred ca a dus-o la sora tatalui, care sta in Bucium. Sper ca micuta sa nu ramina marcata pe viata", isi doreste Melania Gavriluta.

"Nu i-am auzit sa se certe, sau sa tipe la copii"

Vecinii familiei G. spun ca nu stiau ca in familia acestora sa fie probleme. Acestia sustin ca il stiau pe baiat ca era linistit si nu auzisera niciodata scandaluri in casa acestora.

"Nu i-am auzit sa se certe, sau sa tipe la copii sau sa faca scandaluri. Stateau de multi ani aici si mai treceam prin fata pe la ei, dar nu am auzit nimic. Si de nenorocirea am aflat abia acum. Cine stie ce-o fi fost in mintea lui? Dar sa faci crima la 13 ani...", spune Petru Nedelcu, vecin al familiei.

"Erau niste copii foarte linistiti. Cea mica este o scumpete de fata. El nu prea saluta cind trecea pe strada. Lasa capul in pamint sau se uita in alta parte. Dar in rest, n-au fost probleme cu ei", a adaugat o vecina.

"Eu acum doua zile m-am intilnit cu ea, cind urcam catre strada si ea cobora. Ne-am salutat si am plecat mai departe. Si acum sa aud ca a omorit-o copilul. Dar nu facea nici un fel de probleme. Mai veneau copii pe la el, se mai jucau, dar nu sa faca probeleme", a adaugat un vecin.

"Astfel de atitudini criminale nu apar ca ceva pe cerul senin"

Nici medicii specialisti nu isi pot explica un comportament de o asemenea agresivitate. "Este greu de estimat in acest moment ce a declanasat aceasta reactie a minorului. In spatele acestui comportament complet anormal, pot fi o sumedenie de situatii, care tin si de atmosfera din familie si de alte asemenea lucruri. Posibil sa existe astfel de comportamente in antecedenta, posibil sa fi fost o cearta inainte. Nu stim. Deocamdata nu avem toate datele", a spus dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

"Din cite am inteles el era un elev bine vazut la scoala, premiant, deci nu se poate vorbi despre vreo influenta negativa a vreunui grup. Astfel de atitudini criminale nu apar insa ca ceva pe cerul senin, ci au in spate un fond. Aceasta agresivitate asupra mamei este insa greu de imaginat si in momentul de fata nu exista o explicatie. Evaluarea medico-legala va putea pune in evidenta starea lui psihica", a continuat dr. Crumpei.

La 11 ani si-a injunghiat tatal in somn, aproape de inima

O intimplare de acum doi ani parea sa prevesteasca teribila crima de duminica. Toti cei patru membri ai familiei locuiau intr-o singura camera, la fel ca si acum. Intr-un pat dormea fetita cu parintii, iar pe un alt pat dormea fiul cel mare.

Intr-o noapte, cind toata lumea dormea, tatal s-a trezit injunghiat aproape de inima. Lama cutitului i-a patruns insa in tesutul superficial, fara sa-i puna in pericol viata. Cind s-a ridicat din pat sa vada ce i s-a intimplat, a vazut ca ii curge singe, iar in camera se mai aflau doar sotia sa si fiica, pe atunci in virsta de trei ani. Fiul disparuse.

"Atunci, barbatul a depus o plingere la Sectia II de Politie spunind ca persoane necunoscute l-au injunghiat si i-au rapit fiul din camera. Dupa verificari, toata lumea si-a dat seama ca nu putea fi cineva din exterior, ci un membru al familiei a fost agresorul. Baiatul fusese gasit pe strada si a spus la fel ca tatal sau, ca a fost rapit. El isi banuia sotia ca ar fi incercat sa-l omoare. Intr-un final, barbatul si-a retras plingerea de la Politie, spunind ca a cazut si s-a ranit intr-un cui", a povestit Codreanu.










Maramuresul OnlineMaramuresul Online


Leave a Reply