Inundatii in Somcuta Mare si satele apartinatoare


Mai multe gospodarii din Somcuta Mare si localitatile invecinate - Valenii Somcutei si Buciumi si Miresu Mare - au fost inundate fost inundate azi, 3 iulie, la orele dupa-amiezii, in urma unei ploi torentiale, urmate de viituri. Pe drumul european E58 se circula la aceasta ora cu dificultate, dupa ce apa s-a revarsat din santuri pe carosabil, situatii de acest fel fiind semnalate atat in orasul Somcuta Mare, cat si in satul Buciumi.


Situatia cea mai grava se inregistreaza insa in Valenii Somcutei, unde drumul de acces in localitate s-a rupt pe doua portiuni, acesta devenind impracticabil atat din cauza aluviunilor si bolovanisului adus pe vale de apele involburate, cat si datorita portiunilor de drum surpate. Tot in aceasta localitate, mai multe gospodarii au fost inundate. La aceasta ora, in zona actioneaza echipe de interventie ale ISU Somcuta Mare.


Purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, Dan Buca, a declarat ca ploaia torentiala a determinat cresterea debitelor unor vai, iar torentii de pe versanti au inundat mai multe gospodarii din Valenii Somcutei. Si in localitatea Buciumi, suvoaiele de apa au colmatat mai multe podete, iar apa s-a revarsat pe E 58.

La aceasta ora, circulatie rutiera este blocata pe drumul european E58, dupa ce un copac a cazut pe carosabil. ”Un cetatean aflat la volanul unui autoturism care se deplasa dinspre Ileanda spre Baia Mare a anuntat la sistemul unic de apeluri de urgenta despre blocarea drumului national DN 1 C (n.r. E58) de un copac doborat de rafalele puternice de vant. Pentru restabilirea situatia s-a anuntat Sectia de Drumuri Nationale Baia Mare. Stabilirea exacta a locatiei blocarii drumului national a aratat ca interventia de degajare a carosabilului este in competenta sectiei de drumuri nationale din judetul vecin, Salaj. Au fost facute interventiile telefonice necesare pentru ca angajatii sectiei de drumuri nationale Zalau sa actioneze in zona”, a declarat Dan Buca.


O echipa operativa de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Maramures a intervenit la Somcuta Mare si Valenii Somcutei, unde s-au semnalat gospodarii inundate, iar impreuna cu membrii comitetului local pentru situatii de urgenta actioneaza pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor meteorlogice periculoase. La Somcuta Mare, probleme au aparut dupa ce santurile de colectare a apelor pluviale nu au mai putut sa preia cantitatile mari de apa si s-au revarsat pe carosabil, dar si in curtile oamenilor.


Trimite stirea pe Yahoo! Messenger













Maramuresul OnlineMaramuresul Online

Lasa un comentariu pentru acest articol

In by Moroșanul, vineri, 3 iulie 2009


Leave a Reply